Timofei Moșneaga – medic legendă și om politic de vază
- 635 vues
Timofei Moșneaga a fost un medic de excepție și un om politic de vază din Republica Moldova, care a pus bazele Spitalului Clinic Republican, ce astăzi îi poartă numele. A fost ministru al sănătății și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, iar pentru contribuția enormă adusă sistemului național de sănătate a fost decorat cu titlul cavaler al Ordinului Republicii.
Timofei Moșneaga s-a născut la 6 martie 1932 în satul Corjova, raionul Dubăsari, R.S.S. Ucraineană. Studiile primare le urmează în satul natal, iar cele secundare – la Școala Medie din orașul Dubăsari. Între anii 1947-1950 studiază la Colegiul de Felceri și Moașe din orașul Tighina, pe care l-a absolvit cu diplomă de merit. În anul 1950 este admis fără examene la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, pe care o finalizează, de asemenea, cu diplomă de merit.
Între anii 1956-1959 activează în calitate de lector la Colegiul de Felceri și Moașe din Tighina și, concomitent, ca medic de sector (internist) la Spitalul orășenesc din această localitate. Totodată, exercită o perioadă de timp și funcția de șef al Secției orășenești și raionale a ocrotirii sănătății din Tighina.
O bună parte din viața sa, Timofei Moșneaga o dedică Almei Mater. Astfel, în anul 1959 și-a continuat studiile la aspirantură la Catedra de terapie propedeutică a ISMC. Avea o capacități excelente de predare, iar alura sa pedagogică a fost remarcată de studenți încă de când a început activitatea în calitate de asistent universitar la Catedra de terapie nr. 2 (anul 1960), și ulterior de conferențiar universitar – între anii 1972-1989. Teza de doctor în științe medicale a susținut-o în anul 1968 în orașul Kiev, R.S.S. Ucraineană.
În anul 1960, la vârsta de 28 de ani, acceptă funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican din Chișinău unde își evidențiază calitățile excepționale de manager. A început cu renovarea clădirilor vechi ale spitalului, adaptate în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, care nu mai corespundeau cerințelor de acordare a asistenței medicale specializate, după care a inițiat construcția unui edificiu modern multietajat. În anul 1977, după nenumărate eforturi, este finalizată construcția complexului spitalicesc ce includea mai multe blocuri funcţionale: staţionar, policlinică, administrativ, bibliotecă şi altele. Grație aportului medicului-șef Timofei Moșneaga, în cadrul SCR au fost create secții specializate pentru pacienții cu maladii somatice și chirurgicale. Acestea au fost dotate cu echipamente medicale și tehnologii de tratament de ultimă oră atunci. Pentru prima dată a fost introdusă metoda modernă de litotriție a pietrelor renale. În blocul chirurgical au fost deschise secțiile de: Chirurgie gastrică, Proctologie, Chirurgie vasculară, Cardiochirurgie pediatrică și Chirurgie endoscopică, Chirurgie toracică, Urologie, Endocrinologie și este instituit Serviciul de anesteziologie. Se implementează tehnologii moderne de diagnostic al maladiilor gastrointestinale, al ficatului și este creat Laboratorul de hemodializă. Departamentul de diagnostic medical a fost dotat cu utilaj performant, fiind deschise cabinete de tomografie prin rezonanță magnetică nucleară, Laboratorul de imunologie clinică și cel bacteriologic, Secția de angiografie a vaselor periferice și cardioangiografie.
A activat în această funcție mai bine de patru decenii (până în 2008), contribuind la dezvoltarea Spitalului Clinic Republican, care în prezent îi poartă numele. În acest mod, Timofei Moșneaga a contribuit la crearea condițiilor favorabile în cadrul SCR – cea mai importantă bază clinică a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – pentru desfășurarea activității didactice, științifice și clinice a 15 catedre, constituind cel mai important centru de activitate științifico-didactică pentru formarea medicilor pentru întreaga republică. Pentru proiectarea și realizarea noului edificiu al Spitalului Clinic Republican în calitate de medic tehnolog, reputatului specialist i-a fost decernat titlul de Laureat al Premiului de Stat al R.S.S. Moldovenești în domeniul literaturii, artei și arhitecturii (1982). În perioada 2003-2014 a fost medic-șef de onoare al Spitalului Clinic Republican.
Incontestabil este și rolul lui Timofei Moșneaga ca cercetător. A publicat circa 150 de lucrări științifice, inclusiv 3 monografii. De asemenea, a ghidat elaborarea a 16 teze de doctor în științe medicale.
Timofei Moșneaga a fost o personalitate multilaterală, participând activ la soluționarea problemelor din sfera sănătății și la nivel legislativ și guvernamental. În 1957 este ales deputat al poporului în Sovietul orășenesc Chișinău (actualmente Consiliul municipal Chișinău), iar în anul 1989 – deputat al poporului în Sovietul Suprem al URSS și membru al Comitetului pentru afaceri externe. După proclamarea independenței Republicii Moldova, conform hotărârii Parlamentului Republicii Moldova, este numit conducător al grupului de împuterniciți speciali cu statut de observatori în Consiliul Republicilor al Sovietului Suprem al URSS. În anul 1994 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a II-a, fiind membru al Comisiei parlamentare Protecție socială, ocrotirea sănătății și ecologie. De asemenea, între anii 1994-1997 a fost ministru al sănătății.
În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea metodelor avansate de diagnostic și tratament și activitate metodico-organizatorică prodigioasă, participare activă la realizarea politicilor sociale de stat este apreciat cu înalte distincții de stat, printre care se numără Ordinul Republicii și Medalia „Nicolae Testemițanu”, și titlurile onorifice de Medic Emerit din RSSM, Medic al Poporului din URSS, Premiul „Întreaga carieră medicală” oferit la Gala Premiilor în Sănătate (2012). În anul 1994 i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
S-a stins din viață la 1 iunie 2014, la Chișinău.
Din 19 iulie 2017, conform hotărârii Guvernului Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican îi poartă numele, iar cu prilejul aniversării a 200 de ani de la fondarea SCR „Timofei Moșneaga”, pe fațada instituției a fost instalat un basorelief în cinstea remarcabilului medic-șef. Universitatea i-a înveșnicit memoria renumitului medic Timofei Moșneaga prin înălțarea bustului pe Aleea savanților și medicilor iluștri.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii