In memoriam: conferențiarul universitar Gheorghe Marcu – 90 de ani de la naștere
- 580 vues
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova aduce un omagiu ilustrului medic, pedagog și om de știință – Gheorghe Marcu, fost șef al Catedrei de obstetrică și ginecologie, în contextul consemnării a 90 ani de la naștere.
Gheorghe Marcu s-a născut la 15 februarie 1934 în Albinețul-Vechi – un mic sat din raionul Fălești. Clasele primare le-a urmat în satul natal, ulterior a mers la școala din Făleşti, unde zilnic parcurgea o distanță de circa 8 km, prin alte trei localităţi, pentru a ajunge la lecții.
În anul 1952 este admis la studii la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Pe durata studiilor s-a remarcat printr-un nivel înalt de disciplină și reușită academică excelentă, absolvind cu succes instituția în anul 1958. În același an, se angajează la Spitalul de circumscripţie Sculeni din raionul Ungheni, unde activează în calitate de medic terapeut, medic chirurg și medic-șef până în anul 1960. În această perioadă scurtă de activitate, Gheorghe Marcu a reușit să-și impresioneze colegii și pacienții prin cunoștințele sale temeinice în medicină, erudiția și abilitățile manageriale, creându-și numele de cel mai bun medic în instituție.
Între anii 1960-1963, Gheorghe Marcu revine la Alma Mater pentru a-și continua studiile de doctorat la specialitatea Obstetrică şi ginecologie, condusă pe atunci de profesorul Aron Cocerghinschi. În anul 1964 susține teza de doctor în științe medicale și este angajat în funcția de asistent la Catedra de obstetrică şi ginecologie. În anul 1967, din cauza majorării numărului de studenți și cu scopul de îmbunătățire a învățământului superior medical și a serviciilor medicale în domeniul obstetricii și ginecologiei, a fost creată Catedra de obstetrică şi ginecologie în cadrul Facultăţii de Pediatrie, având baza clinică la Spitalul nr. 1 din Chișinău, și a fost inițiat un curs de educație medicală continuă pentru perfecționarea practicienilor.
În scurt timp, anul 1968, lui Gheorghe Marcu i se confirmă titlul științifico-didactic de conferenţiar la Catedra de obstetrică şi ginecologie în cadrul Facultăţii de Pediatrie, care ulterior a fost transferată la Facultatea de Medicină Generală.
În 1986 a fost creată o nouă Catedră de obstetrică şi ginecologie în cadrul Facultăţii de Pediatrie, unde Gheorghe Marcu este ales prin concurs în funcția de șef catedră. Doi ani mai târziu, subdiviziunea menționată este redenumită în Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 2. În anul 1991, Gheorghe Marcu este reales în funcția de șef catedră, pe care o exercită până la sfârșitul vieții sale.
Pe parcursul activității didactice și clinice, Gheorghe Marcu s-a remarcat prin abilități organizatorice extraordinare, profesionalism, responsabilitate și măiestrie pedagogică. Activitatea de cercetare a conferențiarului Gheorghe Marcu a fost transpusă în circa 60 de lucrări ştiinţifice, printre care 2 monografii. A fost președintele Comitetului sindical al angajaților, secretar al Societății Științifice republicane de medici obstetricieni-ginecologi, conducător de grupe studențești, membru activ în cercuri de filosofie etc.
Gheorghe Marcu s-a stins din viață la 10 martie 1993, rămânând în amintirea celor care l-au cunoscut un ilustru pedagog și medic, un om de mare încredere și un adevărat patriot.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii