In memoriam: Profesorul Piotr Areșev - reorganizator al medicinei legale în Moldova
- vizualizări: 58
Piotr Areșev a fost o personalitate excepțională care a înscris o filă de aur în istoria Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (astăzi Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova). Renumitul profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de medicină legală ar fi împlinit astăzi 100 de ani de la naștere.
Născut la 7 august 1922 în orașul Soci, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, într-o familie de intelectuali, a primit baza unei educații corecte, care i-a servit drept reper în viață. În 1946 a absolvit Institutul de Medicină nr. 1 din Moscova, Rusia, iar în paralel, face studiile fără frecvență la Facultatea de Drept într-o altă universitate.
Debutul profesional are loc la o stație de urgență medicală din metropola rusă, unde activează ca felcer. Și-a urmat destinul cu pricepere, cutezanță și optimism, reușind să se manifeste plenar ca medic legist, pedagog și om de știință.
Cei mai mulți ani din viață i-a dedicat Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, unde a urcat toate treptele ierarhice științifico-didactice: de la student-doctorand, asistent, doctor în științe medicale, doctor habilitat, până la conferențiar și profesor.
Piotr Areșev și-a adus contribuția substanțială la dezvoltarea medicinei legale în Moldova, reorganizând serviciul dat atât de important pentru ocrotirea sănătății populației. În 1949, la numai 27 de ani, acest tânăr energic deja era doctor în științe medicale, iar ulterior, a fost ales de Consiliul științific al Institutului în funcția de șef al Catedrei de medicină legală, concomitent fiind numit expert principal în medicina legală la Ministerul Ocrotirii Sănătății din RSSM și șef al Biroului Republican de Expertize Medico-legale.
Domnia Sa era continuu preocupat de perfecționarea profesională a cadrelor de medici și susținea participarea acestora la cursuri din Moscova, Leningrad, Kiev, Harcov, în cadrul cărora se familiarizau cu realizările științifice ale instituțiilor de profil, prezentau comunicări, scriau articole științifice etc. Tot în acea perioadă, a fost consolidată baza tehnico-materială a catedrei, au fost fondate laboratoare dotate cu utilaj și echipament nou.
Profesorul Piotr Areșev avea o dexteritate unică de analiză a materialului de expertiză. În acest sens, îi iniția și pe studenți pentru a deveni specialiști competenți. Prelegerile sale, care aveau un conținut profund științific, le ținea în fața tinerilor studenți într-un mod original, fiind ascultate cu deosebit interes. A fost redactor la 4 culegeri de lucrări științifice în domeniul medicinei legale și a publicat peste 60 de articole științifice.
Domnia Sa întotdeauna accentua că principiul de bază al medicinei legale este obiectivitatea, adevăr axiomatic pe care e necesar să-l cunoască toți cei care au ales acest domeniu.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii