In memoriam: Ștefan Plugaru - un model de atitudine exemplară faţă de profesie
- 159 vues
Oamenii de știință au privilegiul să fie primii care se bucură de anumite descoperiri și care dețin puterea acelui adevăr. Acest fapt le rezervă un loc binemeritat în istoria omenirii, iar fără de ei societatea nu ar evolua. Din acest grup de personalități ilustre face parte și regretatul Ștefan Plugaru – conferențiar universitar, şef al Catedrei de microbiologie, virusologie şi imunologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor în științe medicale, specialist redutabil în domeniul microbiologiei.
S-a născut în data de 26 iulie 1938, într-o familie de ţărani cu 10 copii din satul Bardar, jud. Lăpuşna (în prezent r-nul Ialoveni). În anul 1957 a absolvit Colegiul pedagogic din or. Călăraşi. Între anii 1957 şi 1960 și-a îndeplinit serviciul militar în or. Samara, fosta URSS, unde s-a bucurat de un respect deosebit din partea corpului de ofiţeri.
În anul 1960 devine student la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (în prezent USMF „Nicolae Testemițanu”), fiind numit din primul an de studii şef de curs, ulterior, în anul trei, a fost ales preşedinte al Comitetului sindical studenţesc, pe care îl conduce până în 1969, iar până în 1972 activează ca preşedinte al Sindicatelor colaboratorilor universității.
În cariera profesională a evoluat parcurgând etapele caracteristice pentru un cadru didactic universitar. După absolvirea facultăţii, în perioada 1966 – 1993, a activat ca asistent, apoi lector superior și conferenţiar universitar la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie a USMF „Nicolae Testemițanu”. În anul 1973 a susţinut teza de doctor în științe medicale cu tema: „Elaborarea unor metode noi şi accelerate în diagnosticarea infecţiilor intestinale”. În perioada 1972-1975 a activat în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină Generală, perioadă în care a acumulat noi experienţe, demonstrând abilități și competențe organizatorice şi pedagogice.
Între anii 1975-1988 și-a continuat activitatea în calitate de decan al Facultăţii de Medicină Preventivă, ulterior, până în 1993, a activat ca şef de studii la Catedra de microbiologie, virusologie și imunologie, contribuind enorm la îmbunătăţirea şi modernizarea procesului de studii. În această perioadă a fost preocupat, în special, de reorganizarea facultăţii şi a cursurilor de profil din cadrul Catedrei de igienă, argumentând necesitatea absolvenţilor de a efectua internatura. S-a afirmat ca reformator al programelor de studii și a contribuit la completarea fondului bibliotecii universitare cu literatură didactică şi ştiinţifică în limba română.
În amintirea colegilor și discipolilor Domniei Sale, Ștefan Plugaru a rămas un model de onestitate, principialitate, responsabilitate şi verticalitate. Se distingea prin modestie şi capacitatea de a comunica cu oamenii, dar și prin felul de a-i asculta. Din 1993 și până în 2002 a activat în calitate de director al Colegiului Republican de Medicină şi Farmacie, actualmente Centrul de excelenţă în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo”, unde a contribuit la reformarea programelor de studii medicale medii. Totodată a reuşit să promoveze cadre didactice de calitate, contribuind astfel la consolidarea echipei colegiului.
Paralel cu activitatea managerială a colegiului, a continuat și cea didactică la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie a USMF „Nicolae Testemițanu”. A fost un pedagog talentat, cu o pregătire minuţioasă pentru fiecare prelegere sau lecţie practică. Această responsabilitate demonstra o atitudine asumată și exemplară faţă de profesie, dar şi respectul pentru studenţi, medici rezidenţi ș.a. De aceea, generaţii de medici au frecventat cu multă plăcere şi interes prelegerile ținute de Domnia sa, apreciindu-i valoarea, harul, principialitatea şi consacrarea.
Din anul 2004 a devenit şef al Catedrei de microbiologie, virusologie şi imunologie, în cadrul căreia activase anterior aproape 40 de ani. În această perioadă a participat activ la elaborarea unor noi programe pentru studenţi şi medici rezidenţi, la elaborarea unor planuri moderne de studii și programe pentru laboratorul catedrei. Noul statul i-a adus și mai mult respect și autoritate în rândul colegilor săi care-i apreciază spiritul de lider de echipă, iscusință, loialitate, mărinimie și implicare. Cuvântul şi atitudinea Domniei Sale au avut întotdeauna pondere.
Pe parcursul carierei sale, Ștefan Plugaru a participat activ, împreună cu alţi autori, la elaborarea multor manuale, compendii şi ghiduri practice de microbiologie medicală la catedră, ce sunt actuale până în prezent pentru studenţi. Ștefan Plugaru a publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice, inclusiv trei monografii (semnate împreună cu alţi coautori) şi un manual, în colaborare cu profesorul Petru Galeţchi şi profesorul Dumitru Buiuc din Iaşi România.
O experiență frumoasă acumulează exercitând funcţiile de: specialist principal în domeniul microbiologiei al Ministerului Sănătăţii, membru al Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”, membru al Consiliului Facultăţii de Medicină Generală, membru al Consiliului Ştiinţific al CNŞPMP, membru al Consiliului de redacţie al revistei „Sănătatea publică”, membru al Comisiei de atestare a microbiologilor pe lângă Ministerul Sănătății, membru al Comisiei de probleme a Ministerului Sănătăţii „Patologia infecţioasă”, membru al Comisiei metodice în problemele de igienă şi sănătate publică, membru al Consiliului Ştiinţific al USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Pentru merite deosebite în activitatea sa multilaterală de savant, pedagog și manager, în anul 1990 i-a fost conferit titlul onorific de „Lucrător emerit al învățământului public din R.S.S. Moldova”, iar în anul 2005 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Relevanța cercetărilor sale este apreciată și cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Invenţii „Inventica” din Iaşi.
Ștefan Plugaru s-a stins din viață la 29 noiembrie 2010. A rămas în amintirea generațiilor drept un pedagog remarcabil, care nu a ezitat niciodată să împartă cu generozitate din cunoştinţele sale, un specialist integru care a muncit enorm și a acumulat o bogată experienţă profesională, un coleg implicat gata să acorde susţinere și sprijin la momentul oportun.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii