Nicolae Șavga – unul dintre fondatorii școlii naționale de ortopedie și traumatologie pediatrică
- 80 views
Comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și cea medicală din Republica Moldova a pierdut unul dintre redutabilii chirurgi în ortopedia și traumatologia pediatrică – Nicolae Șavga, doctor habilitat în științe medicale, fost profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, care și-a dedicat 46 de ani din viață micilor pacienți și sistemului medical.
Nicolae Şavga s-a născut la 2 octombrie 1939 în satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă, într-o familie de ţărani. De la vârsta de 4 ani a rămas fără tată, fiind înfiat de către o rudă din satul vecin, Slobozia, unde își făcea studiile la Școala Medie din localitate. În 1957 a fost înscris la Facultatea de Pediatrie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, iar după absolvire a activat în calitate de medic la Sanatoriul de tuberculoză osteoarticulară pentru copii „Coșari” din raionul Rîbniţa. Ulterior, a activat în calitate de medic-șef la Spitalul de circumscripţie din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, de unde a fost transferat în aceeași funcție la Spitalul de Tuberculoză din comuna Caterinovca (Camenca).
S-a format ca specialist în chirurgia pediatrică alături de Natalia Gheorghiu și Eva Gudumac, care au pus bazele ortopediei pediatrice în Republica Moldova, devenind academiciene ale Academiei de Științe a Moldovei.
În 1970 profesorul Şavga susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema „Pneumoperitoneul diagnostic la copii” și, în acelaşi an, este angajat în funcția de asistent la Catedra de chirurgie, traumatologie-ortopedie şi anesteziologie pediatrică a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. În calitate de cadru didactic a contribuit la pregătirea medicilor chirurgi pediatri la programele de subordinatură, internatură și rezidenţiat. În 1975 i-a fost conferit titlul de conferenţiar. În perioada respectivă participă activ la dezvoltarea specialităţii atât la catedră, cât şi în raioanele republicii. Astfel, în colaborare cu îndrumătoarea sa, academiciana Natalia Gheorghiu, organizează prima Secţie de traumatologie-ortopedie şi Punctul Traumatologie la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”.
În anul 1989 susţine teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Tratamentul complex al consecinţelor arsurilor mâinilor la copii” în orașul Moscova (URSS).
În 1990, a fost ales, prin concurs, profesor universitar la Catedra de chirurgie pediatrică. În activitatea sa ştiinţifico-practică, profesorul studiază aprofundat patologia coloanei vertebrale la copii. La iniţiativa Domniei sale a fost organizată prima Clinică de Vertebrologie Pediatrică în cadrul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, unde se acordă tratament pacienților cu diverse patologii ale coloanei vertebrale, frecvenţa cărora în Republica Moldova este în continuă creştere.
Rezultatele cercetărilor sale au fost elucidate în peste 200 de lucrări ştiinţifice, precum și în diverse reviste şi rapoarte la congrese și conferinţe de nivel naţional şi internaţional. Profesorul Nicolae Şavga este autor al 8 invenţii şi al multiplelor inovaţii şi recomandări practice pentru studenţi, medici rezidenţi şi practicieni. Pe parcursul multor ani a fost responsabil de activitatea ştiinţifico-practică la catedră, a fost membru al Comisiei de atestare a medicilor în domeniul ortopedie-traumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie din capitală. Pentru merite deosebite în activitate, a fost apreciat cu numeroase diplome.
Amintirea profesorului Nicolae Şavga va trăi în memoria colegilor, a discipolilor și a tuturor celor care l-au cunoscut – un Om onest, un profesionist remarcabil în domeniul ortopediei și traumatologiei pediatrice, care s-a consacrat cu desăvârșire profesiei – un model demn de urmat pentru generațiile tinere.
Pace și lumină veșnică!
Consiliul de administrație
al USMF „Nicolae Testemițanu”
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii