S-a stins din viață profesorul universitar Vlada-Tatiana Dumbrava
- 301 views
Comunitatea Universităţii de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului universitar Vlada-Tatiana Dumbrava, doctor habilitat în științe medicale, fost şef al Catedrei de boli interne nr. 4, actualmente Disciplină de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, medic-terapeut de categorie superioară, apreciată cu Ordinul „Gloria Muncii”, medalia „Dimitrie Cantemir” și titlul onorific „Om Emerit”.
Vlada-Tatiana Dumbrava s-a născut la 17 aprilie 1940 în orașul Ploieşti, România, într-o familie de intelectuali, care în același an revine în R.S.S. Moldovenească. Din fragedă copilărie s-a evidenţiat prin calităţi omeneşti și capacităţi intelectuale deosebite. În anul 1958 absolvă cu medalie de aur Școala Medie de Cultură Generală nr. 2 din oraşul Chişinău și este înmatriculată la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), dând dovadă de interes pentru cercetare încă din anii studenţiei. În această perioadă publică trei lucrări știinţifice şi devine prima studentă, autoare de brevet de invenţie.
În 1964, după absolvirea cu mențiune a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, tânăra specialistă debutează în profesie în calitate de medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican pentru Copii. Ulterior lucrează în calitate de medic-ordinator în Secția de endocrinologie a Spitalului Clinic Republican, iar între anii 1966-1969 urmează doctoratul în endocrinologie la Catedra de terapie spitalicească. În perioada 1969-1970 exercită obligațiunile de cercetător științific inferior în Secția de gastrologie a Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Oncologiei.
În 1970 Vlada-Tatiana Dumbrava revine la Alma Mater, unde, pe parcursul a peste jumătate de secol, activează și avansează în carieră: de la asistent până la profesor universitar, şef de catedră şi șef de clinică. În anul 1970 câștigă concursul pentru funcția de asistent la Catedra de terapie spitalicească a ISMC, unde activează până în anul 1974. La 30 iunie 1971 susţine teza de doctor în ştiinţe medicale „Dinamica activităţii insulinei şi a stării funcţionale a ficatului în diabetul zaharat”. Problemele patologiei hepatice şi ale diabetului zaharat au constituit subiectele cercetărilor ulterioare.
Din 1974 deține funcţia de conferenţiar și desfășoară o amplă activitate didactică, ştiinţifică şi curativă, fiind într-o continuă dezvoltare profesională.
La 6 iulie 1977 obţine titlul științifico-didactic de conferenţiar la Catedra de terapie spitalicească și, în același timp, consultant în Secţia de gastroenterologie a Spitalului Clinic Republican, fiind responsabilă pentru activitatea curativă şi de diagnostic.
Ulterior, susține teza de doctor habilitat în științe medicale și obține titlul științifico-didactic de profesor universitar.
Pedagog consacrat, cu vaste cunoştinţe profesionale şi o bogată experienţă clinică, profesorul Vlada-Tatiana Dumbrava a contribuit substanţial la organizarea și îmbunătățirea procesului de învăţământ la profilul Medicina internă, în special în perioada când a îndeplinit funcția de şef al Catedrei de medicină internă nr. 4 a USMF „Nicolae Testemiţanu” (anterior subdiviziunea s-a numit Catedra de medicină internă nr. 2, apoi – Catedra de medicină internă nr. 5), pe care a condus-o din anul 1987 până în 2016 (timp de 29 de ani). Sub conducerea responsabilă a Domniei sale, la catedră s-a format un colectiv de profesionişti, apți să facă faţă cerinţelor timpului, a fost consolidată şi dezvoltată baza tehnico-materială şi cea informaţională. Crucială şi destul de dificilă s-a dovedit a fi perioada anilor 1990-1992, ce a coincis cu: fondarea Catedrei de terapie pentru subordinatură și predarea disciplinei în cicluri; implementarea formei de studii prin rezidenţiat și trecerea la studierea în limba română; aplicarea medicinei bazate pe dovezi, pe caz clinic etc. şi evaluarea cunoştinţelor, inclusiv prin utilizarea testelor.
Valoroasă a fost și activitatea de cercetare a profesorului Vlada-Tatiana Dumbrava, care, pe lângă cele două teze de doctor și doctor habilitat în științe medicale, se reflectă în peste 630 de lucrări ştiinţifice şi didactice, inclusiv: 11 monografii, 2 manuale, 20 de brevete de invenţie și 55 de inovaţii, consacrate studiului diverselor probleme din domeniile: gastroenterologie, hepatologie, endocrinologie și ecologie.
În scopul studierii impactului factorilor nocivi ai mediului asupra sănătăţii populaţiei în raioanele cu risc sporit de patologie hepatică, profesorul Vlada-Tatiana Dumbrava a fondat, pe lângă catedră, Laboratorul de cercetări ştiinţifice în probleme de gastroenterologie şi ecologie.
Ideile sale au fost promovate şi elucidate în 23 de teze de doctor şi doctor habilitat în științe medicale ale discipolilor, creând o veritabilă școală de gastroenterologie şi hepatologie terapeutică naţională.
Multe dintre realizările profesorului Vlada-Tatiana Dumbrava au fost prezentate și înalt apreciate la numeroase forumuri ştiinţifice naţionale şi internaţionale și implementate cu succes în practica medicală.
Profesorul a fost membru al: Societății Gastroenterologilor din România (din 1994), Asociației Române pentru studiul Ficatului (din 1995), Asociației Gastroenterologilor din Rusia (din 1995). În 1997 a devenit academician de onoare al Academiei Internaţionale de Ecologie şi Protecţie a Vieţii din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă.
Importantă și extrem de utilă a fost activitatea clinică a profesorului universitar Vlada Dumbrava. Medic de categorie superioară, talentat şi erudit clinician, specialist de înaltă competență în mai multe domenii ale medicinii interne, care a desfășurat o vastă activitate clinică la catedră, a acordat asistenţă consultativă şi tratament pacienților aflați în stare gravă în toate secţiile Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a Policlinicii Republicane şi în alte instituţii medico-sanitare publice municipale, orăşeneşti și raionale, inclusiv prin intermediul serviciului Aviasan.
Profesorul universitar Vlada-Tatiana Dumbrava, pe bună dreptate, este considerată fondator al serviciului de hepatologie terapeutică în Moldova. La iniţiativa membrilor catedrei condusă de Domnia sa, în 1990 la Spitalul Clinic Republican, în premieră pentru țara noastră, a fost deschisă Secţia de hepatologie. În perioada respectivă au fost aplicate noi metode de diagnostic pentru determinarea patologiilor ficatului, printre care: determinarea markerilor hepatitei virale B, a unui şir de fermenţi organospecifice; proba cu ninhidrina în dinamică, proba toleranţei la glucoză, teste de suprasolicitare; metoda gamma scintigrafiei dinamice computerizate a ficatului, în comun cu Laboratorul Radioizotopic al Spitalului Clinic Republican; biopsia ficatului și studierea bioptatului hepatic la microscopia electronică ș.a. Acest fapt a îmbunătăţit esenţial procesul de diagnostic şi de tratament al bolnavilor hepatici.
În calitate de specialist principal netitular al Ministerului Sănătăţii (peste trei decenii) şi cea de preşedinte al Asociaţiei Medicale „Hepateg” (1998-2019), profesorul Vlada-Tatiana Dumbrava a contribuit la: organizarea şi desfăşurarea lucrărilor conferințelor clinice și de patologie anatomică, a numeroase forumuri ştiinţifice şi ştiinţifico-practice naţionale cu participare internaţională în probleme de gastroenterologie şi hepatologie; elaborarea standardelor de diagnostic şi tratament, precum și a protocoalelor clinice naţionale în domeniile respective ș.a.
Pe parcursul anilor, profesorul Dumbrava a exercitat, de asemenea, și obligațiile responsabile de: secretar al Societăţii Endocrinologilor din Republica Moldova; membru al Consiliului știinţific şi al Senatului universitar, al Seminarului ştiinţific de profil Medicina internă; membru al consiliilor ştiinţifice specializate de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat ș.a.
Pentru merite deosebite în activitatea sa prodigioasă, Vlada-Tatiana Dumbrava a fost decorată cu: Ordinul „Gloria Muncii” (2000), medalia „Dimitrie Cantemir” (2010), titlul onorific „Om Emerit” (2012) și cu alte distincții naționale și internaționale. În 2005, Academia Internaţională de Ecologie şi Protecţie a Vieţii din Sankt Petersburg a decorat-o cu medaliile Заслуженный деятель науки şi Звезда ученого.
Calitățile umane deosebite, erudiţia şi tactul de pedagog înnăscut, atitudinea exigentă, în primul rând faţă de sine, combinată cu o rară cumsecădenie şi bunăvoinţă, i-au adus profesorului Vlada-Tatiana Dumbrava stimă binemeritată și înaltă prețuire din partea colegilor, discipolilor și a pacienţilor, și tuturor celor care au cunoscut-o.
În persoana profesorului universitar Vlada-Tatiana Dumbrava am pierdut unul dintre profesorii consacrați medicinei autohtone, un slujitor fidel al învăţământului superior medical, un clinician experimentat, un talentat savant şi manager, un veritabil model de dăruire profesiei, Almei Mater și sistemului național de sănătate. Datoria noastră sacră este de a-i păstra veşnic vie amintirea și flacăra recunoştinţei.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii