A trecut în eternitate profesorul Teodor Țîrdea – fondatorul școlii știinţifice naţionale de bioetică
- 123 views
Comunitatea Universităţii de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate a academicianului Teodor Țîrdea, profesor universitar, doctor habilitat în filosofie, fost șef al Catedrei de filosofie și bioetică (1987-2008), fondatorul Şcolii știinţifice naţionale de bioetică din Republica Moldova. Timp de trei decenii, distinsul profesor și-a îndeplinit onorabil și cu profesionalism, dedicare și pasiune misiunea nobilă de a educa tinerii care au ales Medicina sau Farmacia la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Teodor Țîrdea s-a născut la 26 august 1937 în satul Sobari, raionul Soroca. Și-a început activitatea la universitatea noastră, având deja o bogată experiență profesională și de viață, acumulate pe parcursul anilor de studii la Facultatea de Fizică şi Matematică a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (1958) și la Institutul Politehnic din Harkov, Facultatea de Automatică și Construcții de Aparate, pe care le-a absolvit cu brio.
În perioada 1975-1977 a îndeplinit funcția de prorector în activitatea cu studenții de peste hotare în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), apoi a fost decan la aceeași universitate, iar ulterior șef al Secției de instruire în științe socio-umane a Ministerului Învățământului Superior și Mediu de Specialitate al RSSM. Pe parcursul activităţii a participat activ în viața științifică în calitate de membru al Consiliului redacțional al revistei de filosofie și științe politice a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), al consiliilor științifice specializate pentru susținerea tezelor de doctor și doctor habilitat în filosofie, sociologie şi științe politice de pe lângă AȘM și USM, director al Centrului Național de Bioetică din Republica Moldova.
Activitatea prolifică la USMF „Nicolae Testemițanu” începe în 1987, în momentul când este ales prin concurs în funcția de șef al Catedrei de filosofie (astăzi Catedra de filosofie și bioetică). Aici cercetătorul Teodor Țîrdea susține teza de doctor habilitat în filosofie la tema „Informatizarea, cunoaşterea şi dirijarea socială: probleme filosofico-metodologice şi sociale” (1992) și obține titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar. Sub conducerea Domniei Sale subdiviziunea a fost reorganizată în Catedra de filosofie şi bioetică, fiind introduse programe de studii de master, doctorat şi postdoctorat. La iniţiativa profesorului Ţîrdea a fost fondată Asociaţia de Bioetică din Republica Moldova (2001) şi Centrul Naţional de Bioetică (2005).
Cercetările Domniei Sale i-au adus recunoașterea de specialist de forţă în problemele filosofice ale supravieţuirii omenirii, informaticii, sinergeticii, noosferologiei, ecologiei, medicinei, bioeticii, în analiza metodologică a tendinţelor integrative şi general-ştiinţifice ale cunoaşterii contemporane, a fenomenelor subtil-vibratile în societate, a intelectualizării şi conexiunilor ei cu axiologizarea şi scientizarea activităţii umane etc. Rezultatele acestora sunt reflectate în peste 420 de lucrări ştiinţifice și didactice, inclusiv 38 de monografii, indicaţii metodice, manuale şi broşuri. Sub îndrumarea profesorului Teodor Ţîrdea au fost susţinute 12 teze de doctor în ştiinţe, inclusiv trei de doctor habilitat. Comunicările privind filosofia şi bioetica Republicii Moldova, prezentate la mai multe congrese, conferințe, simpozioane științifice naționale și internaționale, au avut un larg răsunet printre savanți și tineri cercetători.
Activitatea prodigioasă și meritele deosebite au fost apreciate la justa valoare, acest fapt fiind confirmat prin titlurile onorifice şi distincțiile acordate: cavaler al Ordinului Gloria Muncii și al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova; Eminent al Învățământului Public din Republica Moldova; membru titular al Academiei de Informatică a Ucrainei și al Academiei Internaţionale de Informatizare de pe lângă ONU, al Academiei Internaţionale de Noosferă (Dezvoltare Durabilă), membru corespondent al Academiei de Cosmonautică „K.E. Ţiolkovski” din Moscova, iar din 2016 – academician al Academiei Proceselor Globale (Moscova).
Amintirea profesorului Teodor Țîrdea va trăi în memoria colegilor, a discipolilor și a tuturor celor care l-au cunoscut – un Om onest, un profesionist remarcabil în domeniul filosofiei și bioeticii, care s-a consacrat cu desăvârșire profesiei – un model demn de urmat pentru generațiile tinere.
Pace și lumină veșnică!
Consiliul de administrație
al USMF „Nicolae Testemițanu”
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii