Gurie Coșciug – personalitate marcantă în oncochirurgia gastrică
- 31 views
Astăzi marcăm un centenar de la nașterea profesorului Gurie Coșciug, Catedra de chirurgie spitalicească – unul dintre fondatorii școlii autohtone de chirurgie oncologică, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.
Gurie Coşciug s-a născut la 17 octombrie 1924 în satul Stoicani, raionul Soroca, în familia unui preot. După finalizarea studiilor primare din satul Trifăuți, își continuă studiile la Liceul „Ştefan cel Mare” din Soroca. Însă din cauza evenimentelor anilor’40, susține bacalaureatul în municipiul Orăștia (România), în anul 1944. Inițial, a fost student la Institutul Politehnic din Bucureşti, iar în anul 1946 revine acasă şi este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, la Facultatea de Medicină.
După finalizarea studiilor, în anul 1951, Gurie Coșciug își începe activitatea profesională în satul Dîngeni, r-nul Ocniţa, în calitate de chirurg, ulterior devine şef de secţie, iar mai târziu – medic-şef al Spitalului Raional Ocnița. Fiind unicul chirurg în spital, Gurie Coşciug efectua operaţii în domeniul traumatologiei, urologiei, ginecologiei și intervenții chirurgicale de urgenţă, indiferent de caracterul şi localizarea acestora.
Grație pasiunii pentru chirurgie și experienței acumulate în condițiile dificile ale primului deceniu de după război, în fața tânărului chirurg se deschid noi orizonturi profesionale. În 1959, printr-un ordin al ministrului sănătății, Gurie Coșciug este transferat în Secţia de chirurgie a Spitalului Clinic Republican, unde activează până în 1967, alături de colegii de breaslă – Pavel Bâtcă și Eugen Maloman, conduşi de renumiţii profesori Petru Rîjov şi Nicolae Anestiadi.
În paralel, în anul 1960 a fost angajat în funcția de asistent la Catedra de chirurgie spitalicească, ținând prelegeri pentru studenții din anul V.
În anul 1966 susţine teza de doctor în științe medicale cu tema „Хирургическое лечение декомпенсированных форм портальной гипертензии”. Peste un an este transferat la Institutul Oncologic din capitală, unde își continuă activitatea din anul 1967 până în 2007, inițial în calitate de colaborator științific superior, iar ulterior – conducător științific al Secției de gastropulmonologie și vicedirector pe probleme științifice.
În anul 1970 susține teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Асцитические формы цирроза печени (клиника, диагностика, биохимические измерения, хирургическое лечение)”, iar în 1991 obține titlul științifico-didactic de profesor universitar.
Spiritul organizatoric și perseverența profesorului Coşciug au contribuit substanțial la dezvoltarea Secţiei de gastrologie a Institutului Oncologic și a Catedrei de oncologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”. Împreună cu echipa Secţiei de gastrochirurgie a Institutului Oncologic, pe care a condus-o peste 30 de ani, Gurie Coșciug a desfăşurat o activitate ştiinţifică amplă în domeniul patologiei hepatice, implementând metodologii originale în tratamentul cirozei şi al cancerului hepatic primar.
Profesorul Gurie Coșciug a pregătit o școală științifică de tineri cercetători, dintre care cinci au devenit doctori în științe medicale, iar alții 5 – doctori habilitați. A publicat circa 150 de lucrări ştiinţifice în revistele din ţară şi de peste hotare, inclusiv 7 monografii. Domnia sa face parte din pleiada savanților care au creat școala autohtonă de chirurgie oncologică. A operat mii de pacienţi cu maladii oncologice și a împărtășit măiestria sa chirurgicală, experiența și secretele tehnicii operatorii tuturor colegilor de breaslă, care au devenit profesionişti în domeniu.
Timp de 15 ani, Gurie Coșciug a deținut și funcția de specialist principal în oncologie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova și preşedinte al Societății Științifico-Practice a Oncologilor din țară.
Pregătirea specialiștilor în chirurgia oncologică, prin susţinerea şi prin instruirea personalului medical al Institutului Oncologic şi al Catedrei de oncologie, a generat o pleiadă de chirurgi oncologi care actualmente activează în raioanele republicii şi peste hotare.
Graţie perseverenței, competențelor pedagogice și ştiinţifice, abilităților organizatorice asociate cu o modestie de excepţie, ilustrul savant s-a bucurat întotdeauna de recunoştinţă şi respect deosebit în comunitatea medicală. Pentru rezultate excepționale în muncă și contribuții substanțiale în domeniul chirurgiei oncologice timp de 50 de ani, profesorul universitar Gurie Coșciug a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii”.
Gurie Coșciug s-a stins din viață la 3 februarie 2013. Bustul regretatului profesor se înalță pe Aleea savanților și medicilor iluștri a Universității.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii