In memoriam profesorul Petru Galețchi
- 61 views
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova comemorează astăzi 20 de ani de la trecerea în eternitate a distinsului profesor Petru Galețchi, fost prorector pentru activitatea didactică și relații internaționale, șef al Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie, savant ilustru și microbiolog-șef al Ministerului Sănătății.
Petru Galețchi s-a născut în data de 6 septembrie 1938 în satul Donduşeni, județul Soroca, într-o familie de agricultori. A absolvit gimnaziul din satul natal, apoi Şcoala de Felceri şi Moaşe din oraşul Bălţi, iar în anul 1963 Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC, în prezent – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”). În perioada studenţiei conștientizează că medicina este adevărata sa vocaţie, iar personalitatea sa a fost puternic influenţată de dascălii săi, printre care: Anatolie Zubkov, Nikolai Starostenko, Boris Șarapov, Alexei Molohov, iar mai târziu de profesorii Nicolae Testemițanu și Vasile Anestiadi.
După absolvirea cu Diplomă de merit a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, Petru Galețchi a fost angajat în funcţia de asistent la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie, unde reușește să-și manifeste calităţile de pedagog înnăscut şi talentul oratoric de excepţie. Aici urmează studiile de doctorat și în paralel efectuează cercetări la Institutul de Epidemiologie şi Microbiologie „N. Gamaleia” din Moscova – o instituție prestigioasă în acea perioadă.
În anul 1970 susţine teza de doctor în științe medicale, în care a studiat mecanismele de antibiorezistenţă şi factorii de patogenie a stafilococilor. Cinci ani mai târziu obține titlul științifico-didactic de conferențiar, iar în 1978 este desemnat șef al Cursului de microbiologie la Facultatea de Perfecționare a Medicilor.
În 1989 Petru Galețchi este ales în funcția de șef al Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie, iar în anul 1991 i se conferă titlul științifico-didactic de profesor universitar.
Petru Galețchi este autorul a peste 170 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, compendii și ghiduri practice pentru studenți, medici rezidenți și clinicieni, și are în palmares mai multe brevete de invenție și inovații. Pentru „Ciclul de invenții în domeniul protecției mediului”, Societatea inventatorilor din România i-a conferit Medalia de Aur.
Domnia Sa a fost conducător şi consultant ştiinţific la șapte teze de doctor şi una de doctor habilitat în științe medicale. Profesorul Petru Galețchi a organizat și a participat la multiple forumuri științifice: congrese, conferințe, simpozioane și seminare. În calitate de microbiolog principal al Ministerului Sănătății, a contribuit la optimizarea serviciului sănătății și ameliorarea situației sanitaro-epidemiologice din republică.
În paralel cu activitatea didactică şi ştiinţifică, Petru Galețchi a exercitat mai multe funcţii administrative: prodecan, decan al Facultăţii de Medicină Generală (1989-1995), prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și relații internaționale al USMF „Nicolae Testemițanu”, reușind să consolideze o adevărată echipă de cadre profesioniste. În colaborare cu structurile de stat şi organismele internaţionale, a elaborat conceptul de instruire universitară, postuniversitară și de formare continuă a cadrelor de medici şi farmacişti din republică.
Profesorul Galețchi a contribuit esențial la optimizarea procesului didactic prin implementarea tehnologiilor informaționale moderne în instruirea şi evaluarea cunoştinţelor mediciniștilor. A realizat o activitate fructuoasă în procesul de pregătire, evaluare şi acreditare a USMF „Nicolae Testemiţanu”. Sub conducerea Domniei Sale au fost ajustate programele de studii la standardele europene şi la rigorile Organizației Mondiale a Sănătății, prin racordarea Legii învăţământului şi Legii evaluării şi acreditării la exigenţele Procesului de la Bologna. A fost elaborat Regulamentul de funcţionare a activităţii didactice pe baza Sistemului european de transfer și acumulare a creditelor.
Petru Galeţchi s-a angajat personal în asigurarea tehnico-materială a catedrelor, laboratoarelor și clinicilor, editând manuale şi diverse materiale didactice pentru studenţi şi medici rezidenți, coordonând procesul de achiziționare a publicaţiilor didactice şi ştiinţifice din străinătate, amplificând relaţiile internaţionale prin organizarea mobilităților academice pentru studenți și cadre didactice.
A pus bazele unor colaborări reciproce cu numeroase universităţi de medicină din Franţa, Germania, Italia, România, Polonia, Israel şi SUA. De asemenea, a vizitat şi a fost instruit în centre mari universitare din Europa, America şi Orientul Mijlociu, de unde a preluat modele și bune practici și a încercat, atât cât i-au permis vremurile, să le aplice la Alma Mater.
Pentru merite deosebite și aport considerabil în dezvoltarea învățământului superior medical, profesorul universitar Petru Galețchi a fost apreciat cu mai multe distincţii de stat: titlul onorific „Lucrător Emerit al învăţământului superior”, Ordinul „Gloria Muncii”, medaliile „Pentru vitejie în muncă” și „Nicolae Testemiţanu”.
Petru Galețchi s-a stins din viață la 31 august 2004, dar a rămas viu în amintirea colegilor, discipolilor și a medicilor ca un manager iscusit, profesor ilustru, savant eminent și un specialist redutabil în domeniul microbiologiei, virusologiei și imunologiei.
Post mortem, Aula nr. 1 din Blocul didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu” poartă numele profesorului Petru Galețchi, iar pe Aleea savanților și medicilor iluștri din capitală a fost înălțat bustul renumitului savant.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii