In memoriam: Profesorul Tudor Gheorghița – savant celebru și microbiolog remarcabil
- 133 views
Tudor Gheorghița a fost o personalitate excepțională care a înscris o filă de aur în istoria Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova. Renumitul profesor universitar ar fi împlinit astăzi 75 de ani de la naștere.
Născut la 21 iunie 1947 în satul Mîndreşti, raionul Teleneşti, într-o familie de gospodari, a fost educat să muncească onest, să-şi apere demnitatea și să-şi mențină verticalitatea. Poveţele părinților l-au ajutat pe parcursul întregii vieţi, reuşind să înregistreze un șir de realizări valoroase.
Studiile primare şi gimnaziale le-a făcut în satul natal, iar în 1961 este admis la Şcoala de Medicină din orașul Bender, pe care o absolvă cu brio în 1965. În același an începe activitatea profesională, iniţial – ca felcer în localitatea de baștină şi în cele învecinate.
În anul 1966 este înrolat în armată sovietică, unde timp de trei ani activează în calitate de felcer pe nave în Forţele Militare Maritime, asigurând controlul sanitaro-epidemiologic şi acordând asistenţă medicală efectivului militar.
Traseul profesional continuă în 1970, când Tudor Gheorghița este înmatriculat la Facultatea de Medicină Preventivă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Pe parcursul celor 6 ani de studii s-a evidențiat ca un lider printre colegii de curs, dând dovadă de calităţi organizatorice deosebite.
În 1976 absolvă facultatea cu menţiune, fiind recomandat să-și continue studiile prin doctorat în domeniul microbiologiei. În acelaşi an susţine examenele de admitere în doctorantură, la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie, avându-l în calitate de conducător ştiinţific pe ilustrul profesor Valentin Nikitin, Om Emerit.
Tânărul cercetător Tudor Gheorghiţă a susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale „Elaborarea unui set de micrometodici noi de identificare rapidă a culturilor de microorganisme izolate”, în 1981, la Academia Medico-Militară din or. Sankt Petersburg, Rusia. Ca rezultat al realizărilor sale au fost elaborate o serie de teste standard şi metode originale pentru studierea rapidă a diverselor caractere biochimice ale microorganismelor.
În 1983, prin decizia Consiliului ştiinţific, i-a fost acordat titlul de conferenţiar universitar. În aceeaşi perioadă este distins cu insigna de onoare Eminent al Ocrotirii Sănătăţii.
Rezultatele cercetărilor ştiinţifice obținute pe parcursul mai multor ani au stat la baza elaborării tezei de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Diagnosticul microbiologic rapid al patologiei infecţioase şi indicarea microorganismelor în obiectele mediului ambiant”. Susţine teza în 1990, la şedinţa Consiliului specializat de pe lângă Institutul Unional de Cercetări Știinţifice Antipestos „Microb”.
Un interes deosebit au prezentat studiile științifice efectuate la tema „Mijloace pentru monitoringul microbiologic rapid al apelor regenerate în condiţii cosmice de imponderabilitate”. Aceste elaborări au fost testate în laboratoarele de microbiologie ale Institutului problemelor medico-biologice din Moscova, ale companiilor NASA şi BOEING din SUA, fiind apreciate şi incluse în Programul asigurării vitalităţii cosmonauţilor pe sisteme pilotate.
Grație calităţilor sale organizatorice, profesionalismului şi perseverenței, în anul 1984 este numit în funcția de prorector interimar pe probleme de administrare și gospodărie la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, totodată fiindu-i încredințată și sarcina de coordonare a activității Facultății de Perfecționare a Medicilor.
În 1991 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor universitar şi numit în funcția de șef al Catedrei de microbiologie, virusologie şi imunologie, subdiviziune nou creată cu scopul de a asigura instruirea studenţilor de la facultăţile de Stomatologie şi Farmacie şi, totodată, perfecţionarea continuă a medicilor microbiologi din republică. În această postură a elaborat proiectul de reconstrucţie şi a coordonat reamenajarea spațiilor alocate catedrei.
Valoarea ştiinţifico-practică incontestabilă a studiilor științifice a determinat numirea sa, în anul 1991, în postul de şef al Laboratorului expres-diagnostic „Microtest” al Centrului de Patobiologie şi Patologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, concomitent exercitând şi funcţia de şef al catedrei.
Sub conducerea Domniei Sale au fost susţinute şase teze de doctor în științe medicale. Cercetările în microbiologie au fost axate pe studiul agenţilor şi elaborarea schemelor complexe de diagnostic rapid al infecţiilor complicate precum difteria, infecţii cu B. cereus, Helicobacter pylori etc. Este autorul a peste 170 de lucrări ştiinţifice (monografii, culegeri, articole) şi a 32 de invenţii şi inovaţii, care au fost apreciate cu medalii de aur şi de argint la diverse expoziţii republicane şi internaţionale.
Tudor Gheorghiţa s-a stins din viaţă la 25 iunie 2004, la vârsta de 57 de ani din cauza unei boli incurabile. Eminentul savant şi ilustrul pedagog Tudor Gheorghiţă – personalitate notorie în domeniul microbiologiei, patriot înflăcărat, un om cu demnitate şi verticalitate – va rămâne viu în memoria discipolilor și a tuturor celor care l-au cunoscut.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii