In memoriam profesorul Constantin Ețco, 80 ani de la naștere
- vizualizări: 231
Indiscutabil, timpul este balanța care decide să ducă în neant sau să perpetueze trecerea prin lume a unui om. Astăzi venim cu un elogiu în memoria profesorului Constantin Ețco - absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (promoția 1971), un eminent savant și un profesionist desăvârșit, un patriot, un intelectual, un om onest cu principii și cu valori de viață incontestabile.
S-a născut la 22 iulie 1941 în satul Horodiște, raionul Călărași, în familia lui Petru și a Sofiei Ețco - buni creștini și gospodari, care i-au cultivat fiului cele mai nobile calități: demnitatea, respectul față de oameni, responsabilitatea de a onora cu cinste numele înaintașilor neamului.
În anul 1965, Constantin Eţco susţine cu succes examenele de admitere la Facultatea Curativă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), având deja înscrise unele experienţe de viață: doi ani de stagiu de muncă, absolvirea Școlii Medicale din orașul Tiraspol, exercitarea serviciului militar în calitate de felcer în or. Batumi, Georgia. Responsabilitatea, sârguinţa, stima faţă de colegi l-au evidenţiat chiar din primii ani de studii, fiind ales preşedinte al Comitetului sindical studenţesc al Institutului, președinte al Cercului ştiinţific studenţesc Medicina socială şi organizarea ocrotirii sănătăţii. Probabil, implicarea în acele activități, i-au dezvoltat abilitățile excepționale de lider și seriozitatea de a executa orice lucrare cu pasiune, fie de ordin organizațional, științific, didactic sau de alt gen.
După absolvirea cu menţiune a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, ţinând cont de nivelul înalt de pregătire şi de calităţile sale excepționale, a fost invitat de către profesorul Mihail Ghehtman în calitate de asistent la Catedra de igienă socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii (actualmente - Catedra de medicină socială şi management sanitar „Nicolae Testemiţanu”), unde a avut marele noroc, pe parcursul a 15 ani, să activeze sub conducerea ilustrului savant - profesorul Nicolae Testemiţanu. Domnia Sa a învățat din experiența și înțelepciunea unor somităţi din domeniul medicinei: Mihail Ghehtman, Nicolae Testemiţanu, V. Kant, Ion Prisăcaru, Eugen Popuşoi şi alţii.
În cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, Constantin Eţco a parcurs toate etapele carierei profesionale de la asistent, lector superior, conferenţiar universitar, profesor universitar, iar din 1997 - şef de catedră.
Fiind pasionat de ştiinţă, profesorul Constantin Eţco a efectuat o serie de cercetări în domeniul medicinei sociale. Studiind cauzele şi nivelul mortalităţii infantile şi căile de reducere a acesteia, în anul 1979 susţine, cu succes, teza de doctor în științe medicale, iar în 1992 - teza de doctor habilitat în științe medicale, abordând o problemă foarte actuală privind condiţiile, modul de viaţă şi sănătatea copiilor din localitățile rurale. Ambele teze au fost susţinute la Institutul Central de Perfecţionare a Medicilor din Moscova, Federația Rusă, sub conducerea profesorului Nicolae Testemițanu. Concluziile şi recomandările obținute ca rezultat al cercetării au fost aplicate pe larg în elaborarea măsurilor de profilaxie pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor.
Meritul formării sale profesionale în calitate de medic, pedagog și cercetător, Constantin Ețco a atribuit-o marelui savant Nicolae Testemițanu. Fiind primul doctorand al profesorului, toată viața sa i-a purtat, cu pietate, recunoștință și cele mai alese sentimente de prețuire. Ironia sorții a fost ca valoroasa lucrare „Nicolae Testemițanu - nume devenit simbol”, dedicată mentorului său, să fie ultima sa carte scrisă.
Fiind înzestrat cu o remarcabilă capacitate de a explica subtilităţile medicinei, Constantin Eţco a militat pentru o bună pregătire a tinerilor specialişti în domeniul managementului sistemului de sănătate, pentru care a reprezentat un exemplu de muncă asiduă și tenacitate în cercetare. Era mereu în căutare, având ferma convingere că numai implementând operativ tot ce e nou, observând la timp talentul tinerilor medici şi motivându-i pentru munca lor poţi avea satisfacţie şi savura din plin farmecul profesiei alese.
Un aspect aparte care merită a fi subliniat este activitatea didactică a profesorului Constantin Eţco, care a predat o serie de discipline: dreptul în medicină, sănătate publică, economie, management şi psihopedagogie în medicină. Întotdeauna apărea în faţa studenţilor, a studenților-doctoranzi şi a cadrelor didactice sigur pe sine, captivând audiența cu logica argumentelor şi a soluţiilor sale pentru a rezolva orice problemă discutată, prin eleganţa de a comunica şi de a-i îndemna pe ascultători să mediteze asupra subiectelor abordate.
Pasionat, perseverent, cu spirit organizatoric şi putere de muncă excepţională, dublate de profesionalism, realizează reforme importante în instruirea universitară şi postuniversitară în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”. Contribuie la elaborarea actelor normative în scopul legiferării reformei de pregătire postuniversitară a medicilor prin masterat şi rezidenţiat - un concept strategic nou în acest domeniu. A acordat o atenţie deosebită procesului de perfecţionare a cadrelor științifico-didactice şi a specialiştilor Universităţii, precum şi pregătirii doctorilor în ştiinţe prin programe de doctorat.
Constantin Eţco a optat mereu pentru modernizarea sistemului autohton de sănătate. Aflându-se, între anii 1994-1996, la mai multe stagieri în Statele Unite ale Americii şi în republicile din spațiul ex-sovietic, participă activ la realizarea proiectului „Asociaţia Internaţională în Ocrotirea Sănătăţii”. În 1994, după revenirea dintr-un stagiu ordinar din SUA de un an de zile, având un vast bagaj de cunoştinţe în domeniul managementului (fiind la acel moment decan la studiile postuniversitare), s-a implicat activ în pregătirea viitorilor medici absolvenți ai Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în domeniul managementului instituțional. Domnia Sa era ferm convins că pentru început trebuie de fondat o catedră în acest domeniu, iar mai târziu şi o şcoală de management pentru pregătirea conducătorilor instituțiilor medicale.
Fiind o persoană înzestrată cu spirit inovator, în 1997 fondează Catedra de economie, management şi psihopedagogie - o structură indispensabilă în vederea adaptării medicilor la noile condiţii socio-economice, pe care a avut onoarea să o conducă timp de 17 ani. În calitatea sa de șef al catedrei, a contribuit la realizarea programelor de studii, introducând discipline noi de studiu, cum ar fi: economia ocrotirii sănătăţii, managementul, psihologia, bazele legislative în activitatea medicală, iar pentru cercetători, masteranzi și studenți-doctoranzi – psihopedagogia. Practic, în baza modulelor elaborate în cadrul Catedrei de economie, management şi psihopedagogie (în anul 2005 fiind predate 6 discipline şi 8 cursuri) a fost pusă temelia pentru fondarea Şcolii de Management în Sănătate Publică, profesorul Constantin Eţco fiind membru al Consiliului de administrație, din momentul deschiderii acestei entități.
S-a dedicat și activităţii ştiinţifice, îndeosebi studiind aspectele medico-sociale şi economico-manageriale din sistemul de sănătate, sănătatea copiilor, economia ocrotirii sănătății, psihologia managerială, psihopedagogia învățământului superior, bazele legislației în activitatea medicală, malpraxisul medical ș.a.
Având o pregătire şi cunoştinţe vaste în management, a introdus instruirea și a dezvoltat ştiinţa în acest domeniu. Rezultatele cercetărilor științifice și a tezelor de doctor le-a materializat în 760 de lucrări științifice publicate, inclusiv 35 de monografii, 46 manuale, compendii, ghiduri, suporturi de curs, 34 de recomandări practice pentru medici și studenți, contribuind la implementarea inovațiilor în activitatea cotidiană. Sub redacţia profesorului Constantin Eţco a fost elaborat şi editat manualul „Management în sistemul de sănătate” (2006), ce conţine 24 de capitole şi include toate compartimentele managementului contemporan necesare pentru o pregătire complexă a conducătorilor de instituții medico-sanitare. Această lucrare rămâne o carte de referință pentru masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, dar și pentru medici, conducători ai instituţiilor medicale, dar și a altor organizații din ţară şi de peste hotare.
În pofida situaţiei social-politice şi economice, a demonstrat și a argumentat științific autorităților statului că medicina este un domeniu prioritar, ce necesită a fi reglementat și finanțat corespunzător. Profesorul Constantin Eţco este unul dintre autorii actelor normative și de reglementare a introducerii sistemului asigurărilor obligatorii de asistență medicală în Republica Moldova, participând activ la implementarea acestei noi forme de organizare a serviciilor în sănătate. Pe parcursul multor ani a fost membru al Consiliului de administrare a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, venind cu propuneri de îmbunătăţire a activității acestei entități, în vederea sporirii calității și accesului populației la asistență medicală.
A fost un promotor al implementării reformelor în medicină, fiind membru al grupului de consultanţi constituit de Ministerul Sănătăţii, în acest sens fiind inclus în diverse grupuri de lucru ale Colegiului Ministerului privind organizarea sistemului de sănătate al Republicii Moldova, în scopul îmbunătăţirii asistenţei medicale, inclusiv în calitate de specialist principal în management al ministerului de resort. Constantin Eţco a participat la elaborarea actelor legislative: Politica Naţională de Sănătate a Republicii Moldova pentru anii 2007-2021; Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate pentru anii 2008-2017; Concepţia şi strategia de dezvoltare a sistemului de gestionare a calităţii asistenţei medicale în cadrul asigurărilor medicale obligatorii şi a Regulamentului de supraveghere a Sănătăţii Publice ş.a.
În anul 2000, profesorul Eţco a fondat Asociaţia Obştească de Economie, Management şi Psihologie în Medicină, în cadrul căreia, trei ani mai târziu, a fondat revista „Sănătatea Publică, Economie şi Management în Medicină”. În calitate de redactor-şef a fost promotorul realizărilor ştiinţifice, a cercetătorilor autohtoni şi străini şi a bunelor practici implementate în sfera asistenţei medicale.
Pe parcursul anilor 2000-2017, distinsul profesor a activat și pe post de șef al Secției de medicină și farmacie (consultant) în cadrul Comisiei Naționale de Acreditare şi Atestare (CNAA, actualmente - ANACEC), președinte al seminarului științific de profil Medicină socială și management. A examinat şi a promovat cu mult discernământ 1600 de dosare la 36 de specialităţi medicale, a monitorizat activitatea a 19 consilii știinţifice specializate permanente şi alte 13 - ad-hoc, a supravegheat 22 de seminare ştiinţifice de profil și a coordonat activitatea a trei comisii de experţi. Totodată, a ghidat studenții-doctoranzi în elaborarea tezelor de doctor în științe medicale, fiind adeptul elaborării unor lucrări științifice de o calitate academică înaltă. Sub îndrumarea profesorului Constantin Ețco au fost susținute 36 de teze de doctor și 4 de doctor habilitat în științe medicale la diferite specialități. Astfel, putem vorbi despre școala profesorului Constantin Ețco. Este dificil de a reda succint eforturile Domniei Sale depuse pe parcursul a 46 ani de activitate la Alma Mater. Însă, fără echivoc, savantul Ețco a rămas în memoria discipolilor un Învățător, care a emanat pasiune pentru domeniul său și a creat o atmosferă de creștere intelectuală a studenților, a masteranzilor, a studenților-doctoranzi și a oamenilor de știință.
În paralel cu vasta sa activitate didactică și științifică, profesorul Constantin Ețco s-a implicat cu responsabilitate în activități cu impact social: președinte al Comitetului sindical al studenților (1966-1970) și al colaboratorilor ISMC (1986-1990), membru al Consiliului științific (1986-2012) și al Senatului USMF „Nicolae Testemițanu” (1995-2013), membru al Asociației Profesorilor Universitari de Pregătire a Administratorilor în Ocrotirea Sănătății din SUA; vicepreședinte al Ligii Medicilor din Republica Moldova (1998-2017), membru al Consiliului de experți al Ministerului Sănătății (2001-2012) și al Comisiei de Atestare în Sănătate Publică și Management (2001-2017).
S-a învrednicit de titlul de academician al Academiei Internaţionale Noosfera (Dezvoltare Durabilă) din Moscova (1999), a Academiei Internaţionale de Informatizare (2004) și a Academiei Internaţionale de Management (2004) de pe lângă ONU. Vasta sa activitate a fost apreciată cu numeroase titluri: Cetățean de Onoare a raionului Călărași (1995) și a satului Horodiște (2016), Laureat al Premiului „Savantul Anului” al Academiei de Științe a Moldovei (2008, 2011); Laureat al Galei Premiilor în Sănătate pentru Întreaga carieră medicală (2012); Laureat al Premiului Național al Republicii Moldova (2016). A fost decorat cu medaliile „Veteran al Muncii” (1987), „Nicolae Testemițanu” (2011), „Dimitrie Cantemir” (2011) și Ordinul „Gloria Muncii” (2012).
Atitudinea deosebită faţă de obligațiile sale profesionale şi de responsabilitate socială, erudiţia şi tactul de pedagog și savant, și calităţile personale excelente i-au adus profesorului Constantin Eţco stima şi dragostea binemeritată din partea colegilor, a prietenilor de pretutindeni, a discipolilor și a tuturor celor care l-au cunoscut.
Profesorul Ețco nu ne-a lăsat un testament prin care să ne fi indicat cum să trăim și să lucrăm, și nici în care direcție să ne orientăm, dar ne-a transmis cunoștințele sale temeinice, interesul pentru tot ce este nou, atitudinea și grija față de oameni, profunda intuiție și perseverență, capacitatea uimitoare de lucru. Domnia Sa a crezut întotdeauna că un scop nobil și o faptă utilă își va face mereu drum.
Senatul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a decis de a înveșnici memoria profesorului Constantin Ețco, prin înălțarea bustului său pe Aleea Savanților și Medicilor Iluștri.
Totodată, Colegiul de redacție al revistei „Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină” a imortalizat numele profesorului Constantin Ețco atribuindu-i calitatea de fondator și redactor-șef onorific al publicației respective, iar Gimnaziul din satul natal Horodiște, raionul Călărași, va purta numele „Profesorul universitar Constantin Ețco”.
Constantin Eţco a fost un adevărat patriot, care întotdeauna a iubit şi a stimat poporul acestui meleag. Nu a uitat niciodată de omul simplu, de Patrie. Avea atitudine civică faţă de generaţia tânără şi purta stimă profundă faţă de generaţia în vârstă, pedagogii şi colegii săi de breaslă. În orice împrejurare, a rămas mai întâi de toate Om, manifestând aceeaşi atitudine binevoitoare şi respect faţă de cei din preajma sa. Cert este că toate avansările în funcție și aprecierile nu l-au schimbat, a rămas același coleg: modest, sincer, onest și sociabil.
Aplicarea tacticilor manageriale și a ideilor științifice ale savantului Constantin Ețco, a stilului de a munci și de a trăi cu dăruire, așa precum a făcut-o regretatul profesor, va fi cel mai valoros monument în amintirea sa.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii