Dumitru Scerbatiuc

In memoriam profesorul Dumitru Șcerbatiuc – o somitate a stomatologiei autohtone

Publicat: 11.09.2021

 

dumitru scerbatiucUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și întreaga comunitate medicală din țară trăiește o pierdere umană incomensurabilă – Dumitru Șcerbatiuc, doctor habilitat în științe medicale,  profesor universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială (OMF) și implantologie orală „Arsenie Guțan”, un ilustru chirurg și eminent savant. Distinsul profesor și-a consacrat peste cinci decenii din viață învățământului superior medical, cercetării științifice și medicinei practice, tratând chirurgical pacienții cu patologii dentare. Cu profund regret, s-a stins subit în data de 8 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani.

Dumitru Șcerbatiuc s-a născut la 25 septembrie 1941 în satul Gordinești, raionul Edineț. Dragostea de carte pornește încă din fragedă copilărie, finalizând studiile la Școala Medie din satul natal la vârsta de doar 15 ani, iar la 17 ani – Școala Medicală din orașul Soroca. A absolvit Facultatea  de Stomatologie a Institutului de Medicină „Nikolai Pirogovˮ din orașul Odesa, Ucraina, în 1964, după care a revenit la baștină și a activat în calitate de medic stomatolog în orașul Leova. 

În anul 1969 a absolvit studiile de doctorat la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău și a fost angajat în funcția de şef al Secţiei de studii. Cercetările științifice au fost integrate în teza de doctor în științe medicale, susținută în 1970, ulterior fiind numit în postul de asistent universitar la Catedra de stomatologie chirurgicală a Facultății de Stomatologie. Totodată, îndeplinea şi obligaţiile de secretar ştiinţific al Asociației Chirurgilor OMF din Moldova. 

În anul 1977, a fost numit conferenţiar universitar la Catedra de stomatologie chirurgicală. În anul 1989 a susținut teza de doctor habilitat în științe medicale, iar peste un an obține titlul științifico-didactic de profesor universitar.

Ascensiunea profesională a continuat cu numirea, în anul 1994, în postul de șef al Catedrei de chirurgie OMF, funcție pe care a îndeplinit-o cu multă responsabilitate și dăruire de sine timp de aproape 19 ani, contribuind la dezvoltarea domeniului și la modernizarea învățământului superior medical din țară. În această perioadă şi-a adus aportul la dezvoltarea bazei tehnico-materiale a catedrei, la perfecţionarea materialului didactic şi ilustrativ și la implementarea noilor forme şi metode de instruire medicală. Personal a contribuit la actualizarea planurilor de studii şi a programelor analitice în conformitate cu cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Profesor Dumitru Şcerbatiuc a fost un savant de o valoare incontestabilă, fiind autorul a circa 350 de lucrări științifice publicate, a 11 brevete de invenţie şi a peste 100 de inovaţii. Sub conducerea Domniei Sale au fost susţinute 20 de teze de doctor în științe medicale.

A fost un specialist de înaltă probitate, posedând cele mai avansate metode de diagnostic şi tratament chirurgical al patologiilor oro-maxilo-faciale. Fiind susținut de colegii de echipă, a demonstrat abilități profesionale extraordinare, deseori depășind propriile limite prin efectuarea unor operații chirurgicale unicale. A efectuat peste 10 mii de intervenții chirurgicale complicate, în regiunea oro-maxilo-facială, ce prezentau procese inflamatorii, tumori, traumatisme, precum și operații plastice, reconstructive și ortognatice. 

Măiestria sa de savant şi chirurg a fost apreciată nu doar în ţară, dar şi peste hotare. A participat cu rapoarte la diverse congrese de nivel naţional și mondial, publicând în reviste medicale din Japonia, SUA, Marea Britanie și din statele membre ale Comunității Statelor Independente. A fost membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din România și al Asociaţiei Europene şi Mondiale a Chirurgilor oro-maxilo-faciali, preşedinte al Asociației Chirurgilor OMF și al Societăţii Știinţifice de Chirurgie Plastică. A exercitat și funcţia de specialist principal al Ministerului Sănătăţii în domeniul de profil. 

 În semn de apreciere înaltă a activității științifico-didactice, distinsului profesor i-a fost conferit titlul onorific de Om Emerit al Republicii Moldova și a fost apreciat cu Diploma de Onoare a Ministerului Sănătății, Medalia aniversară și diplome ale USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Profesorul Dumitru Șcerbatiuc va rămâne înscris în filele de aur ale istoriei Almei Mater și ale Facultății de Stomatologie, va trăi în memoria a zeci de generații de medici stomatologi pe care i-a format, discipoli și colegi de breaslă, și a celor mii de pacienți la care le-a salvat viața.

Suntem alături de familia îndurerată, exprimăm condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune rudelor și colegilor.

Lumină vie, distinse Profesore!


Dumitru Șcerbatiuc va fi înmormântat sâmbătă, 11 septembrie, la  Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11), la ora 9:30.

 

Exprimăm condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei, rudelor și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dumitru Scerbatiuc
usmf
dumitru scerbatiuc
necrolog
Facultatea de Stomatologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii