Aron Cocerghinschii – fondatorul Școlii de obstetrică şi ginecologie din Moldova

Publicat: 24.08.2023

Aron CFiecare medic își asumă misiunea nobilă de a avea grijă de sănătatea și starea de bine a oamenilor, iar cei care se sacrifică pe deplin în această profesie, involuntar, își înscriu numele în istoria medicinei. Din pleiada savanților iluștri care au contribuit esențial la dezvoltarea științelor medicale face parte și renumitul doctor Aron Cocerghinschii, considerat fondatorul Școlii autohtone de obstetrică și ginecologie.

Aron Cocerghinschi s-a născut în data de 24 august 1898 în orașul Kazan, Republica Tatarstan. A absolvit studiile medii la Colegiul real, iar cele superioare la Facultatea de Medicină a Universităţii de Stat din orașul natal.

În anul 1923 și-a început activitatea ca asistent în Clinica Institutului de Perfecționare a Medicilor din Kazan, ulterior a activat în aceeași funcție la Catedra de obstetrică şi ginecologie a Institutului de Medicină din or. Omsk și în Clinica de Obstetrică și Ginecologie a Institutului de Stat de Medicină nr. 2 ,,I. V. Stalin” din Moscova, sub conducerea profesorului B. Arhanghelski, renumit specialist în acest domeniu pe atunci. În perioada 1934-1948, Aron Cocerghinschii susţine cu succes tezele de doctor și de doctor habilitat în științe medicale.

În 1948 obține titlul de profesor și prin Ordinul ministrului sănătăţii al URSS este numit în funcția de şef al Catedrei de obstetrică şi ginecologie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Fiind o persoană cu abilități organizatorice deosebite, cu o experiență impresionantă de medic clinician și pedagog consacrat, Aron Cocerghinschi şi-a dedicat tot restul vieții activităţii didactice și clinice la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. Sub conducerea Domniei Sale a fost elaborat şi implementat un sistem de predare specific acestei discipline, ce este actual și utilizat până în prezent. A pus accent pe calitatea prelegerilor și a lecțiilor practice și a iniţiat specializarea primară în obstetrică şi ginecologie prin subordinatură. De asemenea, a pus bazele instruirii şi formării continue a medicilor obstetricieni-ginecologi din republică.

Concomitent, profesorul Cocerghinschii a organizat instruirea cadrelor ştiinţifice. Sub îndrumarea sa au fost realizate studii privind acordarea asistenţei obstetrico-ginecologice în Moldova, au fost soluționate multiple probleme ce țin de profilaxia morbidităţii şi mortalităţii perinatale. Sub conducerea Domniei sale au fost susţinute 23 de teze de doctor şi patru teze de doctor habilitat în științe medicale. Printre discipolii profesorului Cocerghinschii sunt mai mulţi specialiști și savanţi cu renume, care activează și astăzi nu doar în Moldova, dar şi departe de hotarele ei. Printre aceștia sunt și cunoscuții academicieni - Gheorghe Paladi și  regretatul Eugen Gladun. 

Activitatea editorială a Domniei Sale numără peste 50 de lucrări ştiinţifice, inclusiv o monografie, ce țin de istoria asistenței obstetrico-ginecologice și analiza activității maternităților din țară, precum și de acordarea asistenței obstetrico-ginecologice în mediul rural.

Pe parcursul mai multor ani, profesorul Cocerghinschii a activat ca specialist principal al Ministerului Sănătăţii; peste 20 de ani – preşedinte al Asociației  Medicilor Obstetricieni-Ginecologi din Moldova. A participat activ la construcția și organizarea maternităților în mai multe localități din țară.

Pe parcursul întregii vieți profesorul Aron Cocerghinschii s-a remarcat prin modestie, onestitate și atitudine prietenoasă în raport cu studenţii, colegii şi pacientele sale. Pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei, instruirea cadrelor medicale și  participare la activități civice profesorului Aron Cocerghinschii i-a fost decernat titlul onorific „Om Emerit în Știinţă” al R.S.S. Moldovenești și menționat cu diplome guvernamentale.

Aron Cocerghinschii s-a stins din viață la 15 iunie 1971. Bustul renumitului profesor se regăsește pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Chișinău, alături de personalitățile marcante ale medicinei și farmaciei autohtone, care au contribuit la dezvoltarea Universității și a sistemului național de sănătate.

 

Aron C

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii