Alexandru Nacu

A trecut în eternitate profesorul Alexandru Nacu – o somitate în psihiatria autohtonă

Publicat: 26.12.2022

 

Alexandru NacuComunitatea medicală și academică regretă pierderea incomensurabilă a profesorului universitar Alexandru Nacu, doctor habilitat în științe medicale, fost șef al Catedrei de psihiatrie și narcologie – un specialist notoriu în psihiatria autohtonă, care prin munca sa titanică de zi cu zi a devenit renumit în sistemul medical din țară, Savant Emerit în ştiinţe medicale, cavaler al „Ordinului Republicii”. 

Alexandru Nacu s-a născut la 11 august 1927 în comuna Cobani, raionul Glodeni. A studiat la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, în 1946 absolvă Şcoala de Cultură Generală din orașul Bălţi, iar în 1951 – Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (astăzi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova). Între anii 1951-1954 şi-a continuat studiile în secundariat clinic la Catedra de psihiatrie, condusă de profesorul Alexei Molohov – un savant eminent şi un clinician ilustru. În perioada 1954-1959 activează în calitate de asistent la Catedra de psihiatrie. În anul 1958 a susţinut cu succes teza de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Rolul infecţiei în evoluţia şi apariţia schizofreniei”. Între anii 1959-1969 ocupă postul de conferenţiar la aceeaşi catedră. În 1966, prin concurs, este ales şef al Catedrei de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală. În anul 1967 susține cu brio teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale cu tema „Variantele clinice ale sindromului amentiv”, iar doi ani mai târziu i se conferă titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar.

În 1984 organizează Catedra de psihiatrie şi narcologie în cadrul Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, pe care a condus-o timp de aproape 20 de ani. Aceste două catedre au devenit adevărate centre de pregătire a cadrelor naţionale în psihiatrie. Profesorul Alexandru Nacu a fost un clinician cu o experienţă bogată în diagnosticul şi tratamentul maladiilor psihice. Ilustrul profesor a avut o reputaţie impecabilă și a fost înalt apreciat de studenţi, medici rezidenţi şi practicieni pentru activitatea sa didactică, științifică și clinică. Domnia Sa a acordat suport practic în domeniu instituţiilor medico-sanitare publice din republică. Timp de mai mulţi ani, a ţinut prelegeri şi la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Pe parcursul a 60 de ani de activitate profesională a educat o pleiadă de specialiști psihiatri şi narcologi. Sub ghidarea profesorului Alexandru Nacu au fost susţinute 15 teze de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe medicale. În prezent, numeroși discipoli au devenit conducători de instituţii de psihiatrie şi narcologie, şefi de catedră, profesori și conferenţiari universitari.

Impresionantă este şi activitatea ştiinţifică a profesorului Alexandru Nacu, reflectată în peste 270 de lucrări ştiinţifice, dintre care șase monografii, mai multe manuale şi elaborări metodice. Investigaţiile științifice s-au axat pe cele mai actuale probleme în psihiatrie, printre care: rolul unor factori exogeni în apariţia şi evoluţia schizofreniei, dereglările de conştiinţă în psihoze, clinica diferitor variante ale dinamicii psihopatiilor, alcoolismul la femei, corelaţiile psihosomatice, relaţiile complexe în domeniul psihosomaticii ş.a. A prezentat rezultatele cercetărilor ştiinţifice la diverse manifestări științifice, congrese şi simpozioane internaţionale în fosta Uniune Sovietică, România și Finlanda.

Pe parcursul a 60 de ani de activitate, profesorul Alexandru Nacu a îmbinat organic obligaţiile sale, afirmându-se ca un pedagog talentat şi experimentat, savant remarcabil, clinician şi manager iscusit, paricipând activ și în viaţa socială. O perioadă îndelungată a fost preşedinte al Comisiei de atestare a psihiatrilor, psihiatrilor de copii, psihoterapeuţilor şi narcologilor, preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Psihiatrilor şi Narcologilor din Moldova, specialist principal în domeniul psihiatriei al Ministerului Sănătăţii,  membru al Consiliului de experţi al Ministerului Sănătăţii.

Pentru activitatea fructuoasă în domeniul pedagogic, ştiinţific şi practic, în 1983 i s-a conferit titlul onorific de Savant Emerit în ştiinţe medicale, membru fondator al Academiei de Științe Medicale din Republica Moldova, în 1990 – Laureat al premiului în numele academicianului V. Protopopov (Ucraina), iar în 1995 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Profesorul Alexandru Nacu împreună cu  soţia – Alexandra Nacu, doctor și ea, a crescut o frumoasă dinastie de medici. Fiul Anatol este doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, devenind, la rândul său, şef al Catedrei de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală. Fiica Eugenia a devenit doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar.

Profesorul Alexandru Nacu va rămâne în memoria colegilor și a discipolilor un exemplu de profesionalism, responsabilitate, consacrare profesiei pentru îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor.

Adio, distinse Profesore! Pace și lumină veșnică!

Alexandru Nacu
usmf
condoleanțe
necrolog
alexandru nacu
in memoriam

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii