Gheorghe Nicolau

NECROLOG: A trecut în eternitate Gheorghe Nicolau – somitate în domeniul stomatologiei autohtone

Publicat: 22.09.2023

 

Gheorghe NicolauComunitatea medicală și cea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este îndurerată de pierderea unui exponent redutabil al stomatologiei naționale – profesorul universitar Gheorghe Nicolau, doctor habilitat în științe medicale, fost şef al Catedrei de odontologie, parodontologie și patologie orală „Sofia Sîrbu” și decan al Facultății de Stomatologie, eminent savant, Eminent al Sănătății Publice al URSS și cavaler al Ordinului „Gloria Munciiˮ.

Gheorghe Nicolau s-a născut la 1 septembrie 1946 în comuna Sărata Răzești, județul Lăpușna (actualmente raionul Leova), într-o familie de intelectuali. În 1969, după absolvirea Facultății de Stomatologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, a devenit primul student-doctorand la Catedra de anatomie a omului, condusă pe atunci de Boris Perlin, savant cu renume sosit din Sankt Petersburg, care i-a fost și conducător științific. Teza de doctor în științe medicale cu tema „Inervația articulațiilor cranio-vertebrale umane” a susținut-o cu succes la vârsta de doar 28 de ani. De aici pornește în ascensiune spre realizarea sa profesională – asistent, conferențiar, profesor universitar și șef de catedră.

Gheorghe Nicolau a participat la fondarea și organizarea activității Clinicii Stomatologice Universitare, devenind apoi medic-șef al acesteia (1977-1982). Ulterior a deținut funcția de prodecan și decan al Facultății de Stomatologie până în anul 1986. Perfecționarea și dezvoltarea metodelor de predare, modernizarea procesului de studii și a activității clinice s-au numărat printre prioritățile profesorului Nicolau în acea perioadă. Între anii 1986-2016 a condus Catedra de stomatologie terapeutică, ulterior cea de Odontologie, parodontologie și patologie orală a USMF „Nicolae Testemițanuˮ. Mereu a motivat studenții să participe la investigațiile științifice realizate de membrii catedrei. Astfel, la cercurile științifice studențești s-au alăturat tot mai mulți tineri, curioși de a afla noutățile în domeniu și de a efectua cercetări. Grație managementului eficient, Catedra de stomatologie terapeutică a deținut, 4 ani consecutiv, titlul de „Catedră de o cultură înaltă și disciplină exemplarăˮ.

Cercetarea științifică în domeniul stomatologiei a constituit o preocupare inerentă în activitatea profesorului Nicolau. Astfel, în anul 1999 susține teza de doctor habilitat în științe medicale, proiect științific în care și-a manifestat plenar capacitățile sale de savant, perseverența și profesionalismul în cercetare. În paralel cu aceasta, a colaborat cu cercetători din alte domenii ale medicinei, studiind peptidele opioide endogene, în special a unui analog sintetic al leucine-kefalinei-dalarginului, pe care l-a propus, în premieră, în tratamentul lichenului plan bucal. De asemenea, a participat activ la conferințele și congresele stomatologilor din Canada, Rusia, Ucraina, Italia, SUA, Germania, Danemarca, Norvegia, Cehia ș.a. 

Profesorul Gheorghe Nicolau este autor la peste 250 de lucrări științifice și didactice, inclusiv manuale, recomandări metodice, 4 monografii, 168 de articole științifice, 32 de brevete de invenții, 40 de inovații. A ghidat 11 doctori și un doctor habilitat în științe medicale.

Merituosul savant a câștigat, prin concurs, un proiect major al Academiei de Științe a Moldovei – „Elaborarea tehnologiilor de obținere a implanturilor dentare din titanˮ, ce avea ca obiectiv crearea noilor suprafețe a implanturilor dentare pentru a îmbunătăți procesul de osteointegrare. Cercetările realizate au permis stabilirea tratamentului endodontic optim, inclusiv a bolii de focar, ce poate afecta organismul uman în sens alergologic, cardiologic și poate genera alte complicații.

Pe parcursul activității sale profesionale, Gheorghe Nicolau a fost specialist principal în domeniul stomatologiei la Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, membru al echipei de conducere a Asociației Medicilor Stomatologi din Republica Moldova, membru al Comisiei naționale superioare de atestare și acreditare a instituțiilor medico-sanitare publice, membru al Senatului şi Consiliului știinţific, al Colegiului de redacție al revistei „Medicina stomatologicăˮ ș.a.

Pentru merite deosebite în activitatea de cercetare a fost distins cu medalia de aur la Expoziția internațională „Bruxellesˮ (2000), medalia de argint „Geneva” (2001), titlurile de Cavaler, Ofițer și Comandor al Ordinului belgian „Meritul inventivˮ. Profesorul Nicolau a fost apreciat cu titlul onorific Eminent al Sănătății Publice al URSS și decorat cu Ordinul „Gloria Munciiˮ și Medalia „Meritul civicˮ pentru activitate prodigioasă în formarea medicilor stomatologi și dezvoltarea stomatologiei în țara noastră.

Valoroasa sa activitate și vasta experiență în domeniul didactic, științific și clinic servește drept model de profesionalism, competență, principialitate, dăruire de sine și onestitate pentru colegi și discipoli.

Numele renumitului doctor stomatolog și al distinsului profesor Gheorghe Nicolau va rămâne înveșnicit în istoria Almei Mater și a sistemului medical autohton, drept un specialist de o înaltă valoare, care a slujit cu devotament profesiei, ce s-a transformat în pasiune și vocație pe viață.

Odihnă și lumină veșnică!

Gheorghe Nicolau
usmf
necrolog
Gheorghe Nicolau
Facultatea de Stomatologie
Catedra de odontologie, parodontologie și patologie orală „Sofia Sîrbu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii