Larisa Spinei

La mulți ani doamnei profesor Larisa Spinei!

Publicat: 09.12.2022

Larisa SpineiÎn această zi deosebită, în numele comunității Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, exprimăm înaltă considerație și apreciere profesorului Larisa Spinei pentru dedicarea pe făgașul medicinei și promovarea imaginii Almei Mater.

De neprețuit sunt calitățile Domniei sale – profesionalismul, responsabilitatea și corectitudinea în procesul de formare a cadrelor medicale, contribuția la dezvoltarea științelor medicale și farmaceutice, cât și a sistemului național de sănătate. Este inestimabil aportul adus la modernizarea învățământului superior medical prin aplicarea metodelor moderne de predare-învățare-evaluare, consacrându-se tranșant activității didactice și științifice.

Interesul pentru cercetarea științelor medicale și farmaceutice l-a manifestat încă din perioada studenției, participând cu entuziasm la lucrările Cercului științific studențesc la Catedra de organizare a ocrotirii sănătății. Excelența activității sale poate fi explicată și prin faptul că de la bun început a avut norocul de un mentor de excepție – regretatul profesor Eugen Popușoi, care a îndrumat-o în scrierea tezelor de doctor în științe medicale și de doctor habilitat. A cercetat cu o mare responsabilitate probleme importante și actuale ale societății noastre ce vizează unele dizabilități la copii în Republica Moldova, rezultatele cărora au fost materializate în teza de doctor habilitat în științe medicale.

În calitate de conducător și consultant științific, a ghidat 14 doctori în științe medicale și farmaceutice și trei doctori habilitați în științe medicale, 46 de masteranzi în managementul sănătății publice și 12 studenți pentru susținerea tezei de licență la disciplina Medicina socială și management. Este autor și coautor la peste 195 de publicații, inclusiv cinci monografii, cinci manuale și trei ghiduri.

Una dintre cărțile sale de vizită ce denotă profesionalismul neîndoielnic reprezintă cursurile Metodologia cercetării științifice și Medicina Bazată pe Dovezi implementate în cadrul Școlii Doctorale în domeniul Științe Medicale. Evidențiem în acest sens contribuția la elaborarea Protocolului de cercetare, în calitate de membru al Comisiei de verificare a materialului primar.

Pentru activitate prodigioasă și contribuție substanțială la dezvoltarea învățământului superior medical și a științelor medicale și farmaceutice și promovarea rezultatelor remarcabile în domeniul cercetării, a fost apreciată cu Medalia „Nicolae Testemițanu” din partea Președinției Republicii Moldova, Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova, Diploma de Recunoștință a Academiei de Științe a Moldovei și Medalia aniversară a USMF „Nicolae Testemițanu” – 75 de ani de calitate, excelență și performanță.

Cu prilejul frumoasei aniversări, îi adresăm Domniei sale sincere felicitări și îi dorim multă sănătate, pace și liniște sufletească, noi forțe și energie creatoare, bunăstare, voință şi abnegație în realizarea proiectelor de viitor, bucurii și împliniri alături de oamenii dragi.

La mulți ani fericiți!

Larisa Spinei