La mulți ani profesorului Adrian Tănase!

Publicat: 23.04.2024

Adrian TănaseComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” adresează sincere felicitări profesorului universitar Adrian Tănase, cu prilejul consemnării onorabilei vârste de 75 de ani, dorindu-i multă sănătate, pace și liniște sufletească, bunăstare și armonie.

Domnia sa este o figură proeminentă a medicinei autohtone, medic urolog de vocație, o prezență remarcabilă în mediul științific, academic și medical din Republica Moldova. Cariera profesorului Tănase reprezintă o adevărată provocare pentru tinerii specialiști care îndrăznesc să-l urmeze: profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președinte de onoare al Societății Urologilor din Republica Moldova, șef al Centrului de dializă și transplant renal la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

În anul 1988, susține cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema „Epidemiologia insuficienței renale cronice și organizarea tratamentului medical specializat în stadii terminale”, la Kiev. Ulterior, în anul 1996 obține titlul de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Diagnosticul afecțiunilor și complicațiilor precoce și tardive după transplantarea renală”.

Pe parcursul anilor a acumulat un palmares impresionant de peste 370 de lucrări științifice, inclusiv monografii, articole în reviste recenzate, teze științifice publicate în țară și peste hotare. Este coautor a 10 protocoale clinice naționale în urologie, dializă și transplant renal. În calitate de conducător și consultant științific, a îndrumat cercetătorii în realizarea a 12 teze de doctor și 3 de doctor habilitat în științe medicale.

În calitate de șef al Catedrei de urologie şi nefrologie chirurgicală, profesorul Adrian Tănase a contribuit la perfecţionarea învățământului superior medical postuniversitar, prin inițierea secundariatului clinic în Urologie şi nefrologie chirurgicală, a rezidenţiatului în Urologie (2004), precum și a cursurilor de perfecționare continuă a medicilor urologi. De asemenea, la inițiativa Domniei sale, începând cu anul 2014 a fost instituit programul de studii postuniversitare prin rezidențiat la specialitatea Nefrologie.

Pe lângă coordonarea procesului didactic, clinic și științific la Catedră,  desfășoară și alte activități importante atât în țară, cât și peste hotare. Este președinte al Comisiei de specialitate în Urologie și Dializă pe lângă Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, al Consiliului de experți al Ministerului Sănătății, vicepreședinte al seminarului științific de profil Chirurgie, chirurgie pediatrică, urologie și andrologie, vicepreședinte al Comisiei metodice de profil Chirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu”, Doctor Honoris Causa al Academiei Internaționale de Informatizare, membru al seminarului științific de profil Transplantologie, inginerie tisulară și culturi celulare, al Comisiei de atestare a medicilor urologi și nefrologi a Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. De asemenea, distinsul profesor Tănase este președinte de onoare al Societății Urologilor din Republica Moldova și membru al asociațiilor de urologie și nefrologie din România.

Pentru merite deosebite și activitate prodigioasă în domeniul medicinei și a învățământului superior medical, profesorul Adrian Tănase a fost decorat cu cele mai înalte distincții de stat: Ordinul Republicii, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul de Onoare, Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei, fiind apreciat și cu numeroase diplome ale Guvernului Republicii Moldova și ale USMF „Nicolae Testemițanu”.

În acest moment aniversar ce ne inspiră să-i recunoaștem și să-i apreciem contribuția profesorului Adrian Tănase, îl transmitem un buchet de felicitări cordiale și gratitudine, dorindu-i urări de bine și sănătate, forţe și energie creatoare pentru realizarea noilor proiecte, bunăstare și mari succese în activitatea profesională, multe împliniri și bucurii alături de oamenii dragi.

La mulți ani viguroși!

Tănase