Valeriu Burlacu

La mulți ani profesorului Valeriu Burlacu!

Publicat: 23.01.2024

Valeriu BurlacuComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” exprimă alese cuvinte de admirație și respect profund, profesorului Valeriu Burlacu cu prilejul consemnării onorabilei vârste de 80 de ani, dorindu-i multă putere, liniște sufletească, bunăstare și momente infinite de bucurie în preajma oamenilor dragi.

Domnia sa reprezintă un model de înțelepciune, disciplină și devotament pentru profesie și Alma Mater, căreia i-a dedicat circa cinci decenii din viață. Prin muncă asiduă și pasiune, a reușit să parcurgă cu demnitate și verticalitate întreg itinerarul profesional, începând cu activitatea în funcția de asistent, lector, conferențiar și până la profesor universitar. Grație competențelor manageriale, a exercitat cu brio funcția de prodecan al Facultății de Stomatologie. O realizare remarcabilă în dezvoltarea sistemului de instruire medicală a fost fondarea Catedrei de stomatologie terapeutică în cadrul Facultății de Perfecționare a Medicilor în 1991, pe care a condus-o cu multă dedicare până în anul 2013. Profesorului Burlacu îi datorăm dezvoltarea unor noi direcții în stomatologia autohtonă – terapia de refacere directă a ţesuturilor dentare dure; endodonţia clinică și albirea dinţilor. Calitățile excepționale de profesor cu har și capacitatea înaltă de muncă îl mențin până în prezent în activitatea didactică și de cercetare pe care o desfășoară la Catedra chirurgie oro-maxilo-facială, implantologie şi stomatologie terapeutică „Arsenie Guţan”.

Profesorul Valeriu Burlacu reprezintă un etalon al perseverenței în domeniul cercetării, dovadă fiind palmaresul impresionant de peste 400 de lucrări științifice și didactice, inclusiv 4 monografii, 1 manual, indicații metodice, fiind autor și coautor la peste 35 de brevete de invenție. Domnia sa este autor al manualului „Stomatologia terapeutică în problemele situative” și al îndrumarului didactico-metodic „Stomatologie terapeutică”, coautor al monografiei „Managementul asistenţei stomatologice de ambulatoriu”. Experiența didactică și științifică vastă o transmite discipolilor, fiind conducător științific la 12 de teze de doctor în științe medicale.

Pentru contribuție substanțială în dezvoltarea sistemului de sănătate și devotament în profesie, ați fost decorat cu mai multe distincții de stat: Ordinul „Gloria Muncii”, „Veteran al Muncii”, Medalia „Dimitrie Cantemir”, Cavaler, Ofițer și Comandor al Ordinului Regatului Belgian – Meritul Inventiv.

Cu ocazia frumoasei aniversări, îi exprimăm sincere felicitări, profunde sentimente de recunoștință și apreciere pentru dezvoltarea învățământului superior medical, a științelor medicale, în special a stomatologiei, îmbunătățirea calității asistenței stomatologice populației și promovarea USMF „Nicolae Testemițanu”. Îi dorim multă sănătate, pace și liniște sufletească, armonie și bunăstare, bucurii și împliniri alături de oamenii dragi. Suntem onorați și mândri că profesorul Burlacu face parte din echipa USMF „Nicolae Testemițanu”!

La mulți ani viguroși!

profesor universitar