Academicianul Vasilii Cuprianov – 110 ani de la naștere
- 49 vues
Istoria medicinei moldave a cunoscut numeroase somități care au contribuit substanțial la fortificarea sistemului autohton de sănătate, dar și la constituirea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău – ISMC (în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”), unde au fost puse bazele învățământului superior medical din țara noastră. Printre personalitățile notorii se numără și Vasilii Cuprianov, fost şef al Catedrei de anatomie a omului la ISMC, academician al Academiei de Ştiințe Medicale din URSS, laureat al Premiului de Stat al URSS, președinte al Societății Anatomiștilor, Histologilor și Embriologilor din spațiul ex-sovietic ș.a. În luna ianuarie 2022 au fost consemnați 110 ani de la nașterea ilustrului savant.
S-a născut la 1 ianuarie 1912 în regiunea Stolbishcha, astăzi districtul Koutsky, regiunea Yaroslavl, într-o familie de țărani. În 1939, după efectuarea serviciului militar în calitate de marinar al flotei militare Amur, a fost admis la studii la Academia de Medicină Navală din Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), Federația Rusă. După absolvire, în martie 1944, a fost angajat ca medic în Flota maritimă din Arhanghelsk, Rusia.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Vasilii Cuprianov a fost transferat la Academia de Medicină Navală în funcția de șef adjunct al Departamentului Anatomie Normală. Fiind îndrumat de conducătorul său – profesorul Boris Dolgo-Saburov, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale a URSS, își susține teza de doctor în științe medicale pe tema „Morfologia ansei subclaviei”, în anul 1948. Continuă cercetările asupra inervației vaselor circulației pulmonare și, șase ani mai târziu (în 1954), susține teza de doctor habilitat în științe medicale, ulterior obține și titlul de profesor. În 1956, Vasilii Cuprianov a fost transferat la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, la Catedra de anatomie a omului, unde, peste un an, devine șef al acestei subdiviziuni.
În 1959, Vasilii Cuprianov revine la Moscova în calitate de șef al Departamentului de Anatomie Normală al Institutului Medical „N.I. Pirogov” din Moscova. Din 1981, este șef al Laboratorului de Microcirculație și Microscopie Electronică în cadrul Institutului, iar ulterior devine consilier al rectorului.
Direcția principală de cercetare pe care s-a axat profesorul Cuprianov a fost studiul morfologiei sistemului nervos. A creat doctrina microcirculației în domeniul anatomiei omului, pe care a dezvoltat-o o perioadă îndelungată – din 1959 până în 1997.
În 1974, profesorul Cuprianov a devenit membru al Academiei de Științe Medicale a URSS și academician al Academiei Germane de Științe ale Naturii „Leopoldina”. Din 1972 până în 1992 a fost președinte al Societății Științifice All-Union de Anatomiști, Histologi și Embriologi din spațiul ex-sovietic. A fost membru al Comisiei Superioare de Atestare a Ministerului Sănătății al URSS și, în același timp, a mai multor comisii științifice pe diverse probleme ale științei medicale din subordinea ministerelor Sănătății din URSS.
Academicianul Cuprianov a contribuit substanțial la evoluția cercetărilor științifice și la modernizarea procesului de studiu al disciplinei anatomia omului. Profesorul Cuprianov a promovat direcții științifice noi atât în domeniul inervației vaselor sangvine și a structurilor de țesut conjunctiv, cât și în problema circulației transcapilare și juxtacapilare la nivelul sistemului microcirculator. În anul 1977, pentru ciclul de lucrări privind problema sistemului microcirculator, academicianului Vasilii Cuprianov i-a fost acordat Premiul de Stat.
Spectrul cercetărilor științifice ale profesorului Cuprianov este divers și multilateral, incluzând peste 400 de lucrări științifice publicate în țară și în străinătate, inclusiv peste 30 de monografii și cărți. Sub conducerea sa, în colaborare cu clinicieni, au fost turnate filme educative precum „Mușchii gâtului, toracelui, abdomenului”, „Circulația colaterală”, lucrările „Variante anatomice și greșeli în practica unui medic” și a fost publicat atlasul „Fața pacientului”. Sub îndrumarea profesorului Cuprianov au fost susținute 45 de teze de doctor și 54 lucrări de master. Discipolii profesorului Cuprianov au devenit doctori și doctori habilitați în științe, șefi de laboratoare și departamente, care au contribuit esențial la dezvoltarea sistemului medical autohton.
Pe parcursul activității sale, Vasilii Cuprianov a participat la diverse congrese și conferințe științifice internaționale: Marea Britanie, Italia, Suedia, Belgia, Cehoslovacia și alte țări. A fost membru al colegiilor de redacție la reviste de specialitate din Germania, Elveția și Italia. Între anii 1982-1992 a fost redactor-șef al revistei „Архив Анатомии, Гистологии и Эмбриологии”. În 2004 a fost ales membru de onoare al Societății Ruse a Naturaliștilor.
Activitatea profesorului Vasilii Cuprianov a fost înalt apreciată cu numeroase distincții („Steagul Roșu al Muncii” și două ordine militare Steaua Roșie, 15 medalii) și titluri onorifice, precum Premiul de Stat al URSS – pentru contribuție substanțială la dezvoltarea științei (1977), Om de știință emerit al Federației Ruse (1999).
În anul 2001, Senatul USMF „Nicolae Testemiţanu” i-a acordat distinsului profesor titlul onorific doctor honoris causa în semn de recunoaștere a meritelor în dezvoltarea învăţământului superior medical, contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare și activitate metodico-didactică și ştiinţifică prodigioasă.
Vasilii Cuprianov s-a stins din viață la 3 iulie 2006, la vârsta de 94 de ani.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova i-a cinstit memoria ilustrului profesor prin instalarea bustului său pe Aleea Savanților și Medicilor Iluștri din Chișinău.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii