Profesorul Vasile Procopișin – o viață în serviciul sănătății și educației farmaceutice
- 356 vues
Un nume de referință în istoria Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este al profesorului Vasile Procopişin – eminent specialist în domeniul științelor farmaceutice, unul dintre inițiatorii și pilonii învățământului farmaceutic superior din Republica Moldova. Dedicarea sa pentru dezvoltarea domeniului a lăsat o amprentă substanțială în sistemul educațional și asupra comunității farmaciștilor din întreaga țară, iar realizările sale sunt recunoscute și apreciate nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional. Astăzi, 20 noiembrie 2024, Alma Mater îi aduce un omagiu distinsului profesor Procopișin, în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale semnificative la dezvoltarea învățământului superior și științelor farmaceutice.
Vasile Procopișin s-a născut la 20 noiembrie 1934 în satul Șaptebani, raionul Rîșcani. După absolvirea Școlii Medii din satul natal, în 1948, a urmat studiile la Școala de Felceri și Moașe din orașul Bălți. În anul 1952 devine student la Institutul de Farmacie din Odesa, Ucraina, pe care îl absolvă cu mențiune în 1957. După absolvire și până în 1965 activează în diverse instituții farmaceutice din Ucraina, ocupând funcții responsabile: director al Farmaciei raionale din Borispol, regiunea Kiev, șef al Direcției farmaceutice din Cerkasî și deputat în Consiliul orășenesc. Participarea sa activă în dezvoltarea sistemului farmaceutic în regiune a avut un impact semnificativ asupra îmbunătățirii serviciilor de sănătate publică, astfel, în semn de apreciere a activității sale, RSS Ucraineană i-a acordat titlul onorific Отличник здравоохранения.
În anul 1965, Vasile Procopișin a revenit la Chișinău, unde a continuat să contribuie la dezvoltarea domeniului farmaceutic din RSSM. A fost numit șef-adjunct, apoi șef al Direcției principale farmaceutice a Ministerului Sănătății, fiind responsabil de coordonarea întregii activități farmaceutice din țară și de implementarea politicilor de sănătate publică în acest domeniu. De asemenea, a exercitat și funcția de șef al Întreprinderii „Moldmedtehnica”, contribuind semnificativ la dezvoltarea industriei farmaceutice și a tehnologiilor medicale în republică.
În 1967, Vasile Procopișin a fost angajat la Facultatea de Farmacie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. A debutat cu ținerea cursului „Organizare și economie farmaceutică”, prin care își împărtășea experiența profesională în domeniu. În anul 1969 susţine teza de doctor cu tema «Обоснование потребности и перспективы размещения аптечной сети в сельских районах Молдавской ССР» și obține titlul de doctor în științe farmaceutice, la Universitatea „I.M. Secenov” din Moscova. Implementarea rezultatelor acestui studiu a contribuit la organizarea unei reţele moderne de farmacii rurale și la dezvoltarea sistemului farmaceutic la acest nivel.
În 1970 a fost numit în funcția de șef al Catedrei de tehnologie a medicamentelor și organizare a activității farmaceutice. Succesul său a fost reflectat prin alegerea repetată în funcția respectivă, ceea ce denotă încrederea acordată de echipele manageriale, colegii și studenții săi. În 1972, subdiviziunea didactică pe care o conducea a fost reorganizată în Catedra de farmacie, având un curriculum extins, ce includea cinci discipline. Această modificare a constituit un pas important în modernizarea și diversificarea educației farmaceutice, subliniind viziunea profesorului Procopișin de a răspunde prompt necesităților sistemului de sănătate și ale societății.
În 1971, Vasile Procopișin a fost numit decan al Facultății de Farmacie, funcție ce a ocupat-o până în 2006. În această perioadă, a fost responsabil de coordonarea și gestionarea activităților educaționale ale facultății, dezvoltând și implementând programe de formare a viitorilor profesioniști din domeniu. Contribuțiile sale la îmbunătățirea calității educației farmaceutice din Republica Moldova au fost semnificative, iar impactul său a fost resimțit nu doar în cadrul Universității, ci și în întreaga comunitate a farmaciștilor. În 1973, Vasile Procopișin obține titlul științifico-didactic de conferențiar.
Sub conducerea sa, în anul 1982, au fost puse bazele Farmaciei didactice şi de producere, ce a beneficiat de cea mai înaltă apreciere din partea specialiştilor în domeniu. O astfel de farmacie avea misiunea de integrare a procesului de instruire a studenţilor Facultăţii de Farmacie cu cel de producere, controlul calităţii şi livrarea medicamentelor. Pentru realizarea acestui scop, a fost construit un edificiu pentru farmacie, fiind create condiții de activitate pentru angajaţi şi studenţi. Farmacia a fost dotată cu cel mai performant utilaj farmaceutic, fiind una din primele instituţii de acest fel din spaţiul fostei URSS, care a implementat maşini electronice de calcul (în 1984 – maşina minielectronică SM-4, iar în 1994 – computere personale, programe automatizate de evidenţă şi gestiune, reţea locală).
În anul 1988 susţine cu succes teza de doctor habilitat «Теоретические основы и методические принципы интеграции медицинской и лекарственной помощи населению». Principiul „integrării” a fost aplicat cu succes şi în pregătirea cadrelor de farmacişti. Pentru prima dată, decanul Procopişin argumentează necesitatea formării farmaciştilor-clinicieni şi elaborează planul de studii şi programele necesare.
În 1989, Vasile Procopișin a obținut titlul de profesor. Aportul său în domeniul învățământului superior în domeniul farmaciei, precum și în managementul farmaceutic și al ocrotirii sănătății, a avut un impact semnificativ asupra progresului profesiei de farmacist în Republica Moldova, iar activitatea sa a lăsat o amprentă durabilă asupra celor care au avut onoarea să le fie mentor, coleg și discipol. Direcţia principală a activităţii sale ştiinţifice ţine de cercetări în vederea îmbunătățirii asistenţei farmaceutice.
În anul 1993, ilustrul savant Vasile Procopişin este ales membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Domnia sa începe o amplă activitate de organizator al ştiinţei farmaceutice, acordând o mare atenţie pregătirii cadrelor ştiinţifice în domeniu. La iniţiativa profesorului Procopişin, în anul 1999, la USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost creat Consiliul știinţific specializat DH 15.99.62.
În anul 1996, Vasile Procopișin a fost numit viceministru al sănătății, iar între anii 2000-2007 a exercitat funcția de șef al Catedrei de farmacie socială.
Lucrările științifice ale profesorului Vasile Procopişin se caracterizează printr-un înalt grad de implementare, rezultatele sale științifice fiind reflectate în: 4 monografii, 4 manuale, 10 îndrumare și în peste 250 de articole ştiințifice, publicate în reviste de specialitate din țară şi de peste hotare. Profesorul a ghidat 11 doctori în ştiințe farmaceutice, dintre care 5 activează la USMF „Nicolae Testemițanu”. De asemenea, a fost consultant ştiinţific al unui doctor habilitat în farmacie și conducător a 3 doctoranzi şi 2 competitori, care au realizat cercetări în domeniul asistenţei farmaceutice în Republica Moldova.
Domnia sa a fost și preşedinte al Asociației Farmaciştilor din Republica Moldova, președinte al Consiliului științific specializat, specialist principal netitular al Ministerului Sănătății în probleme farmaceutice.
Activitatea profesorului Vasile Procopișin a fost înalt apreciată cu numeroase distincții și titluri. În 1970 i-a fost conferită medalia За доблестный труд, în 1984 – titlul Lucrător emerit al școlii superioare din RSSM, în 1994 – medalia Meritul civic, în 1995 – cavaler al Ordinului Gloria Muncii, iar în 2005 – Ordinul de Onoare. Totodată, pentru merite ştiinţifice şi contribuţie la dezvoltarea farmaciei, în anul 2001, Societatea Română de Istorie a Farmaciei i-a conferit medalia „Profesor Dr. Alexandru Ionescu-Matiu”. În 2004, la Kiev i-au fost decernate Medalia Sf. Gheorghe „Cinste. Slavă. Muncă” şi Diploma „Golden Fortune” din partea asociaţiei „International Academy of Ratings and Sociology”.
Profesorul Vasile Procopișin a fost o personalitate marcantă în domeniul educației medicale și farmaceutice, dedicându-se formării și perfecționării continue a zeci de generații de farmaciști. A fost un model de profesionalism și perseverență, un savant talentat și mentor devotat, care a impulsionat progresul științelor farmaceutice și medicale.
Vasile Procopișin s-a stins din viață la 26 aprilie 2008.
În prezent, Centrul Farmaceutic Universitar şi Catedra de farmacie socială îi poartă numele renumitului profesor Vasile Procopişin, iar pe Aleea savanților și medicilor iluștri se înalță bustul său.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii