S-a stins din viață Andrei Gherman - reformator și profesionist de excepție, fost ministru al sănătății

Publicat: 26.02.2021

Andrei Gherman

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate medicală din țară este profund îndurerată de trecerea în eternitate a lui Andrei Gherman, ex-ministru al sănătății, fost medic-șef al Dispensarului Dermatovenerologic Republican, medic dermatovenerolog. Cu regret, a fost răpus de o maladie incurabilă la vârsta de 79 de ani.

Andrei Gherman s-a născut la 4 octombrie 1941 în satul Dumeni, raionul Edineț (actualmente - r-nul Rîșcani). A absolvit cu succes Școala de Medicină din Bălți în 1959, după care a activat în funcția de șef al Punctului Medical din satul Bălțata, Criuleni. Între anii 1965-1971 a studiat la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), specialitatea Medicină generală. După absolvire, între anii 1971-1972, a fost angajat în calitate de profesor la Școala Medicală din orașul Chișinău, concomitent realizând internatura la ISMC.

În perioada 1972-1975 lucrează în funcția de medic ordinator, medic-șef adjunct la Dispensarul Dermatovenerologic Republican (actualmente - Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile). Între anii 1975-1979 a fost șef-adjunct al Direcției cadre a Ministerului Sănătății (MS). A exercitat funcția de medic-șef al Dispensarului Dermatovenerologic Republican (1979-1986 și 1991-2001). Totodată, în perioada 1986-1991, a fost șef al Direcției principale cadre, instituții de învățământ, dezvoltare socială și relații externe al MS.

Prodigioasă a fost perioada în care a activat în calitate de ministru al sănătății (2001-2005), când s-au produs realizări notorii în sistemul național de sănătate. Ministrul Andrei Gherman a pledat pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, implementarea reformelor și fortificarea serviciilor strategice în domeniu. Domniei Sale i se datorează aplicarea sistemului național de asigurări medicale obligatorii de asistență medicală și, respectiv, crearea agenţiilor teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Totodată, a fost dezvoltat serviciul de asistență medicală urgentă, fiind instituit Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă.

O dezvoltare vertiginoasă a cunoscut sfera asistenței medicale primare, cea spitalicească şi specializată de ambulator, fiind consolidat parteneriatul dintre instituțiile medico-sanitare publice și instituțiile de învățământ medical din țară și de peste hotare. În același timp, a contribuit substanțial la consolidarea serviciului dermatovenerologic național şi la implementarea primului sistem de prelucrare automatizată a informației în activitate.

În anul 2012, Andrei Gherman a activat în funcția de vicedirector al Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate al Ministerului Sănătății, iar în perioada 2013-2016 - consultant în cadrul aceleiași entități.

A fost un exponent al muncii perseverente, al responsabilității, al disciplinei şi al exigenței, pe parcursul activității profesionale manifestându-se ca un manager de excepție și un model desăvârșit în diverse aspecte ale vieții pentru discipolii care au avut șansa să învețe secretele meseriei de la dumnealui.

Activitatea Domniei Sale a fost apreciată înalt atât de comunitatea medicală şi cea pedagogică, cât și de autoritățile statului. Pentru merite deosebite și aport colosal la dezvoltarea sistemului național de sănătate, a fost distins cu​ titlul onorific „Om Emerit”​ (1996) și​ cu Ordinul „Gloria Muncii” (2008).

Corpul neînsuflețit al regretatului va fi depus astăzi, 26 februarie, în Sala de funeralii nr. 3 Ritus (str. Doina, 193), municipiul Chișinău. Cei care vor să-și ia rămas bun o pot face astăzi, între orele 15:00-19:00, și mâine, între 8:00-13:00. Mitingul de doliu va avea loc sâmbătă, 27 februarie, ora 12:00. Andrei Gherman va fi înmormântat la Cimitirul din orașul Cricova.

​În aceste momente de tristețe, exprimăm condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat. Fie-i vie amintirea!

USMF
necrolog