A trecut în eternitate profesorul Natalia Cherdivarenco – reprezentantă a promoției de aur a USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 17.06.2022

natalia cherdivarenco

Întreaga comunitate a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului universitar Natalia Cherdivarenco, doctor habilitat în științe medicale, fost șef al Catedrei de biologie moleculară, Om Emerit al Republicii Moldova, cavaler al ordinului „Gloria Muncii” și al „Ordinului Republicii”.

Natalia Cherdivarenco s-a născut la 30 august 1928 în orașul Petrovsk, regiunea Saratov, Rusia, făcând parte dintr-o dinastie de medici – bunelul a fost doctor de zemstvă, iar tatăl – Vasilii Cekurin a fondat și a condus Catedra de otorinolaringologie la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. Primele studii le face în orașul Leningrad, ulterior în Tașkent, Uzbekistan, iar mai târziu, după strămutarea familiei în R.S.S. Moldovenească, învață la Școala Medie nr. 2 din orașul Chișinău până în anul 1946. În același an este admisă la Facultatea de Medicină a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, pe care îl absolvă în anul 1951.

După finalizarea studiilor, este angajată la Alma Mater în funcția de asistent universitar la Catedra de anatomie a omului, fiind implicată în procesul didactic și cel de cercetare științifică. Aici a însuşit tehnica de cercetare în domeniul anatomiei, contribuind la pregătirea preparatelor macro- și microscopice ale nervilor cavităţii abdominale, ce sunt expuse până în prezent în Muzeul de anatomie a omului al Universității. Ulterior, a parcurs tot traseul de creștere profesională: lector superior, conferențiar, cercetător științific superior, profesor universitar și şef de catedră.

Între anii 1978-1998, a condus Catedra de biologie moleculară (în prezent Catedra de biologie moleculară și genetică umană), timp de 20 de ani. Domnia Sa a manifestat calităţi organizatorice deosebite, responsabilitate și profesionalism, spirit novator şi disciplină exemplară. În funcția de șef al catedrei, profesorul Natalia Cherdivarenco şi-a adus aportul la consolidarea şi ridicarea nivelului de responsabilitate al personalului universitar, o atenţie deosebită acordând optimizării procesului de instruire și aplicării metodologiilor educaționale contemporane, conform rigorilor și standardelor timpului. Sub conducerea dumneaei au fost revăzute planurile cursurilor şi a lecţiilor practice în corespundere cu profilul Universităţii. O atenţie deosebită a acordat activității metodice, fapt ce a condus la îmbunătățirea procesului de instruire, utilizarea materialelor ilustrative, încurajarea lucrului independent al studenţilor, focalizarea predării biologiei conform profilului facultăţilor. Fiind susţinută de membrii catedrei, a reuşit să crească treptat volumul compartimentului „Genetică”, cu predare pe durata unui întreg semestru.

Preocupările ştiinţifice s-au cristalizat sub influenţa unei somităţi în domeniul anatomiei – academicianul Vasilii Kuprianov, care a fost şi conducător ştiinţific al tezei sale de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Inervaţia ţesuturilor conjunctive ale unor organe interne”, pe care o susţine în anul 1961. Concomitent cu activitatea didactică şi cea managerială, Natalia Cherdivarenco a desfăşurat şi o vastă activitate ştiinţifică la catedrele de anatomie de la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău şi de la Institutul de Medicină nr. 2 din orașul Moscova şi a finalizat cu susţinerea, în anul 1977, a tezei de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Inervaţia venei cave inferioare”.

Natalia Cherdivarenco a fost un savant recunoscut la nivel național și internațional. A elaborat recomandări metodice în domeniul problemelor  geneticii în ginecologie, pediatrie, neurologie, obţinând date noi despre forma şi funcţiile structurilor anatomice microscopice şi submacroscopice. Este autor şi coautor a peste 150 de lucrări didactico-științifice publicate, inclusiv a atlasului  „Microangiologia”, monografii, compendii, indicaţii metodice și alte materiale didactice, articole ştiinţifice de valoare în anatomie, biologie generală şi biologie moleculară. Rezultatele cercetărilor sale ştiinţifice le-a prezentat, sub formă de comunicări, la forumuri ştiinţifice internaţionale (Belgia, Germania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, România, precum și în majoritatea țărilor din spațiul ex-sovietic),  fiind înalt apreciate.

Domnia Sa face parte din promoția de aur a USMF „Nicolae Testemițanu” – savanţi şi pedagogi care au pus temelia învățământului superior medical și a științelor medicale în țara noastră, au creat frumoase tradiţii universitare, contribuind la pregătirea medicilor specialişti de înaltă calificare, ce fac cinste neamului şi Universităţii. Pe parcursul anilor de activitate – timp de peste 70 de ani – profesorul Natalia Cherdivarenco a transmis vasta sa experiență mai multor generații de studenți, fiind un exemplu de devotament profesiei, etică și integritate academică, modestie și mărinimie, cumsecădenie și corectitudine în relațiile cu colegii și beneficiarii de studii. Activitatea didactică a fost marcată, pe parcursul anilor, de o ţinută pedagogică de excepţie, evidenţiindu-se prin prelegeri și lecţii practice captivante, ce au avut o contribuţie deosebită în formarea tinerilor medici.

Profesorul Natalia Cherdivarenco a fost implicată plenar şi în activitatea obștească. A fost membru al Senatului universitar, al Consiliului știinţific specializat pentru susţinerea tezelor de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe medicale, al Consiliului metodic central și preşedinte a Societăţii „Ştiinţa” al USMF „Nicolae Testemiţanu”. Timp de peste 20 de ani a fost secretar responsabil al Societăţii Republicane de Anatomie, Histologie şi Embriologie.

În semn de apreciere a meritelor deosebite, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în formarea medicilor și farmaciștilor, şi înaltă măiestrie profesională, Domnia Sa a fost distinsă cu titluri onorifice – „Lucrător emerit al învăţământului public”, Om Emerit al Republicii Moldova, și distincțiile de stat: Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul Republicii și medalia „Meritul Civic”. De asemenea, a devenit laureată a Galei Premiilor în Sănătate-2019, fiind apreciată cu trofeul pentru performanță în activitatea didactică.

Activitatea profesorului universitar Natalia Cherdivarenco este un exemplu demn de urmat pentru toţi cei care şi-au legat destinul de profesia de pedagog şi medic. Zeci de generaţii de medici și farmaciști pe care Domnia Sa i-a învăţat şi i-a îndrumat în formarea profesională, vor păstra în suflet gratitudine nemărginită. Profesorul Natalia Cherdivarenco Va rămâne un exemplu al onestităţii, profesionalismului, responsabilității, dăruirii de sine şi al bunăvoinţei pentru noi, colegii și discipolii săi.

Drum lin în ceruri!

Natalia Cherdivareco
necrolog
Natalia Cherdivarenco