Muhin

In memoriam: Profesorul Efim Muhin – fondatorul farmacologiei hiperbarice experimentale

Publicat: 28.12.2023

MuhinComunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova aduce un omagiu profesorului Efim Muhin – o figură proeminentă, savant și farmacolog remarcabil, fondatorul Societăţii Ştiinţifice a Farmacologilor din RSSM, în contextul marcării a 105 ani de la naștere. 

Cartea vieții distinsului profesor începe să fie scrisă la 28 decembrie 1918, în satul Ciulkovo, raionul Beloziorsk, regiunea Vologda (Rusia), într-o familie de funcţionari. La sugestia părinţilor, Efim Muhin optează pentru Academia Medico-Militară „S.M. Kirov” din Leningrad (actualmente Sankt Petersburg), unde în anul 1937 susţine cu succes examenele de admitere. Studiază aici doar patru ani, deoarece a început cel de-al Doilea Război Mondial și în septembrie 1941 este eliberat din Academie, înainte de termen, fiind înrolat în armată în calitate de medic militar.

După încheierea războiului, Efim Muhin s-a reintegrat la studii, iar în 1947 a absolvit cu menţiune Academia Medico-Militară „S.M. Kirov”. Ulterior este angajat în aceeași instituţie în funcțiile de: colaborator științific și secretar la Catedra de farmacologie (1948-1951), asistent (1951-1953), lector superior (1953-1956), conferenţiar la Catedra de farmacologie (1956-1960) și şef interimar al catedrei respective (1959-1960).

În anul 1952, profesorul Muhin susţine teza de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Caracteristica farmacologică a dihidrosferofizinei”, iar în 1967 – cea de doctor habilitat cu tema „Materiale în farmacologia derivaţilor izotioureici”.

În anul 1968, la propunerea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC) (în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”), savantul Efim Muhin este invitat să activeze la Catedra de farmacologie. În acelaşi an a fost ales, prin concurs, şef al acestei catedre pe care o conduce până în anul 1988, iar în 1971 devine decan al Facultății de Farmacie, ulterior – decan al Facultății de Medicină până în anul 1986. Aici și-a manifestat potențialul de manager iscusit, spiritul de muncă în echipă, acumulând o experienţa vastă în organizarea proceselor didactice şi ştiinţifice. După doi ani de activitate la ISMC i-a fost conferit titlul ştiinţifico-didactic de profesor. Din primii ani, savantul Muhin a optat pentru editarea literaturii didactice în limba moldovenească.

Promotor a diverselor aspecte în cercetare, fondează o nouă direcţie ştiinţifică – farmacologia hiperbarică experimentală, selectând şi promovând tineri cercetători, împreună cu care crează  o şcoală ştiinţifică și se ocupă intens de pregătirea cadrelor farmacologice prin doctorantură, care au studiat problemele interacţiunii preparatelor medicamentoase cu oxigenul hiperbaric, precum şi problemele de profilaxie în intoxicaţia cu oxigen.

Este de menţionat şi faptul că studiile științifice efectuate sub conducerea profesorului Efim Muhin s-au soldat cu editarea a 6 monografii, printre care: Oчерки гипербарической фармакологии, Гипербарическая фармакология, Кислород под повышенным давлением и гормоны, Гипертензивные средства, Фармакология гипертензивных средств, precum şi a unor culegeri de materiale ştiinţifice: Фармакология амидиновых соединений, Повышение резистентности организма к экстремальным воздействиям ș.a. Totodată, a elaborat trei manuale pentru studenţi şi practicieni, patru ghiduri de preparate medicamentoase şi șapte culegeri de indicaţii metodice; a publicat circa 180 de lucrări ştiinţifice în reviste internaţionale şi naționale, a prezentat materiale în ediţii de peste hotare şi din ţară, comunicări la simpozioane şi congrese internaţionale. Sub conducerea eminentului savant au fost realizate şi susţinute cu succes 14 teze de doctor şi 4 teze de doctor habilitat în științe medicale și farmaceutice. 

Domnia sa a rămas în istoria Institutului de Stat de Medicină din Chișinău ca reprezentant al vechii pături a inteligențimei ruse care și-a consacrat viața, cunoștințele și capacitățile intelectuale în numele prosperării științelor medicale și farmaceutice în țara noastră. A fost un savant ilustru și o personalitate polivalentă, un model de devotament și responsabilitate, care și-a dedicat 20 de ani din activitate pentru prosperarea Almei Mater. Profesorul Muhin este fondatorul şi primul preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Farmacologilor din RSSM.

Pentru participare şi activitatea profesională în anii de război, Efim Muhin a fost decorat cu Ordinul „Steaua Roșie” de două ori și cu Ordinul Отечественная война de gradul II, şi cu opt medalii. I-a fost conferit titlul de Om Emerit în ştiinţă și cel de Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (1996). De asemenea, Domnia sa a obținut Diploma de onoare a Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM ș.a. 

Profesorul Efim Muhin s-a stins din viaţă la 26 noiembrie anul 1999 în orașul Sankt Petersburg.

Muhin
usmf
universitate
comemorare
profesorul Efim Muhin

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii