Lucia Andrieș

La mulți ani profesorului Lucia Andrieș!

Published: 24.09.2024

 

Lucia AndrieșÎn numele comunității academice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, adresăm cordiale felicitări, profesorului universitar Lucia Andrieș, cu ocazia împlinirii onorabilei vârste de 80 de ani, dorindu-i multă sănătate, pace și liniște sufletească, fericire și bunăstare.

În persoana doamnei Andrieș regăsim un specialist renumit în imunologie, pedagog și savant ilustru, care și-a dedicat peste 50 de ani învățământului superior medical și științelor medicale, contribuind la sporirea imaginii Almei Mater.

Este impunătoare calea spre medicină, iar Domnia Sa a urcat fiecare treaptă ferm și consecvent. După ce a absolvit cu mențiune Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (actualmente Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova), în anul 1967, a avut un parcurs profesional evolutiv: cercetător ştiinţific inferior (1970-1973), cercetător ştiinţific superior (1973-1976),  şef interimar al Laboratorului de diagnostic imunologic al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Microbiologie, Epidemiologie şi Igienă al Ministerului Sănătăţii RSSM. În cadrul acestui laborator, a demonstrat capacități deosebite de proiectare, cercetare şi analiză în realizarea studiilor asupra unor infecţii, precum difteria şi micoplasmoza, obţinând remedii eficiente pentru diagnosticul acestora. 

 

În 1971 obține titlul de doctor în științe medicale, apoi în 1994 cel de doctor habilitat. În 1987 i s-a conferit titlul științifico-didactic de conferențiar la Catedra de epidemiologie, iar în1995 - cel de profesor la Catedra de diagnostic de laborator. 

Fiind curioasă din fire, profesorului Lucia Andrieș a explorat multiple domenii de activitate ştiinţifică: alergologie, hepatologie, gastroenterologie, neurologie, pulmonologie, dermatologie etc. Valoroase sunt elaborările ce ţin de modelarea unor alergeni din flora regională, crearea test-sistemelor imunoenzimatice în baza acestora și implementarea remediilor imunotrope în terapia mai multor afecţiuni. 

Rezultatele cercetărilor au fost transpuse în cele peste 360 de lucrări științifice și didactice, inclusiv 3 monografii, 20 de manuale și compendii, ghiduri, recomandări practice, 33 de materiale metodice ș.a. De asemenea, remarcăm contribuţia Domniei Sale inestimabilă la instruirea cadrelor ştiinţifico-didactice, prin realizarea compartimentelor imunologice esenţiale pentru tezele de doctor în științe medicale.

Pe parcursul activității profesionale, a devenit un model de responsabilitate și dedicare, profesionalism și exigență, și s-a afirmat ca un lider, care permanent este în căutare de granturi pentru a dezvolta sectorul de imunologie la noi în țară. Suntem recunoscători pentru aportul profesorului Lucia Andrieș la dezvoltarea științelor medicale, inclusiv pentru  activitatea amplă pe care o desfășoară în prezent în funcția de profesor universitar la Catedra de medicină de laborator și cercetător științific principal în cadrul Laboratorului de imunologie, Centrul de Imunologie Moleculară a Institutului de Național de Cercetare în Medicină și Sănătate.

Pentru merite deosebite și succese remarcabile în activitate, a fost înalt apreciată cu titlul onorific „Om Emerit”, medaliile „Nicolae Testemițanu”, „Dimitrie Cantemir” și „Nicolae Milescu Spătaru”.

Cu prilejul onorabilei și frumoasei aniversări, transmitem un buchet de felicitări, mulțumiri și gratitudine pentru tenacitatea, verticalitatea și consacrarea Domniei Sale medicinei și Almei Mater. Îi dorim mulţi ani viguroși şi toţi plini de sănătate, energie și forțe creatoare, bucurii și împliniri alături de oamenii dragi.

La mulți ani binecuvântați!

Lucia Andrieș
felicitare
usmf
Lucia Andrieș
80 de ani
profesor universitar

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii