Mihail Sandul

In memoriam: Mihail Sandul – o figură proeminentă în otorinolaringologia autohtonă

Publicat: 03.05.2025

 

Mihail SandulAstăzi comemorăm 100 de ani de la nașterea profesorului universitar Mihail Sandul, doctor habilitat în științe medicale, clinician calificat, medic otorinolaringolog, chirurg ilustru, savant, una din figurile proeminente din domeniul oncologiei ORL din Republica Moldova.

Mihail Sandul s-a născut la 3 mai 1925 în satul Țîbuleuca, raionul Dubăsari. În anul 1942 absolvă Școala Medie din orașul Dubăsari. În anii 1944-1945 luptă pe front, unde este grav rănit și demobilizat. Ulterior, în anul 1946 aplică la studii la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC, actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova), făcând parte din „promoția de aur” a absolvenților Almei Mater, care au devenit personalități notorii ale medicinei autohtone: Vasile Anestiadi, Natalia Cherdivarenco, Pavel Bîtcă, Nicolae Testemițanu, Gheorghe Paladi ș.a. 

După absolvire, în anul 1951, este angajat în calitate de medic-șef la Spitalul din satul Cărpineni, unde activează timp de 6 ani, ulterior fiind medic-șef la Spitalul Raional Strășeni. 

În anul 1953 a finalizat cursul de perfecționare la specialitatea Otorinolaringologie la Institutul de Medicină din Odesa. În anul 1956 își continuă studiile prin secundariat clinic, iar din 1957 – cele prin doctorat la ISMC. 

În anul 1961 este angajat în calitate de asistent la Catedra de otorinolaringologie. În 1963 susține teza de doctor în științe medicale la tema «Макролюминесцентный анализ в ЛОР-онкологии», datele obținute permițând aplicarea diagnosticului diferențiat în tumorile benigne și maligne cu ajutorul fluorohromului, iar peste un an obține titlul didactico-științific de conferențiar. Pe parcursul carierei profesionale a dat dovadă de disciplină, modestie, rezistență, a fost un pedagog talentat și specialist de înaltă calificare. Cursurile sale erau atractive pentru studenți, prin modul de predare și abordare a problemelor și soluțiilor.  

În anul 1985 a susținut teza de doctor habilitat cu tema «Комплексная диагностика злокачественных опухолей гортани». În 1988 obține titlul de profesor și continuă să activeze la Catedra de otorinolaringologie până în 1995, când este reangajat ca profesor consultant. A activat la Spitalul Clinic Republican, consultând și tratând pacienții diagnosticați cu patologii ale organelor ORL, implementând laringotomiile parțiale în Secția de otolaringologie și operând câte 100 de bolnavi anual. În același timp, a fost consultant la mai multe instituții medico-sanitare din Chișinău și din raioane. De asemenea, se deplasa în regiunile republicii pentru a consulta pacienții prin intermediul Serviciului „Aviasan”.

În paralel cu activitatea clinică, efectuează multiple studii de cercetare. A publicat circa 100 de lucrări științifice, fiind autor și coautor la ghiduri metodice pentru cadre didactice și studenți.

A creat dinastia medicilor familia Sandul, feciorul său Alexandru și nepotul Ghenadie continuând în prezent misiunea nobilă de a trata pacienții și a le readuce speranța și bucuria.  

A fost antrenat plenar şi în activitatea socială, o perioadă îndelungată fiind secretar al Societății Științifice Republicane a Otolaringologilor și secretar al Comisiei pentru atestare și reatestare a medicilor otolaringologi pe lângă Ministerul Ocrotirii Sănătății al RSSM. A fost decorat cu multiple distincții de luptă și pentru activitate prodigioasă și îndelungată.

Profesorul Mihail Sandul s-a stins din viață la 31 martie 1998. A rămas în amintirea colegilor și a discipolilor ca o personalitate cu autoritate și experiență vastă, un profesionist devotat muncii și educației tinerelor generații de medici specialiști.

Mihail Sandul
usmf
medicina
comemorare
Mihail Sandul
Otorinolaringologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii