Savelii Rubaşov – fondatorul școlii naționale de chirurgie toracică
- 67 views
Savelii Rubaşov este una dintre personalităţile marcante ale comunității ştiinţifice medicale, descendente de la Institutul de Medicină nr. 2 din Leningrad, care au stat la baza fondării Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”), contribuind astfel la scrierea istoriei medicinei autohtone. Renumit medic chirurg și fondator al școlii chirurgicale toracice din țară, a contribuit la înființarea Catedrei de Chirurgie facultativă și, ulterior, a condus Catedra de Chirurgie operatorie și anatomie topografică.
Savelii Rubaşov s-a născut la 2 iunie 1883 în orașul Sankt-Petersburg (Rusia), într-o familie de funcționari. A învățat la Gimnaziul din orașul Voronej până în 1901. După absolvirea Facultăţii de Medicină a Universităţii Imperiale din Harkov (Ucraina), în 1907, a lucrat ca asistent al Clinicii chirurgicale din Harkov, iar ulterior în orașul Moscova (Rusia). Între anii 1910-1914 urmează o serie de stagieri științifice în Germania, Austria, Elveția, Franța și Belgia. În 1912 a susținut teza de doctor în medicină cu titlul Хирургическое лечение эмфиземы легкихъ въ связи съ ея патогенезомъ la Universitatea Imperială din Harkov. În 1917 este ales în calitate de docent la Catedra de chirurgie a Universităţii din Harkov. În același timp, în perioada Primului Război Mondial, în perioada 1914-1918, a activat ca ordinator superior la Spitalul chirurgical pe Frontul de Vest, iar în perioada 1919-1922 – medic-șef al Spitalul chirurgical în Harkov. În 1923 își reia activitatea științifico-didactică la Catedra de chirurgie a Universităţii din Harkov, iar în 1924 îi este conferit titlul de profesor. Ulterior, în anul 1935 îi este atribuit titlul de doctor habilitat şi titlul de profesor, își urmează activitatea în calitate de şef al catedrelor de chirurgie în orașele Minsk (Belarus) (1924-1933), Leningrad (1934-1941), Novosibirsk (1942-1944) şi la Institutul de Medicină din Kislovodsk (1944-1945). (Acest Institut a fost înființat cu suportul colectivului de profesori de la Institutul de Medicină nr. 2 din Leningrad, care, ulterior, în 1945, a fost transferat la Chişinău). În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost consultant la spitalele din Leningrad și Novosibirsk, iar în Kislovodsk, fiind șef de catedră, a activat și în calitate de chirurg principal al Spitalului Militar.
Imediat după înființarea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, devine primul şef al Catedrei de Chirurgie facultativă – singura catedră de chirurgie de pe atunci, funcție pe care o deține până în anul 1949. Între anii 1950-1955, exercită funcţia de şef al Catedrei de Chirurgie operatorie și anatomie topografică, devenind unul dintre fondatorii școlii de chirurgie toracică, alături de care au activat conferențiarii, doctorii în științe medicale Idel Lerner şi Mihail Şcerbacov. Experiența impresionantă acumulată de-a lungul anilor a fost un bun reper pentru ca profesorul Rubaşov să fie ales ca un reprezentant de bază în mai multe asociații/organizații de profil: a fost preşedinte al Societăţii Chirurgilor din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, membru al comitetului organizatoric al Societății Chirurgilor din URSS și membru al colegiilor de redacție al jurnalelor la nivel unional în domeniul chirurgiei. De asemenea, a fost desemnat chirurg principal şi oncolog principal al RSSM, precum și conducător al Comitetului de combatere a cancerului creat pe lângă Ministerul Sănătății.
A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în diverse domenii ale chirurgiei, inclusiv 25 de manuale şi monografii. În publicaţiile sale ştiinţifice a abordat următoarele aspecte ale medicinei: intervenţiile chirurgicale în cazul îmbolnăvirilor cavităţii abdominale (apendicită, colecistită, pancreatită, ulcer stomacal, hernii), anestezie, chirurgia de campanie (leziuni ale articulaţiilor, toracelui, coapselor, infectării rănilor) și urologie (tumori maligne).
Profesorul Rubaşov a fost conducător ştiinţific la peste 20 de teze de doctor și de doctor habilitat în medicină. Printre discipolii săi sunt renumiţii chirurgi: V. V. Babuc, I. A. Birilo, I. M. Perelman, I. M. Stelmashonok, P. V. Trempovich, L. G. Shkolnikov, I. A. Majank ş.a.
Pentru merite deosebite în activitatea didactică și științifică, profesorului Rubașov i-a fost conferit titlul onorific de „Om emerit în știință și tehnică” al RSS Moldovenești (1947).
Distinsul savant a decedat în 1957 și a fost înmormântat la Chişinău, la Cimitirul Central.
Menționăm că în Muzeul universitar al USMF „Nicolae Testemiţanu” se păstrează Colecţia de obiecte cu valoare istorică și memorială, ce au aparținut profesorului Rubaşov, în număr de 742 exemplare: lucrări ştiinţifice, articole, manuscrise, fotografii, documente personale, corespondenţă, fotografii etc. În Muzeu se păstrează publicaţiile sale, printre care: «Macrosomia partialis congenital» (1928); «Хирургiя та ортопедiя дитячoго вiку» (1932); «Диагностические ошибки» (1950); «Первые шаги в операционной перевязочной» (1950) etc. De asemenea, colecţia include 19 manuscrise: «Лечение хирургических больных»; «Учебник хирургии для медицинских сестер»; «Руководство для операционных и перевязочных»; «Первые шаги в операционной и перевязочной»; «Сифилис костей», «Огнестрельные ранения стопы»; «Диагностические ошибки при хирургических заболеваниях»; «Методика преподавания хирургии»; «Введение в оперативную хирургию» etc.
Printre exponatele cu o valoare deosebită sunt distincțiile de stat acordate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - o schijă extrasă de către medicul Rubaşov la o intervenţie chirurgicală și 5 radiografii cu leziuni cauzate de diverse muniţii.
Activitatea multilaterală în sistemul medical al distinsului om de ştiinţă Savelii Rubaşov este remarcată şi prin prezenţa unei donaţii de publicaţii medicale din colecţia sa personală, păstrată în fondul BŞM a USMF „Nicolae Testemiţanu”. Această donaţie include publicaţii din diferite domenii ale medicinei: chirurgie, fiziologie umană, farmacologie, oncologie, patologia sistemului digestiv etc. În volumele din colecţie se întâlnesc numeroase autografe ale autorilor, printre care specialişti remarcabili în domeniul medicinei: I. N. Kurlov - medic oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale; C.A. Blinkin - profesor, doctor în ştiinţe medicale; V. V. Kuharcik - profesor, doctor în ştiinţe medicale; A.M. Dîhno - profesor, doctor în ştiinţe medicale.
În cadrul acestei donaţii, o valență deosebită prezintă primul volum al Analelor Ştiinţifice ale Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (Труды Кишиневского Государственного Медицинского Института). De asemenea, parte a colecției este și prima ediţie a Marii Enciclopedii Medicale (Большая Медицинская Энциклопедия), editată pe parcursul anilor 1928-1936 în 35 de volume. Această ediţie a fost prima enciclopedie medicală finalizată, care oferă cititorilor cele mai recente informații medicale din acea vreme.
Donaţia de carte include şi prima monografie publicată de către profesorul S. Rubaşov, cu titlul Хирургическое лечение эмфиземы легкихъ въ связи съ ея патогенезомъ, editată în anul 1912. Lucrarea dată a fost elaborată în baza tezei de doctor în ştiinţe medicale a savantului şi este dedicată soţiei sale - Anna Rubaşova (colaborator ştiinţific al Academiei de Ştiinţe a RSSM, doctor în drept).
Savantul Savelii Rubaşov a avut o contribuţie esenţială în evoluţia medicinii autohtone. Exponatele prezente în Muzeul universitar al USMF „Nicolae Testemiţanu” sunt de o valoare istorică incontestabilă, iar publicațiile din Biblioteca Științifică Medicală constituie surse indispensabile şi valori patrimoniale în studierea medicinei – un veritabil izvor de informaţie în activitatea de cercetare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii