A trecut în eternitate profesorul Ion Corcimaru – fondatorul școlii științifice în domeniul hematologiei

Publicat: 25.10.2022

 

A trecut în eternitate profesorul Ion Corcimaru, dr. hab. șt. med., fost șef al Catedrei de hematologie, oncologie și terapie de campanie, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, medic hematolog de categorie superioară, cavaler al Ordinului Republicii și Gloria Muncii – un nume notoriu al medicinei moldave.

Ion CorcimaruS-a născut la 22 mai 1938 în satul Baraboi, raionul Rîșcani (actualmente raionul Dondușeni). Cunoștințele temeinice le-a acumulat la renumita Școală Medie din sa­tul natal – unica în raion, în acea perioadă. Între anii 1955-1961 își face studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, Fa­cul­tatea de Medicină Generală, pe care l-a absolvit cu mențiune. 

Debutează în cariera profesională ca medic la Spi­talul de Circumscripție din satul Pîrjota, raionul Rîșcani, unde, la scurt timp, i-a fost încredințată funcția de medic-șef al acestei instituții (1962-1963).

În anul 1963, conform deciziei Minis­te­ru­lui Sănătății (ministru Nicolae Testemițanu) și a rectorului Institutului de Stat de Medicină din Chișinău Vasile Anestiadi, a fost selectat pentru a-și continua studiile de doctorat la o instituție prestigioasă din fosta Uniune Sovietică – Institutul Central de Hematologie și Transfuzie a Sângelui, subordonat Mi­ni­ste­ru­lui Sănă­tă­ții al URSS. A fost repartizat la Clinica de Hematologie, condusă de marele savant M. Dulțin, mem­bru corespondent al Academiei de Științe Medicale Unionale. Teza de doctor în științe medicale a sus­ți­nut-o în 1966, la vârsta de 28 de ani, fiind repartizat la Institutul Oncologic din Chișinău, unde a acti­vat în funcțiile de: cercetător științific superior, secretar științific, șef al Secției de hematologie – subdiviziune fondată chiar de Ion Corcimaru. Ulterior, în cadrul acestei secții este creat Centrul Hematologic, Domnia Sa fiind ales șef, prin concurs. Astfel s-a conturat ser­vi­ciul de hematologie în țara noastră, activitatea căruia este axată pe ela­bo­rarea metodelor de diagnostic al limfoamelor maligne. Rezultatele obținute au stat la baza tezei de doctor habilitat în științe medicale intitulată „Patomorfoza clinică a limfoamelor non-Hodgkin”, susținută în anul 1989 la Centrul Hematologic al Academiei de Științe Medicale din Moscova. 

Începând cu anul 1969 activează ca specialist principal netitular în hematologie și transfuziologie al Ministerului Să­nă­tății și președinte al Societății Hematologilor și Transfuziologilor din Republica Moldova. Între anii 1988-1994 este șef al Secției de hematologie a Institutului de Cercetări Științifice în Medicina Preventivă și Curativă din Chișinău.

Din 1991 și-a început activitatea la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în funcția de șef al Catedrei de hematologie și terapie de campanie, la inițiativa căruia a și fost constituită subdiviziunea didactică. În 1993, în baza Hotărârii Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova i se conferă titlul științifico-didactic de profesor universitar la catedra menționată. Ulterior, subdiviziunea dată a fost comasată cu cea de Oncologie și redenumită Catedra de hematologie, oncologie și terapie de campanie (actualmente Disciplina de hematologie în cadrul Departamentului Medicină Internă), pe care a condus-o onest și responsabil timp de 22 de ani. Pe tot parcursul activității la Alma Mater, a participat la elaborarea și actualizarea programelor de instruire pentru studenți și medici practicieni, contribuind la formarea a zeci de generații de medici și la educația continuă a medicilor hematologi.

În colaborare cu echipa Catedrei de obstetrică și ginecologie, condusă atunci de academicianul Gheorghe Paladi, a studiat hemostaza la gravidele cu gestoză tardivă, în operația cezariană și la pacientele cu moartea intrauterină a fătului. În baza acestor rezultate au fost elaborate măsuri de profilaxie și de tra­ta­ment a hemoragiilor obstetricale coagulopatice.

Rezultatele cercetărilor științifice obținute de profesorul Corcimaru sunt reflectate în 457 de lucrări, pu­bli­cate în di­verse reviste și prezentate la forumuri științifice naționale și internaționale, inclusiv 10 monografii, cursurile „He­ma­tologie clinică” și manualul „Hematologie” pentru studenți, 9 recomandări metodice pentru medici, trei brevete de invenție și 37 de inovații. De asemenea, a contribuit la pregătirea a 13 doctori în științe medicale. În același timp, a fost membru al colegiilor de redacție al Revistei „Curierul medical” și al „Buletinului Academiei de Științe a Moldovei. Științe Medicale”, membru al Consiliului de experți al Comisiei Superioare de Atestare a Republicii Moldova. În anul 1995 i se conferă titlul de membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății, perfecționarea procesului curativ-profilactic, pregătirea specialiștilor de înaltă calificare și activitate metodico-organizatorică intensă, contribuție la implementarea metodelor moderne de tratament, profesorul universitar Ion Corcimaru a fost decorat cu insigna Eminent al Ocrotirii Sănătății a Ministerului Sănătății al URSS (1973), Ordinul Drapelul Roșu de Muncă (1976), Ordinul Gloria Muncii (1999), medalia Dimitrie Cantemir, Laureat al Premiului de Stat, Ordinul Republicii (2012), medalia aniversară 70 de ani de calitate, excelență și performanță și diplome ale USMF „Nicolae Testemițanu” ș.a. 

Profesorul Ion Corcimaru a fost un specialist exigent, competent și onest, care și-a dedicat întreaga sa viață profesiei și oamenilor. Fie-i odihna lină și amintirea veșnic vie în memoria colegilor și a discipolilor, a tuturor celor care l-au cunoscut sau care au avut șansa de a fi tratați de renumitul medic hematolog.

 

Consiliul de administrație

 al USMF „Nicolae Testemițanu”

Ion Corcimaru
usmf
condoleanțe
comemorare
necrolog
profesor
Ion Corcimaru
Disciplina de hematologie
hematologie
medic hematolog

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii