profesorul Anton Spânu

In memoriam profesorul Anton Spânu – personalitate remarcabilă a chirurgiei moldave

Publicat: 04.07.2025

 

profesorul Anton SpânuComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu’’ comemorează profesorul universitar Anton Spânu, doctor habilitat în științe medicale, Om Emerit, Laureat al Premiului Naţional în domeniul știinţei şi tehnicii, personalitate notorie a chirurgiei moldave, în contextul consemnării a 90 de ani de la naştere. 

Anton Spânu s-a născut la 5 iulie 1935, în comuna Baraboi, plasa Rîşcani, judeţul Bălţi. În anul 1958 a absolvit, cu Diplomă de Merit, Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC, în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu’’ din Republica Moldova). În același an, a fost angajat la Spitalul de circumscripţie Pîrjota, r-nul Rîşcani, unde a reuşit să fondeze serviciile de laborator, radiologic și farmaceutic, precum și să contribuie la construirea unui spital modern de circumscripţie cu servicii chirurgicale şi ginecologice. 

Un capitol important al activității sale profesionale începe în anul 1961, odată cu admiterea sa în aspirantură la Catedra de chirurgie, condusă de profesorul Nicolae Anestiadi. Ulterior, a fost angajat în funcția de asistent la catedra respectivă.

În anul 1967 obține titlul de conferențiar, iar în anul 1986 devine profesor la Catedra de chirurgie a Facultăţii de Stomatologie şi Sanitărie, după care obține, prin concurs, funcția de șef al Catedrei de chirurgie la Facultatea de Pediatrie a ISMC. Între anii 1991-1999 a exercitat funcția de șef al Catedrei de chirurgie nr. 2.   

Un alt succes în cariera sa este susținerea tezei de doctor în științe medicale (1964) – o premieră în literatura de specialitate, în baza căreia s-au elaborat metode de soluționare practică a echilibrului metabolic şi hemodinamic în perioada pre, intra şi postoperatorie. O preocupare aparte a profesorului Spânu a constituit cercetarea chirurgiei maladiei ulceroase prin studierea unor aspecte de tactică şi conduită operatorie în raport cu terenul biologic al bolnavului. Astfel, în anul 1980 susține cu succes teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Dereglările homeostaziei şi metodele de corecţie în chirurgia maladiei ulceroase”.

Din anul 2000, profesorul Spânu îndeplinește funcţia de director al Clinicii chirurgie nr. 2, în cadrul Catedrei de chirurgie „Nicolae Anestiadi”. Anton Spânu are un valoros palmares științific, publicând peste 300 de lucrări ştiinţifice şi rezumate în diverse tratate, culegeri și reviste de specialitate din ţară şi peste hotare, 3 monografii, 2 manuale, 5 elaborări metodice şi 35 de inovaţii. 

profesorul Anton SpânuSub conducerea profesorului Anton Spânu au fost susținute 3 teze de doctor și două teze de doctor habilitat în științe medicale. 

Profesorul Spânu a fost apreciat cu titlul onorific „Om emerit”, Laureat al Premiului Naţional în domeniul știinţei şi tehnicii, Diploma „Lucrător emerit al învățământului public” și decorat cu Medalia „Meritul civic”. Fiind deputat în primul Parlament (1990-1994), a votat proclamarea independenței Republicii Moldova și simbolirile naţionale. 

Profesorul Anton Spânu s-a stins din viață la 31 octombrie 2008. În memoria profesorului Anton Spânu a fost instalat un basorelief în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din capitală, pe data de 14 noiembrie 2013. De asemenea, la 21 septembrie 2015, în satul Baraboi din raionul Dondușeni a fost dezvelit un bust, alături de cel al rectorului Leonid Cobâleanschi.

A rămas în amintirea colegilor și a discipolilor ca o personalitate cu autoritate și experiență vastă, un profesionist devotat profesiei și educației tinerelor generații de medici specialiști.

profesorul Anton Spânu
profesorul Anton Spânu
profesorul Anton Spânu
profesorul Anton Spânu
usmf
Profesorul Anton Spânu
Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”
comemorare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii