In memoriam: Savantul Alexandr Diordița – 95 de ani de la naștere

Publicat: 03.08.2022

 

DiordițaIstoria Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, de la fondare și până în prezent, a fost scrisă de numeroase personalități, care au contribuit la dezvoltarea învățământului superior medical în țara noastră. Printre fondatorii și promotorii educației medicale a fost și savantul Alexandr Diordița, care a avut un aport substanțial la dezvoltarea serviciului terapeutic din țară. Domnia Sa, ar fi împlinit astăzi 95 de ani. 

Alexandr Diordița s-a născut la 3 august 1927, în orașul Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odesa, în familia unui inginer-silvicultor, care într-un final, se stabilește la Chișinău.

Încă din copilărie tânărul își manifesta dragostea pentru carte, reușind să obțină rezultate remarcabile. În anul 1945 a absolvit cu medalie de aur Școala Medie nr. 3 din capitală și tot în același an a fost admis la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). A fost un student sârguincios, care a reușit din start să se afirme atât în cadrul cursurilor, cât și în viața publică a Institutului.

După absolvirea cu mențiune a ISMC, Alexandr Diordița își continuă cariera, astfel că, în 1950 urmează studiile prin doctorat la Catedra de terapie facultativă, iar în 1958 susține cu succes teza de doctor în științe medicale. 

Alexandr Diordița obține în anul 1961 titlul de conferențiar, iar în 1967 devine șef al Catedrei de boli interne. Erudiția, profesionalismul și spiritul înalt de responsabilitate sunt principalele caracteristici care-l defineau pe medicul, pedagogul și savantul Alexandr Diordița, recunoscut pentru contribuția substanțială în pregătirea cadrelor calificate de medici, atât de necesari atunci sistemului de sănătate.

Pe parcursul activității sale, Alexandr Diordița a publicat peste 40 de lucrări științifice în care a descris patologiile cardiovasculare, astfel acordând un suport informativ substanțial medicilor și oamenilor de știință.

Domnia Sa a îmbinat cu succes munca de cercetare cu cea medicală și activitatea obștească. Mulți ani a îndeplinit funcțiile de secretar științific al ISMC şi membru al administrației Societăților republicane și unionale ale terapeuților. Totodată, și-a exercitat onorabil funcția de secretar responsabil al revistei „Здравоохранение”.

Savantul Alexandr Diordița a plecat în eternitate la 15 octombrie 1979, la vârsta de 52 de ani.

Diordița
usmf
comemorare
Alexandr Diordița

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii