La mulți ani academicianului Valeriu Rudic!
- vizualizări: 170
În numele comunității academice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, îi adresăm cordiale felicitări academicianului Valeriu Rudic cu ocazia împlinirii onorabilei vârste de 75 de ani, dorindu-i multă sănătate, fericire și bunăstare, aprecieri pe măsura realizărilor, respectul colegilor și al discipolilor și continuarea activitatății responsabile cu aceeași perseverență și pasiune.
Domnia sa reprezintă o figură emblematică a medicinei autohtone, o personalitate notorie pentru contribuția la dezvoltarea sistemului național de sănătate, preponderent în domeniile microbiologiei şi biotehnologiei, precum și la promovarea imaginii USMF „Nicolae Testemițanu” și a Republicii Moldova.
Parcursul profesional al profesorului Valeriu Rudic a început la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, Facultatea de Medicina Generală, pe care l-a absolvit cu menţiune, fiind admis ulterior în doctorantură la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie. Drept obiect al cercetării în acea perioadă i-a servit holera, iar ca rezultat a elaborat o metodă nouă și complexă de diagnostic a acestei maladii, ce a fost aprobată de Staţia unională de cercetări ştiinţifice în domeniul infecţiilor extrem de periculoase din orașul Stavropol. Grație tenacității și capacității enorme de muncă, a realizat rapid volumul necesar de investigaţii şi a susţinut teza de doctor în științe medicale înainte de termen. La USMF „Nicolae Testemițanu” s-a afirmat în calitate de cercetător științific principal la Centrul Științific în domeniul Medicamentului, ulterior profesor universitar și șef al Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie. În semn de apreciere pentru promovarea imaginii Almei Mater, în anul 2007 Senatul universitar i-a conferit titlul onorific de doctor honoris causa.
A activat în mai multe instituții de cercetare și academice, dedicându-se preponderent domeniilor microbiologiei şi biotehnologiei, devenind doctor habilitat în științe biologice (1990), membru corespondent (1995) și academician al Academiei de Științe a Moldovei (2000). Este fondatorul unei noi direcţii ştiinţifice ‒ Sinteza orientată a substanţelor bioactive de către microorganisme şi elaborarea tehnologiilor de obţinere a produselor microbiene valoroase, inclusiv a formelor medicamentoase pentru industriile farmaceutică, alimentară, microbiologică etc. Drept dovadă elocventă a performanțelor ştiinţifice combinate cu activitatea didactică poate fi considerată școala ştiinţifică în ficobiotehnologie pe care a creat-o. Sub conducerea Dumnealui au fost susţinute 45 de teze de doctor, inclusiv 9 de doctor habilitat, este autor a peste 1305 lucrări ştiinţifice, inclusiv 9 monografii, 16 manuale și 300 de brevete apreciate cu numeroase medalii la saloane internaţionale de inventică.
Putem afirma cu certitudine că distinsul savant a înscris file de aur în ştiinţa medicală moldavă și cea mondială. Pentru rezultate remarcabile în ştiinţă a fost apreciat cu numeroase titluri onorifice și distincții naționale și internaționale ‒ Om Emerit al Republicii Moldova, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”, Medalia „Nicolae Testemiţanu”, Premiul de Stat în domeniul științei, tehnicii și producției, cavaler al „Marii Cruci al Ordinului Sf. Andrei” din Scoţia şi ai „Marii Cruci Sf. Ioan” din Malta, Comandor al Ordinului „Meritte de l'Invention” din Belgia, Ordinul „Courtoisie Europeen”, Ordinul „Pro-meritus Grand Prix”, „Ordinul European de Merit în Inovaţie” ș.a.
Cu prilejul frumoasei aniversări îi dorim academicianului Valeriu Rudic multă sănătate, inspirație, prosperitate și noi realizări în plan personal și profesional. Suntem mândri că Domnia Sa este membru al comunitățiii noastre universitare ‒ o somitate care duce faima Almei Mater în lume, împreună cu alți savanţi-medici iluştri ai neamului!
La Mulți Ani!
18 februarie 2022
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii