Gheorghe Plăcintă

La mulți ani decanului Gheorghe Plăcintă!

Publicat: 01.12.2023

 

Gheorghe PlăcintăComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova adresează felicitări cordiale şi urări de bine decanului Facultății de Medicină nr. 1, Gheorghe Plăcintă, conferențiar universitar, șef al Catedrei de boli infecțioase, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, dorindu-i multă sănătate, pace și liniște sufletească, prosperitate şi satisfacţie de la munca nobilă pe care o desfășoară. 

USMF „Nicolae Testemițanu” este instituția cu care a rezonat de la bun început în formarea sa profesională, aici găsind un mediu favorabil de a se afirma în calitate de pedagog, cercetător și manager. Și-a început activitatea didactică la Alma Mater din anul 1989, fiind angajat în funcția de asistent la Catedra de boli infecțioase, amplasată în incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Între anii 2002-2012 a exercitat atribuțiile de conferențiar universitar la Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, concomitent cu cele de prodecan la Facultatea de Medicină Generală. Profesionalismul și perseverența sunt calitățile pentru care a fost promovat, în anul 2005, în funcția de decan al Facultății de Medicină nr. 1, pe care o îndeplinește cu multă responsabilitate până în prezent și, astfel, contribuind constant la dezvoltarea și modernizarea învățământului superior medical în țara noastră, la îmbunătățirea curriculei universitare, evaluarea internă și externă a programelor de studii de licență și integrate ș.a.

Este incontestabil aportul Domniei Sale și în calitate de șef al Catedrei de boli infecțioase, începând cu septembrie 2012, unde a creat un centru instructiv-metodic specializat la nivel republican, împreună cu echipa instituției, coordonând eficient procesul de reformare a tuturor direcţiilor de activitate ale subdiviziunii didactice: educativă, ştiinţifică şi curativă. Totuși, vocația dumnealui pentru medicină se manifestă plenar prin pasiunea de a ține cursuri studenţilor și medicilor rezidenți, de a-i învăța să exploreze domeniul bolilor infecțioase. În acest sens, a tradus materiale didactice, inclusiv manuale, a elaborat teste cu referire la hepatitele virale și botulism, precum și îndrumarul metodic „Imunocorecția la bolnavii de hepatitele virale B și D”. 

Rezultatele investigațiilor sale au fost redate în teza de doctor în științe medicale cu tema „Caracteristica clinico-imunologică a hepatitelor virale B și D (acute, trenante) și posibilitățile de imunocorecție” și în cea de doctor habilitat în științe medicale „Toxocaroza: Aspecte medico-sociale; manifestări clinico-evolutive; conduita managerială și terapeutică”. Activitatea de cercetare însumează în prezent peste 200 de lucrări științifice și didactice, inclusiv 4 îndrumări metodice, 4 protocoale clinice naționale, precum și 5 brevete de invenție în medicină. Totodată, a îndrumat și a ghidat trei discipoli în realizarea cercetărilor și obținerea titlului de doctor în științe medicale. 

Grație competențelor și experienței vaste în domeniu, a responsabilității și abilităților organizatorice, exercită funcțiile de: președinte al Comisiei de specialitate Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, al Asociației Obștești a Medicilor Infecționiști din Republica Moldova; membru al Consiliului coordonator Tropical Diseases Research al Organizației Mondiale a Sănătății ș.a.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea științelor medicale, aportul substanțial la pregătirea specialiștilor medici de înaltă calificare, activitate organizatorică şi metodico-didactică prodigioasă, a fost apreciat cu Ordinul „Gloria Muncii” și desemnat Laureat al Premiului Național în medicină al pentru ciclul de lucrări științifice „Contribuții în diagnosticul, tratamentul și instituirea unui management clinic eficient în bolile infecțioase emergente” de către Guvernul Republicii Moldova. Totodată, a obținut Premiul de Excelență pentru contribuția în colaborarea transfrontalieră din domeniul sănătății și învățământului medical academic (România, 2018), precum și numeroase distincții pentru invențiile și lucrările științifice prezentate la diverse expoziții de inovație naționale și internaționale. 

Cu prilejul frumoasei aniversări, distinse Domnule Decan, Vă exprimăm aprecierea și recunoștință pentru profesionalismul, devotamentul și tenacitatea Dvs. în modernizarea instruirii medicale, dezvoltarea științelor medicale,  sporirea imaginii Almei Mater și a calității serviciilor de asistență medicală. Vă urăm multă sănătate, noi forțe și idei novatoare pentru realizarea aspirațiilor, să vă bucurați de respect din partea colegilor și discipolilor, și să aveți multe împliniri alături de oamenii dragi sufletului. Fie ca experiența, înțelepciunea și curajul să Vă fie garanția unui parcurs profesional excelent și a unei vieți prospere! 

La mulți ani prodigioși!

Gheorghe Plăcintă
usmf
aniversare
Gheorghe Plăcintă
decan
Facultatea de Medicină nr. 1

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii