Profesorul universitar Dumitru Croitoru ar fi împlinit 90 de ani

Published: 15.03.2024

 

Dumitru CroitoruÎn rândul personalităţilor marcante care au contribuit la edificarea şi dezvoltarea medicinei în Republica Moldova se află și profesorul universitar Dumitru Croitoru, un pedagog și savant ilustru, fizician de formare. Toate generaţiile de absolvenţi ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” leagă numele profesorului universitar Dumitru Croitoru de medicină, care, timp de aproape șase decenii, și-a adus aportul la pregătirea medicilor din ţara noastră.

S-a născut la 15 martie 1934 în satul Alexandreni, raionul Edineţ. A urmat o carieră tipică pentru reprezentanţii intelectualităţii moldave, după cel de-al Doilea Război Mondial. A învățat la Școala Medie din Edineţ, zilnic deplasându-se în centrul raional, efort ce denotă străduinţa de a face carte. 

În 1956 absolvă cu menţiune Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, iar după serviciul militar se angajează în calitate de laborant superior la Catedra de fizică a Almei Mater. 

Reorientarea tânărului fizician spre medicină s-a produs în anul 1959, sub influenţa marelui patriot al neamului Nicolae Testemiţanu – organizator şi reformator al medicinei autohtone. Astfel, a fost angajat ca asistent la Catedra de fizică a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Din acei ani începe să-și construiască o carieră didactică. Studiile doctorale le-a realizat la Institutul de Medicină „I.M. Secenov” din Moscova (1960-1963), unde a susţinut teza de doctor în pedagogie (1967), ulterior obținând titlul de profesor. În anul 1970 este ales şef al Catedrei de fizică medicală, pe care a condus-o până în anul 1999. Pe parcursul anilor, a îndeplinit funcția de prodecan al Facultății de Pediatrie (1969) și al Facultății de Medicină Generală (1975). 

În paralel, între anii 1981-1989, a exercitat și alte activități publice importante, printre care președinte al Societății Tehnico-Medicale din Republica Moldova. În această perioadă, sub conducerea profesorului Dumitru Croitoru, au fost făcuţi paşi importanţi în scopul profilării Cursului de biofizică, în conformitate cu cerinţele de pregătire a cadrelor medicale, fiind creat și Seminarul metodico-ştiinţific în domeniul biofizicii. În acele timpuri deloc ușoare, Domnia sa făcea parte din echipa administrativă a Institutului, a reușit să-și mențină verticalitatea, demnitatea, onestitatea, bunăvoinţă şi spiritul de solidaritate. Subdiviziunea condusă de prof. Croitoru a fost reorganizată în anii nouăzeci, fiind redenumită în Catedra de biofizică și informatică. A contribuit la îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a catedrei și la creșterea profesionalismului cadrelor didactice pledând pentru perfecţionarea lor continuă.

A editat două manuale (D. Croitoru. Лекционные демонстрации по физике, 1974; D. Croitoru, A. Remizov, V. Samoilov. Лабораторный и лекционный эксперимент по медицинской и биологической физике, 1983), ce au fost apreciate şi recomandate pentru toate instituţiile de învăţământ superior cu profil medical din fosta Uniune Sovietică. Odată cu revenirea la grafia latină, la majoritatea catedrelor lipsea literatura didactică în limba română. Profesorul Croitoru a acordat o deosebită atenţie elaborării manualelor de biofizică conform cerinţelor şi programelor noi de studii. Un exemplu concludent prezintă traducerea în limba română de către membrii catedrei a manualului semnat de A. Remizov „Fizica medicală şi biologică” (1991). Au ieșit de sub tipar mai multe ediţii a manualelor elaborate de către profesorul universitar Dumitru Croitoru sau de colective de autori conduse de Domnia sa: Lucrări practice la biofizică, 1996, 2001; Biofizica medicală (prelegeri), 1999; Biofizica (lucrări practice, demonstraţii, exerciţii), 2005, 2006, 2009; Biofizică medicală (prelegeri, exerciţii), 2010, 2013 ș.a. – în total 19 titluri de materiale didactice. De menţionat că, trei manuale au fost traduse și în limba engleză.

A efectuat cercetări în domeniul modelării fenomenelor şi a proceselor fizice din materia vie, ce au fost elucidate în două monografii şi în cele peste 100 de publicaţii ştiinţifice. A elaborat şi confecţionat aparate didactice unice în domeniul biofizicii medicale, ce au fost apreciate cu medalia de aur la Expoziţia Internaţională de Aparate Didactice (Moscova, 1991) şi cu medalia de argint la Expoziţia Internațională de Inventică de la Geneva (2001). Caracterul inovator este confirmat și prin 37 de brevete de invenţii.

Contribuția remarcabilă a profesorului universitar Dumitru Croitoru la dezvoltarea învăţământului superior medical a fost înalt apreciată la nivel de stat prin conferirea titlurilor onorifice de „Lucrător Emerit al Şcolii Superioare” din Republica Moldova, „Inventator de Elită”, Cavaler al ordinelor „Insigna de onoare” şi „Gloria Muncii”.

Dumitru Croitoru s-a stins din viață la 8 august 2018. Domnia sa rămâne viu în amintirea colegilor și a discipolilor săi – un pedagog prin vocație și un savant talentat.

dumitru croitoru
usmf
in memoriam
Dumitru croitoru
Catedra de biofizică și informatică
medic fizician

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii