Toma Ciorbă – ilustru medic umanist din Basarabia
- vizualizări: 22
La 15 ianuarie 2024 s-au împlinit 160 de ani de la nașterea renumitului medic umanist Toma Ciorbă, fondatorul primului spital de boli infecţioase din Basarabia și care astăzi îi poartă numele. Cu acest prilej, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” aduce un omagiu comemorativ ilustrului medic, savant și pedagog.
Toma Ciorbă s-a născut la 15 ianuarie 1864 la Chişinău, fiind primul copil dintre cei șase în familia unui militar. În perioada 1875-1885 își face studiile la Liceul nr. 1 de băieţi din Chişinău, după care aplică la Facultatea de Medicină a Universităţii „Sfântul Vladimir” din or. Kiev, Ucraina, pe care o finalizează în 1893, fiind bursier al Zemstvei guberniale din Basarabia.
După absolvire, în anul 1893, a fost angajat în calitate de medic sanitar în or. Chişinău. În această perioadă tânărul medic studia bolile contagioase și încerca să contribuie la îmbunătățirea condițiilor sociale ale pacienților, îndeosebi ale celor din familii nevoiașe, unde predominau maladiile contagioase și infantile.
Energic şi perseverent din fire, Toma Ciorbă a obținut de la Primărie fonduri și permisiunea de a construi un spital de boli infecțioase. Într-o perioadă relativ scurtă, a proiectat şi a organizat construcția edificiului Spitalului de Boli Infecţioase ce își începe activitatea în anul 1896, fiind prima instituţie medicală specializată din Basarabia, dar și una dintre cele mai moderne în regiunea de sud-vest a imperiului țarist. Toma Ciorbă s-a aflat la conducerea acestui spital peste 30 de ani, perioadă în care și-a manifestat talentul de manager, medic infecționist, savant și pedagog cu har. În paralel cu activitatea de director, lucra ca ordinator, bacteriolog, prozector și îndrumător pentru tinerii lucrători medicali. Autoritatea renumitului clinician a fost creată și grație cunoştinţelor profunde și experienţei de muncă, apreciate atât de specialiștii din cadrul spitalului, cât şi din întreaga regiune.
Toma Ciorbă a fost nu doar un medic competent, dar și un Om cu literă mare. În relațiile cu apropiații se manifesta prin corectitudine, sinceritate, empatie și avea repulsie pentru intrigi. Modest din fire, Domnia sa a trăit mulți ani în incinta spitalului pe care îl conducea, iar colectivul reprezenta pentru el o a doua familie, fiind receptiv și grijuliu cu angajații și discipolii săi.
Fiind un clinician excelent, Toma Ciorbă a fost invitat să lucreze la Sankt Petersburg, însă a refuzat oferta și nu a părăsit orașul natal. Dar în timpul Războiului ruso-japonez, la decizia Secției locale a Crucii Roșii, Toma Ciorbă a fost numit în fruntea Spitalului Militar din Basarabia, care s-a deplasat în Orientul Îndepărtat, unde a activat timp de doi ani în calitate de medic-şef al Detaşamentului medico-sanitar al Societăţii „Crucea Roşie” din Basarabia (1904-1906).
Pe durata carierei sale, Domnia sa a acordat o atenţie deosebită instruirii specialiștilor, în special a asistentelor medicale. A predat cursuri la Școala de Felceri şi Moaşe de pe lângă Spitalul Gubernial de Zemstvă. La inițiativa sa a fost fondată prima Societate a asistentelor de caritate a Crucii Roşii în Basarabia.
Toma Ciorbă a introdus practica vaccinării obligatorii a populaţiei împotriva variolei (sau a vărsatului de vânt, boală infecţioasă de natură virotică) şi utilizarea seroterapiei împotriva difteriei, ceea ce a contribuit substanțial la reducerea mortalităţii cauzate de aceste maladii. Este autorul unor lucrări despre starea sanitară a Chişinăului, despre activitatea Spitalului de Boli Infecţioase şi a Secţiei de psihiatrie a Spitalului Zemstvei, unde a activat ca ordinator în perioada 1896-1932. Între anii 1925-1930 a susținut editarea „Buletinului sindicatului medicilor din orașul Chișinău”.
Despre umanismul și moralitatea acestui remarcabil doctor au scris și publicațiile periodice de atunci, care îl numeau personalitate legendară, medic-umanist, inimă curată, care se zbate pentru cauza adevărului, dragoste dezinteresată pentru cei suferinzi, cavaler al umanismului, medic ideal, om adevărat ș.a.
Celebrul medic Toma Ciorbă s-a stins din viață la 30 decembrie 1936, comunitatea medicală basarabeană pierzând un manager dedicat, un medic renumit, un cercetător talentat, care a avut o contribuție substanțială la reformarea și reorganizarea sistemului de sănătate publică.
În semn de apreciere și recunoştinţă a meritelor sale, Spitalul de Boli Infecţioase şi strada pe care este amplasată instituția medico-sanitară publică îi poartă astăzi numele, iar la intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în faţa Spitalului, a fost instalată o stelă comemorativă dedicată medicului Toma Ciorbă, ce se regăsește în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Totodată, în anul 2015, USMF „Nicolae Testemițanu” a instalat un bust al distinsului medic pe Aleea savanților și medicilor iluștri din capitală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii