La mulți ani profesorului Anatolie Nistreanu!
- vizualizări: 140
La început de an universitar, perioadă simbolică oarecum asociată cu studiul și perseverența, comunitatea universitară l-a omagiat pe profesorul universitar Anatolie Nistreanu, doctor în științe farmaceutice, fost şef de catedră Farmacognozie şi Botanică Farmaceutică, care a sărbătorit frumoasa vârstă de 75 de ani. Cu acest prilejul, distinsului profesor i-au fost adresate calde urări de sănătate, energie nesecată și noi realizări profesionale.
Descendent dintr-o familie de gospodari din nordul Moldovei, Anatolie Nistreanu face parte din prima promoție de farmaciști (1969), ca mai apoi, timp de jumătate de secol, să activeze în cadrul Facultății, unde s-a dedicat cu pasiune cercetării și a contribuit la formarea a zeci de generații de specialiști. Calitățile profesionale și umane remarcabile de care a dat dovadă mereu i-au asigurat o ascensiune profesională continuă: de la asistent la lector superior, conferențiar universitar, prodecan, profesor universitar, șef de catedră, profesor consultant.
Bogata experiență acumulată în studierea plantelor medicinale autohtone se reflectă în cele peste 170 de lucrări științifice și metodico-didactice pe care le-a elaborat, iar manualul Farmacognozie destinat viitorilor farmaciști, editat în 2001, constituie o dovadă în plus că este fondatorul Disciplinei de farmacognozie în Republica Moldova. Catedra de farmacognozie și botanică farmaceutică, pe care a condus-o cu multă dăruire de sine în perioada 1991-2017, a stabilit frumoase relații de colaborare cu alte catedre similare ale unor instituții academice de prestigiu din Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca (România), Pyatigorsk (Rusia), cu Institutul de Chimie a Compușilor Naturali din Tașkent (Uzbekistan) etc.
Ca doctor în farmacie și plantolog de valoare incontestabilă, a elaborat cursuri de lecții și programe analitice în domeniile farmacognoziei, valorificând speciile de plante din flora moldavă, și continuă să popularizeze plantele medicinale, medicina naturistă, fitoterapia (monografia „Растения которые нас лечат”, albumul Plante medicinale din flora Moldovei, manualul Plante toxice ș.a.), ce servesc drept repere fundamentale pentru discipoli în studiul proprietăților farmaceutice ale plantelor.
Performanțele pe care le-a atins pe parcurs de decenii se datorează exigenței, puterii de muncă, dăruirii de sine, interesului permanent față de cercetarea științifică, dorinței nobile de a crea noi medicamente de origine vegetală și de a transmite cunoștințele acumulate generațiilor tinere – calități moștenite încă din familie și cultivate ulterior în cadrul mediului academic.
Dintre multiplele distincții conferite în semn de apreciere a aportului Domniei Sale în domeniul educației și cercetării, menționăm: Diploma Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Diploma Comisiei Superioare de Atestare a RM, Diploma de gradul întâi a Guvernului RM, Medalia Meritul Civic, Medalia comemorativă Nicolae Testemițanu ș.a.
Pe lângă faptul că a contribuit substanțial la dezvoltarea științelor farmaceutice în Republica Moldova în calitate de savant ilustru și pedagog iscusit, competența profesională a profesorului Nistreanu a fost solicitată și în activitatea de președinte al Comisiei de validare a Olimpiadei Unionale Studentul și progresul tehnico-științific, specialitatea Farmacie, membru al Comisiei republicane de atestare a farmaciștilor, secretar al Consiliului științific specializat ș.a.
Distinse Domnule Profesor, cu ocazia aniversării a 75-a, pentru meritele deosebite și pentru exemplul încurajator pe care îl oferiți generațiilor tinere de specialiști și tuturor membrilor comunității universitare, Vă exprimăm profunda noastră recunoștință și Vă adresăm felicitări cordiale, urări de sănătate, pace și liniște sufletească, viață prosperă, aspirații împlinite și tradiționalul La mulți ani!, reiterând un bine cunoscut adevăr: timpul trece, valorile rămân!
La mulți ani!
Rector Emil Ceban,
profesor universitar, dr. hab. șt. med.
Președintele Comitetului Sindical
al angajaților USMF „Nicolae Testemițanu”
Sergiu Berliba, conferențiar universitar, dr. șt. med.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii