Valentin Friptu

La mulți ani profesorului universitar Valentin Friptu!

Published: 10.10.2024

 

Valentin FriptuComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova adresează sincere felicitări, profesorului universitar Valentin Friptu, cu prilejul consemnării onorabilei vârste de 70 de ani, dorindu-i multă sănătate, pace și bunăstare. 

Este semnificativ faptul că în această toamnă profesorul universitar marchează cinci decenii de experiență și excelență în obstetrică, ginecologie și reproducere umană. Biografia dumnealui reflectă un parcurs profesional de excepție, plin de realizări notabile și evenimente semnificative, fapt pentru care exprimăm întreaga noastră recunoștință și admirație.

Profesorul Friptu are o carieră în continuă ascensiune: asistent medical, vicedirector, medic obstetrician-ginecolog, șef al Secției de obstetrică și perinatologie, colaborator științific, asistent universitar,  profesor universitar, șef al Catedrei de obstetrică și ginecologie,  în prezent – șef al Disciplinei de obstetrică, ginecologie și reproducere umană în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie. Sub conducerea sa a fost fortificată activitatea de cercetare și inovare, au fost dezvoltate programe educaționale conform celor mai înalte standarde internaționale, formând numeroase generații de specialiști competenți în obstetrică și ginecologie.

Studiile ample de cercetare au culminat cu susținerea tezei de doctor în medicină cu tema „Morbiditatea ginecologică și starea imunologică a tutunăreselor implicate în producția de tutun”, ce a contribuit la elaborarea și implementarea unor noi metode de profilaxie și tratament al morbidității profesionale în rândul lucrătorilor din industria de tutun, iar ulterior cu cea a tezei de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Aspecte etiopatogenice în profilaxia și tratamentul hipogalactiei”. 

Profesorul Friptu este un profesionist care își aduce aportul la formarea tinerilor specialiști, ocupând și postul de specialist principal în domeniul obstetricii și ginecologiei al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, membru al Asambleei Academiei de Științe a Moldovei, președinte al Comisiei de atestare a medicilor obstetricieni-ginecologi din țară și membru al Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”. 

Areușit să creeze un adevărat tezaur științific, o valoroasă colecție de 377 de  lucrări științifice și didactice. De asemenea, a îndrumat studenți și tineri cercetători în elaborarea a 32 de teze de licență, a fost conducător științific la 15 teze de doctor în științe medicale, precum și referent oficial la 11 teze de doctor și doctor habilitat.

Pentru contribuțiile remarcabile în domeniul științelor medicale și activitate prodigioasă i-au fost acordate titlul onorific Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei, tehnicii și producției, și mai multe distincții de stat: Ordinul „Gloria Muncii”, Medalia „Nicolae Testemițanu” și Medalia academică „Dimitrie Cantemir”.

Pe parcursul anilor, a demonstrat că este nu doar un cercetător pasionat, responsabil și dedicat, dar și un profesor talentat. Fiind un manager amabil și deschis, a reușit să creați un mediu lucrativ și motivant pentru echipele în care ați activat, reprezentând un model de excelență și devotament, profesionalism și inspirație pentru colegi și discipoli.

Cu prilejul frumoasei aniversări, exprimăm înaltă apreciere și recunoștință pentru activitatea desfășurată în cadrul Almei Mater. Îi urăm noi realizări personale și profesionale, bucurii și împliniri alături de oamenii dragi. 

La mulți ani valoroși!

Valentin Friptu
usmf
felicitare
Valentin Friptu
profesor universitar

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii