S-a stins din viață profesorul universitar Leonid Lîsîi

Publicat: 05.07.2024

 

Leonid LîsîiComunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este marcată de trecerea în eternitate a profesorului universitar Leonid Lîsîi, doctor habilitat în științe medicale, fost șef al Catedrei de biochimie și biochimie clinică, Om Emerit al Republicii Moldova, laureat al Premiului de Stat al RM în domeniul științei și tehnicii.

Leonid Lîsîi s-a născut la 27 august 1941 în comuna Bălășineşti, judeţul Hotin, România, într-o familie de agricultori. A învățat la Școala Medie de Cultură Generală din satul natal şi la Școala Medie de Cultură Generală nr. 2 din orașul Lipcani, iar în 1959 este admis la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). Perseverent și cu caracter de lider, pe tot par­cur­sul ani­­lor de studenţie a fost şef al grupei academice, iar după absolvire, a fost îndrumat să-și continue studiile de doctorat.

A absolvit Institutul în anul 1965, făcând par­­te din cea de-a treia promoție de cadre medicale autohtone, instruite pentru activitatea clinică, pedagogică și cea de cercetare, conform recomandărilor Minis­te­ru­lui Ocrotirii Sănătăţii de atunci şi a ISMC. În perioada 1965-1968 și-a continuat studiile la aspirantură la Catedra de fiziopatologie, în 1968 este angajat ca asistent la aceeași catedră, funcție pe care o deține până în 1975. În anul 1969 a efectuat un stagiu de perfecționare în fiziopatologie la Primul Institut de Medicină din orașul Moscova (URSS). Peste un an sus­ţi­ne cu succes teza de doctor în științe medicale cu tema „Eficienta unor mijloace de profilaxie în caz de șoc cauzat de compresarea țesuturilor moi în experiment”, fiind ghidat de cu­noscutul profesor Andrei Zorchin. În 1971 este numit prodecan al Facultății de Medicină, fiind responsabil pentru apărarea civilă la primii ani de studii. În 1975 este avansat în funcția de lector superior la catedra sus-menționată. Între anii 1978-1986 activează în Laboratorul central de cercetări ştiinţifice al ISMC în calitate de colaborator științific superior, iar în anul 1984 a susţinut teza de doctor habilitat în științe me­dicale la Institutul Cen­tral de Fiziopatologie din or. Moscova.

În anul 1986 a fost ales în funcţia de şef al Catedrei de biochimie şi biochimie clinică la Alma Mater, iar în 1988 i-a fost acordat titlul ştiinţifico-didactic de profesor. În perioada în care a condus catedra (1986-2012), subdiviziunea a devenit o verigă indispensabilă în formarea tinerilor specialiști, iar Leonid Lîsîi s-a afirmat prin calități excepționale de manager, savant şi pedagog, devenind o personalitate renumită şi apreciată în lumea me­dicală, cu aptitudini și competențe profesionale deosebite. Profesorul a pledat ca procesul de instruire al studenţilor să fie adaptat la cerințele contemporane şi să fie orientat spre necesităţile me­dicinei practice moderne.

Pedagog de vocaţie, savant erudit cu o impecabilă pregătire teoretică și practică, Leonid Lîsîi a participat la actualizarea planurilor de studii şi a programelor analitice, la implementarea metodelor avansate de instruire şi de evaluare a cunoştinţelor studenților, la modernizarea bazei tehnico-materiale şi informaţionale a catedrei, și la crearea condiţiilor favorabile pentru formarea cadrelor ştiinţifico-didactice tinere. Graţie eforturilor depuse, la catedră func­ţio­nea­ză Laboratorul de biochimie, dotat cu utilaj performant pentru investigaţii moderne. Pe par­cur­sul anilor, aici au fost efectuate zeci de mii de investigaţii bio­chi­mi­ce pacienţilor cu dereglări metabolice severe.

Vastă este și activitatea ştiinţifică a profesorului Leonid Lîsîi. Domnia sa este autor a peste 200 de lucrări ştiinţifice şi didactice, inclusiv monografii, articole ştiinţifice, manuale, lucrări metodice și teste, utilizate în procesul de instruire şi cercetare. A fost conducător științific la 7 teze de doctor şi a unei teze de doctor habilitat în științe medicale, precum și con­sul­tant ştiinţific la patru teze și referent oficial la susţinerea mai multor teze de doctor. 

Pe parcursul anilor, a participat la diverse activităţi extracurriculare în calitate de membru al Senatului şi al consiliilor știinţifice specializate în biochimie și fiziologie pe lângă USMF „Nicolae Testemițanu” și Academia de Științe a Moldovei, membru al Consiliului Facultăţii de Medicină nr. 1. A fost și membru al Comisiei pentru re­for­ma curriculară, fiind unul dintre autorii Paşaportului specialităţii, în baza căruia se conferă gradele ştiinţifice.

Pentru merite deosebite în activitatea sa multilaterală, profesorul Leonid Lîsîi a devenit Laureat al Premiului de Stat al RSSM în domeniul ştiinţei şi tehnicii (în 1989), iar în 1995 i-a fost conferit titlul onorific Om Emerit. 

A plecat în eternitate un slujitor fidel al învăţământului superior medical, care a contribuit substanțial la formarea specialiștilor pentru domeniul sănătății și la dezvoltarea ştiinţelor medicale, un înflăcărat patriot al neamului, un promotor al istoriei şi a culturii naționale. Ne vom aminti de Domnia sa cu respect și admirație, continuând să-i cinstim memoria prin activitatea zilnică și prin perpetuarea valorilor pe care le-a promovat cu pasiune și înțelepciune. Suntem alături și împărtășim durerea familiei, exprimăm sincere condoleanțe și profundă compasiune rudelor, prietenilor și colegilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

leonis Lîsîi
usmf
in memoriam
profesor
necrolog

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii