chiticari

Profesorul și medicul Teodor Chiticari – un nume de referință în pediatrie

Publicat: 07.04.2023

 

 

chiticari

 

Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova comemorează 95 de ani de la nașterea renumitului profesor Teodor Chiticari, medic pediatru și savant ilustru, în semn de omagiu şi recunoştinţă pentru aportul Domniei Sale la dezvoltarea serviciului pediatric și a specialității Pediatrie în țara noastră, la formarea medicilor, în special a pediatrilor, la menținerea sănătății și asigurarea asistenței medicale copiilor. 

Teodor Chiticari s-a născut la 8 aprilie 1928 în satul Ghidirim, raionul Rîbnița, într-o familie de agricultori. În anul 1935 a absolvit Școala Primară din satul natal, iar în 1938 – Școala Medie din orașul Rîbniţa. De mic copil a fost sensibil la suferinţele celor din jur, fapt ce l-a determinat să se înscrie la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), în prezent USMF „Nicolae Testemiţanu”, pe care îl absolvă cu succes în 1951. După finalizarea studiilor a fost repartizat ca medic ordinator la Spitalul din satul Sofia, r-nul Drochia. 

Din dorința de a evolua în calitate de cercetător ştiinţific şi cadru didactic, în acelaşi an decide să-şi continue studiile postuniversitare în secundariat clinic la specialitatea Pediatrie, ulterior în doctorantură. 

În anul 1956 este angajat ca asistent la Catedra de pediatrie, unde se dedică în totalitate activităţii didactice. Între anii 1959-1989 îndeplinește cu devotament și responsabilitate funcția de şef al Catedrei de pediatrie. Concomitent, în perioada 1963-1964 a activat în funcţia de decan al Facultăţii de Pediatrie a ISMC.

Сel mai important eveniment în activitatea sa managerială a fost proiectarea și construirea în anul 1973, din propria iniţiativă, a unui bloc nou la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din Chișinău. Spitalul are până în prezent statut de instituţie curativă specializată pentru copii, iar în timp a devenit bază clinică a USMF „Nicolae Testemiţanu”, la cursul „Pediatrie – semiologie şi puericultură, asigurând o bună desfăşurare a procesului didactic pentru viitorii medici şi asistente medicale.

În activitatea de cercetare, profesorul Chiticari s-a axat pe domeniul pneumologiei şi fiziologiei cordului la copii. În 1958 a susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Eficacitatea hemoterapiei în tratarea pneumoniei la copiii de vârstă fragedă”, iar în 1970 – teza de doctor habilitat „Starea funcţională a sistemului cardiovascular la copiii de vârstă fragedă bolnavi de pneumonie şi terapia complexă”. În 1973 i se conferă titlul de profesor. Rezultatele investigaţiilor sale științifice referitor la particularităţile de vârstă în fiziologia sistemului respirator şi a celui cardiovascular sunt utilizate ca materiale didactice în tot spațiul est-european. 

În premieră, profesorul Chiticari a elaborat şi a utilizat metoda de investigare sincronizată a funcţiilor sistemelor respirator şi cardiovascular la copiii de vârstă fragedă, cu aplicarea policardiografiei şi sfigmografiei. De asemenea, îi datorăm determinarea indicilor hemodinamici la copiii sănătoşi de diferite vârste, utilizați ca parametri normativi şi în pediatria contemporană. Este indiscutabil meritul Domniei Sale în elaborarea și aplicarea metodelor de profilaxie a unui sindrom algic stresogen, condiţionat de asimetria maxilarelor şi dereglării ţinutei corecte a corpului la copii şi adulţi. De asemenea, a inventat aparatul pulsativ ce permite măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului la copii de vârstă fragedă.

De-a lungul carierei sale profesionale, în calitate de pedagog, mentor, organizator și savant, a dat dovadă de perseverență, perspicacitate, consacrare și muncă asiduă. A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 6 monografii şi manuale, a participat la îmbunătățirea programelor de studii, implementând metode moderne de instruire medicală. Ilustrul profesor și-a împărtășit cunoștințele și experiența cu dăruire de sine, contribuind la formarea a zeci de generații de medici pediatri, care activează atât în ţară, cât și peste hotare. Lucrările sale „Тахоосциллография у детей”, „Пневмонии у детей раннего возраста”, „Неотложная помощь детям раннего возраста” și „Пневмонии и пневмопатии у детей раннего возраста” au servit ca bază de studiu pentru medicii pediatri din mai multe țări.  Sub îndrumarea Domniei Sale, 9 specialiști au realizat tezele de doctor şi de doctor habilitat în științe medicale. 

În anul 1993 se angajează în calitate de colaborator ştiinţific coordonator la Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, unde, sub îndrumarea acad. Teodor Furdui, alături de colegii săi studiază timp de mai mulţi ani problema stresului şi adaptarea la viaţa cotidiană. Aceste cercetări ştiinţifice au stimulat dezvoltarea unei noi ramuri în Biomedicină – Sanocreatologie şi Pediatrie creativă.

Profesorul universitar Tudor Chiticari face parte din pleiada savanţilor iluștri, care şi-au consacrat întreaga viață pentru dezvoltarea Pediatriei în Republica Moldova. Activitatea sa vastă a fost înalt apreciată cu distincțiile: Medalia „За долголетний добросовестный труд”, Diploma de Onoare a Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Medalia comemorativă „Nicolae Testemiţanu” şi Diploma de Onoare a USMF „Nicolae Testemiţanu”. 

Caracterizat prin înalte calităţi morale şi civice, profesionalism și responsabilitate, activitatea profesorului și medicului pediatru Teodor Chiticari a constituit un model demn de urmat pentru colegi, discipoli și multe generații de medici. 

Teodor Chiticari s-a stins din viața la 10 ianuarie 2012.

 

 

Chiticari
usmf
comemorare
Teodor Chiticari
pediatrie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii