Henrieta Rudi

In memoriam: profesorul universitar Henrieta Rudi – medic igienist renumit

Publicat: 31.01.2024

Henrieta RudiÎn data de 31 ianuarie 2024 se împlinesc 90 de la nașterea regretatului profesor Henrieta Rudi, doctor habilitat în științe medicale, fostă șefă a Catedrei de igienă generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Henrieta Rudi – o personalitate binecunoscută în comunitatea medicală din întreaga țară – și-a dedicat toată viața sistemului medical, progresului în domeniul științelor medicale și dezvoltării Almei Mater.

S-a născut în data de 31 ianuarie 1934 în orașul Tiraspol. Când avea patru ani, familia ei s-a stabilit cu traiul la Chișinău, unde a locuit până la sfârșitul vieții. 

Henrieta Rudi a absolvit cu medalie de argint Școala nr. 2 pentru fete, grație acestui fapt a fost admisă, prin concurs, la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, în anul 1951. Pe parcursul studiilor s-a evidențiat prin perseverență, performanță academică, entuziasm de a participa la activitățile extracurriculare. În anul 1957 a absolvit cu succes ISMC și își continuă studiile în aspirantură la Catedra de fiziologie umană. Ulterior, aici activează în calitate de conferenţiar, iar din anul 1971 – ca profesor. 

În anul 1959 este repartizată la Catedra de igienă generală, unde activează în funcția de asistent, iar la 24 martie 1962 obține titlul de doctor în științe medicale, după ce susține cu brio teza cu tema O выборе режима сокращенного рабочего времени в профессиях с малой физической нагрузкой и большим напряжением анализаторного контроля („Alegerea regimului de lucru cu puțin efort fizic și cu mult control”). Ulterior, în anul 1964, Henrieta Rudi obține titlul științifico-didactic de conferențiar. În anul 1970 susține teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema Igiena muncii în viticultura contemporană, iar ulterior îi este conferit titlul de profesor. Începând cu anul 1971, în urma unui concurs, ocupă postul de șef al Catedrei de igienă generală, pe care o conduce timp de 19 ani.  

Henrieta Rudi a dezvoltat investigaţiile ştiinţifice în domeniul igienei muncii, iar rezultatele cercetărilor au fost transpuse în peste 200 de lucrări. Este autoare a trei manuale și coautoare la monografia „Igiena muncii în agricultură”, elaborată în comun cu Grigore Friptuleac, lucrare ce a fost apreciată cu premiul „Friedrich Erismann” al Academiei de Ştiinţe Medicale a URSS (1982). În calitate de conducător științific, profesorul Henrieta Rudi a fost mentor în elaborarea a două teze de doctor şi a două teze de doctor habilitat în științe medicale.

 În paralel cu munca ştiinţifică şi didactică, a activat cu succes şi în domeniul public în calitate de: preşedinte al Consiliului director al Societăţii Igieniştilor şi Medicilor Sanitari din Moldova, preşedinte al Comisiei de atestare a medicilor din medicina preventivă din Republica Moldova, medic igienist principal al Ministerului Sănătăţii al RM, membru al colegiilor de redacţie ale revistelor „Igiena şi Sanitaria” și „Ocrotirea Sănătăţii” din Republica Moldova. 

Pedagog de excepție și valoros om de ştiinţă, reprezentant al elitei medicale din țară, profesorul Henrieta Rudi a rămas în amintirea celor care au cunoscut-o un model de muncă titanică, devotament, verticalitate, profesionalism și corectitudine.

A trecut în eternitate la 19 septembrie 2006.

Henrieta Rudi
usmf
universitate
comemorare
Henrieta Rudi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii