S-a stins din viață academicianul Gheorghe Paladi – fondatorul serviciului de obstetrică și ginecologie din Moldova
- 96 vues
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate a academicianului Gheorghe Paladi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Departamentul Obstetrică și Ginecologie, renumit medic obstetrician-ginecolog – fondatorul serviciului de obstetrică și ginecologie în țara noastră. Va rămâne o figură proeminentă a medicinei autohtone, un medic de vocație, o personalitate remarcabilă în mediul academic din Republica Moldova și România. Reprezentant de excepţie al învăţământului superior medical, cu o vastă experienţă didactică, de cercetare, clinică şi managerială, acad. Gheorghe Paladi face parte din promoția de aur a USMF „Nicolae Testemițanu”, care a pus temelia medicinei naționale, reușind, prin fapte demne, să sporească prestigiul profesiei de medic și al Almei Mater în societate.
Gheorghe Paladi s-a născut la 9 mai 1929 în Chișinău. Între anii 1936-1940 învață la școala primară, ulterior își continuă studiile la Liceul de Băieți „Alecu Russo” și la Școala Medie nr. 4 din capitală, pe care le finalizează în 1946.
În anul 1951 absolvă Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), debutând în profesie la vârsta de 22 de ani, în calitate de medic-şef al Ambulatoriului Staţiei de Cale Ferată din Ungheni. Și-a început activitatea profesională în condiţii extrem de dificile, când natalitatea în republică era foarte ridicată, iar 80% din naşteri aveau loc la domiciliu, fără asistenţă medicală, din cauza lipsei acute de cadre medicale şi maternități.
În 1952, Gheorghe Paladi îşi leagă destinul de Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, unde evoluează de la ordinator clinic (1952-1954), asistent și conferenţiar (1954-1967). În anul 1958 susţine cu succes teza de doctor în științe medicale, iar peste opt ani – cea de doctor habilitat în științe medicale, ulterior obține titlul de profesor (1967) și devine şef al Catedrei de obstetrică şi ginecologie (1967-2001), apoi – şef al Clinicii de obstetrică şi ginecologie (din 2001).
Incontestabil este aportul Domniei sale la perfecţionarea procesului didactic la Catedra de obstetrică și ginecologie, pe care a condus-o cu profesionalism și dedicare timp de 33 de ani. A contribuit la iniţierea instruirii prin rezidențiat, implementarea experienței școlilor europene şi formarea unei pleiade de specialiști și cercetători valoroși. Fondarea școlii de obstetrică și ginecologie în republică constituie rezultatul viziunilor sale şi al eforturilor depuse pe tot parcursul activității profesionale.
Domniei sale îi aparține meritul înființării Centrului de Ocrotire a Sănătăţii Mamei şi Copilului, la mijlocul anilor ʼ60 ai secolului trecut, unde, pe parcursul a șase ani, împreună cu membrii Catedrei de obstetrică și ginecologie, a pus temelia serviciului obstetrical-ginecologic în Moldova, fiind considerat fondator. La iniţiativa dr. Gh. Paladi, în localităţile rurale au fost deschise case de naştere, asistate de o moașă instruită. Următoarea etapă a fost centralizarea serviciului obstetrical în spitalele de circumscripții, asistate de un medic generalist, dar lipsa medicilor obstetricieni rămânea o problemă acută. Peste câțiva ani, a urmat cea de-a treia etapă de dezvoltare a serviciului obstetrical-ginecologic, fiind deschise maternități în cadrul spitalelor raionale, unde au fost create condiţii favorabile pentru acordarea asistenței medicale mamei şi copilului de către specialiști calificați.
Profesorul Gheorghe Paladi a avut un aport substanțial și la dezvoltarea chirurgiei ginecologice și laparoscopice autohtone, aplicând tehnici moderne precum geleoscopia și laparoscopia, și metode eficiente ce au generat rezultate remarcabile. Cauza nobilă pentru care a pledat a fost sănătatea mamei și a copilului, deziderat pe care l-a asigurat prin modernizarea continuă a serviciului obstetrical-ginecologic, manifestându-se ca un doctor de excepție.
În calitate de medic obstetrician-ginecolog, a primit mii de nașteri și a efectuat numeroase intervenții chirurgicale. A studiat rolul infecţiilor congenitale în patologia obstetricală şi pediatrică, fiziologia şi patologia sistemului feto-placentar, diagnosticul şi tratamentul tumorilor benigne ale uterului şi a implementat endoscopia în diagnosticul şi tratamentul patologiei ginecologice.
Timp de 26 de ani, profesorul Paladi a activat ca specialist principal în domeniul ocrotirii sănătății mamei și a copilului în cadrul Ministerului Ocrotirii Sănătății (1959-1985), perioadă în care au fost implementate cele mai majore reforme, printre care merită a fi menționată deschiderea primei maternități din Chișinău. Prin elaborarea și implementarea diverselor politici de sănătate, a contribuit la îmbunătăţirea considerabilă a indicatorilor calitativi ai unor instituţii obstetricale din republică.
Academicianul Paladi s-a remarcat prin calități autentice de cercetător: o gândire analitică profundă, perseverență și o capacitate de muncă excepțională. Activitatea sa științifică este impresionantă, iar domeniile de cercetare acoperă unele dintre cele mai actuale și provocatoare teme din obstetrică, ginecologie și medicina perinatală. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice ale academicianului Gheorghe Paladi au fost reflectate în peste 600 de publicaţii, inclusiv 16 monografii, 45 de lucrări didactice şi 16 brevete de invenție.
A avut un aport deosebit la studierea infecţiilor în timpul sarcinii, a stărilor fiziologice şi patologice ale sistemului fetoplacentar, a endocrinologiei fătului, a biochimiei lichidului amniotic etc. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în monografiile „Glucocorticoizii în sistemul mamă-placentă-făt” și „Unele particularităţi ale homeostazei în sistemul mamă-făt”.
Sub conducerea ilustrului savant au fost studiate cele mai importante direcții ale obstetricii contemporane: problemele patogeniei, diagnosticului și tratamentului stărilor hipertensive în sarcină, hemoragiilor obstetricale, a complicaţiilor puerperal-septice ș.a. De mare importanţă pentru medicina practică sunt lucrările ştiinţifice dedicate diagnosticului şi tratamentului diverselor patologii ginecologice (procesele hiperplastice uterine, miomul uterin, procesele inflamatorii ale organelor genitale feminine, sterilitatea tubar-peritoneală, sarcina ectopică etc.).
În planul tratamentului chirurgical al miomului uterin academicianul Gh. Paladi a atras o atenție deosebită operaţiilor reconstructiv-plastice la uter, folosind metoda celioscopică. Problema miomului uterin şi-a găsit rezolvare în lucrările a trei simpozioane organizate de Domnia sa și în monografiile Patogenia clinică şi tratamentul miomului uterin, Tratamentul conservator al miomului uterin, Epidemiologia tumorilor benigne ale organelor genitale feminine în Moldova.
Observaţiile clinice ale dr. Paladi au evidențiat faptul că în mare măsură morbiditatea ginecologică este condiţionată de procesele inflamatorii, ca urmare a infecţiilor cu caracter sexual-transmisibil. A investigat manifestările infecţiilor în timpul procesului de gestaţie şi al naşterii. Au fost realizate cercetări ale vaginozei bacteriene, o problemă relativ nouă în practica ginecologică, cu evidenţierea metodelor de diagnostic şi tratament specific. Rezultatele studiului complex al acestor probleme au fost elucidate în monografia „Bolile sexual-transmisibile”.
A cercetat problema cuplului steril, demonstrând că, în majoritatea cazurilor, frecvenţa sterilităţii feminine este determinată de cauze peritoneal-tubare. Domnia sa a propus o metodă complexă în tratamentul acestei patologii, inclusiv metoda laparoscopică, obţinând rezultate pozitive ale restabilirii funcţiei reproductive în peste 50% dintre cazuri. În premieră, a introdus în practica ginecologică din Moldova endoscopia în diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor ginecologice. Au fost pregătite şi instruite cadre medicale în domeniul endoscopiei din rândul medicilor autohtoni şi din România.
Rezultatele activităţii în domeniu au fost expuse de către profesorul Gh. Paladi în manualele de Ginecologie (1997) și Ginecologie endocrinologică (1999), ultimul fiind reeditat în anul 2022, în care au fost elucidate cele mai importante probleme ale ginecologiei. Este de menționat și valoarea cognitivă a manualelor „Obstetrica” și „Ginecologia”, lucrări fundamentale și utile pentru studenți, medici rezidenți și medici ginecologi. Două dintre cele cinci manuale elaborate au fost apreciate cu Premiul de Stat al RM în domeniul știinţei, tehnicii și producţiei (2001) și Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2009).
Sub îndrumarea Domniei sale au fost susţinute 35 de teze de doctor şi de doctor habilitat în științe medicale.
În 1993 a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei și i-a fost conferit titlul onorific Om Emerit al Republicii Moldova. În anul 1995 este ales coordonator al Secţiei de Ştiinţe Medicale a AŞM și membru al Prezidiului AŞM. Este inițiatorul constituirii Secției de științe medicale și al Centrului de Cercetări Medicale şi Socio-demografice ale Familiei în cadrul Academiei de Ştiințe a Moldovei, fiind numit director (2001-2006).
Fructuoasă a fost activitatea de savant, pedagog, clinician, având o concepție unitară: doar obstetricienii au în față două vieți – a mamei și a copilului, iar sănătatea și moralitatea familiei întregesc societatea.
Grație calităților manageriale, Gheorghe Paladi a exercitat onest funcția de președinte al Societății Medicilor Obstetricieni și Ginecologi (1971-1993). În paralel, a îndeplinit şi funcţiile de: membru al Biroului executiv al Societăţii Internaţionale de Psihologie, Medicină Prenatală şi Perinatală, membru de Onoare al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, membru de onoare al Academiei Române, membru al Uniunii Internaţionale Ştiinţifice pentru studierea Populaţiei, membru al Consiliului ştiinţific şi al Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”, coordonator al Secţiei de Ştiinţe Medicale a AȘM, preşedinte al Prezidiului AŞM, membru al Consiliului de experţi al Ministerului Sănătăţii al RM, membru al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, membru al Consiliului știinţific al Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM și al Institutului Mamei şi Copilului, membru al colegiilor de redacție la revistele Buletin de perinatologie și Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei ş.a.
Pentru merite deosebite în activitatea medicală, ştiinţifică şi didactică, a fost apreciat cu titlurile onorifice Eminent al Ocrotirii Sănătăţii (1957), Savant Emerit (1974); Ordinul Republicii (1995), medaliile Dimitrie Cantemir (2001) şi Nicolae Testemiţanu (2004), Medalia aniversară a USMF „Nicolae Testemițanu „75 de ani de calitate, excelență și performanță în învățământul superior medical”, Diploma de Excelenţă a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România ş.a.
Profesia de medic a fost pentru Gheorghe Paladi esența vieții sale. Abilitatea de a comunica și calitățile umane remarcabile – bunăvoința, sociabilitatea, înțelegerea și compasiunea pentru suferințele pacientului – l-au transformat într-un profesionist dedicat. Aceste trăsături l-au îndemnat să fie mereu alături de cei care aveau nevoie de ajutor, intervenind în momentele critice cu o abordare empatică și eficientă. Și-a dedicat întreaga sa viață activității în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală, care îi poartă numele din 19 iunie 2020. La 11 mai 2021, pe frontispiciul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală a fost instalat un basorelief, iar la 22 decembrie 2021, pe teritoriul instituției a fost inaugurat bustul academicianului Gheorghe Paladi.
Trecerea în eternitate a ilustrului profesor și savant Gheorghe Paladi reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru comunitatea universitară, cea medicală și academică a țării noastre. Domnia sa a devenit un simbol al excelenței profesionale, înscriind o filă de aur în istoria USMF „Nicolae Testemițanu” și a sistemului de sănătate din Republica Moldova. Prin activitatea sa multidimensională la Alma Mater, a contribuit substanțial la dezvoltarea învățământului superior medical și a științelor medicale, la formarea și perfecționarea continuă a zeci de promoții de medici specialiști, fiind un model demn de urmat pentru tinerele generații. Graţie profesionalismului, erudiţiei, tactului și generozităţii, academicianul Gheorghe Paladi a obținut respectul colegilor, discipolilor, prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut, în memoria cărora va rămâne un model de dăruire profesiei, o personalitate marcantă în medicina autohtonă.
Să-i păstrăm vie amintirea!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii