In memoriam profesorul universitar Nicolae Gladun – 80 de ani de la naștere
- 295 vues
La 16 mai 2025, regretatul profesor universitar Nicolae Gladun, doctor habilitat în științe medicale, Catedra de chirurgie nr. 4 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, medic chirurg redutabil, cavaler al Ordinului „Insigna de Onoare”, ar fi împlinit 80 de ani. Nicolae Gladun a fost un specialist de valoare, care și-a dedicat peste 30 de ani Almei Mater, contribuind la formarea a zeci de generații de medici, la îmbunătățirea sănătății pacienților și la dezvoltarea sistemului medical autohton.
S-a născut la 16 mai 1945 în satul Drepcăuți, raionul Briceni. A studiat la școala din satul natal, ulterior – la Facultatea de Medicină a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. După finalizarea internaturii, în cadrul Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic Republican (SCR), și-a desfășurat stagiul practic la Spitalul Raional Orhei în calitate de chirurg, unde prin munca cu abnegație și dăruire a obținut respectul colegilor și al pacienților.
Ulterior, la recomandarea ministrului sănătății, a fost transferat la Spitalul Clinic Republican din capitală în calitate de medic chirurg în Secția de chirurgie toracică. Având dorința de a-și aprofunda cunoștințele și de a avansa profesional, a efectuat o specializare la Institutul de Perfecționare a Medicilor din Kiev, Ucraina, unde s-a afirmat ca un „fenomen” în chirurgie, fiind ghidat de un imbold excepțional de a inventa și de a găsi soluții ingenioase în situații dificile. În scurt timp, a devenit șef al Secției de chirurgie toracică la SCR, iar reputația, cunoștințele temeinice și calitățile morale deosebite i-au permis să exercite onest obligațiile în activitatea curativă și managerială. Prin prestația impecabilă a Domniei sale în chirurgia toracică, această specialitate medicală a fost transformată în „artă”, fiind efectuate cu succes operații plastice la trahee, bronhii, esofag, iar colegii fiind în postura de discipoli într-o școală chirurgicală în care manopera unică și studiul științific sunt condiții indispensabile. Numai de către angajații Secției de chirurgie toracică au fost susținute trei teze de doctor habilitat și patru teze de doctor în medicină, iar Departamentul de Chirurgie Toracică a perpetuat și progresat, aici fiind tratați, la nivel contemporan, destrucțiile pulmonare acute și cronice, echinococoza, traumatismele toracice severe și malformațiile traheo-bronșice congenitale. Cei mai gravi pacienții, cu cancer pulmonar și esofagian, necesitând procedee plastice moderne, care nu erau efectuate în alte colective chirurgicale, au fost operați cu succes de către Nicolae Gladun.
În plan didactic a debutat, în anul 1993, în calitate de asistent la Catedra de chirurgie, Facultatea de Perfecționare a Medicilor a USMF „Nicolae Testemițanu”, contribuind la instruirea a numeroase generații de studenți, medici rezidenți și practicieni. Totodată, a elaborat programe de instruire postuniversitară pentru medicii chirurgi.
Un an mai târziu, îndrumat de profesorul Constantin Ţîbîrnă, susţine teza de doctor în științe medicale la tema „Tactica tratamentului chirurgical în procesele gangrenoase pulmonare”.
În anul 1998, Nicolae Gladun obține titlul științifico-didactic de conferenţiar, iar în luna septembrie a aceluiași an a fost numit şef al Catedrei de chirurgie a Facultății de Perfecționare a Medicilor. În 2006 a susținut teza de doctor habilitat în științe medicale la tema „Elecțiunea procedeelor chirurgicale, materialelor grefale și tehnicilor operatorii în plastiile de esofag”. Această lucrare științifică reflectă rezultatele activității sale chirurgicale, de peste 30 de ani, în cadrul Spitalului Clinic Republican.
Datorită profesionalismului și a responsabilității, precum și spiritului de echipă axat pe eficientizarea procesului de instruire universitară și postuniversitară, în anul 2008 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor universitar.
Profesorul Nicolae Gladun a condus Catedra de chirurgie a Facultății de Educaţie Continuă în Medicină şi Farmacie timp de 18 ani, perioadă în care Clinica de Chirurgie şi-a extins aria cercetărilor ştiinţifice, direcţiile principale de activitate fiind: chirurgia esofagului, infecţia chirurgicală toraco-abdominală, patologia de reflux gastro-esofagian, „piciorul diabetic”, afecţiunile şi traumatismele vasculare.
Nicolae Gladun este autor și coautor a peste 250 de lucrări științifice, inclusiv o monografie, a 466 de articole şi comunicări, și a numeroase inovații și invenții. Sub îndrumarea sa, au fost susținute două teze de doctor habilitat și șase teze de doctor în științe medicale.
A efectuat stagii de cercetare în SUA, Rusia, Ucraina, România ș.a. Rezultatele cercetărilor le-a prezentat în cadrul congreselor Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și la numeroase conferințe internaționale și naționale.
Profesorul universitar Nicolae Gladun a desfășurat o activitate multilaterală, fiind și preşedinte al Congresului al XI-lea al Chirurgilor din Moldova, preşedinte al Asociaţiei Chirurgicale din Republica Moldova „Nicolae Anestiadi”, membru al Comisiei de atestare a chirurgilor și al Comisiei de profil.
A încetat din viață la 27 mai 2021, la vârsta de 76 de ani. Profesorul Nicolae Gladun a rămas un nume de referință în istoria Almei Mater și a comunității medicale din țară, un chirurg ilustru cu o ținută academică excepțională.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii