Un ultim omagiu conferențiarului universitar Boris Scurtu
- vizualizări: 112
Comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este profund îndurerată de trecerea în eternitate a conferențiarului universitar Boris Scurtu, doctor în științe medicale, care și-a dedicat mai mult de jumătate de secol din viață medicinei, dintre care 47 de ani Almei Mater, activând la Catedra de neurologie nr. 2.
Boris Scurtu s-a născut la 22 octombrie 1941 în satul Șolcani, raionul Soroca. După absolvirea Școlii Medii nr. 1 din orașul Soroca, în anul 1957 este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC), la Facultatea de Medicină Curativă. După absolvire, grație pregătirii teoretice strălucite, Comisia de stat de repartizare a tinerilor specialiști i-a oferit postul de profesor la Școala de Medicină din orașul Soroca, unde predă disciplinele Anatomia și Fiziologia omului, precum și Neurologia, ultima devenind preocuparea sa profesională pe tot parcursul vieții.
În anul 1970 este admis în aspirantură la Institutul de Medicină Experimentală din orașul Leningrad al Academiei de Științe Medicale a URSS, la Disciplina de medicină genetică. A avut noroc de dascăli excelenți, specialiști notorii, care l-au îndrumat în activitatea practica și științifică precum academicienii Natalia Bekhtereva și Levon Badalean. Cei trei ani trăiți în Leningrad l-au ajutat nu numai să se formeze ca un specialist de înaltă calificare, dar și să-și lărgească esențial orizontul cultural.
În anul 1973 finalizează studiile și este angajat în funcția de asistent universitar la Catedra de boli nervoase a ISMC. Un an mai târziu îi este conferit titlul de doctor în științe medicale, după ce a susținut teza cu tema „Rolul factorilor genetici în dezvoltarea accidentelor vasculare cerebrale hemoragice de etiologie hipertensivă și aterosclerotică”.
Începând cu anul 1975 activează ca asistent universitar în cadrul Cursului de boli nervoase la Facultatea de Perfecționare a Medicilor. În anul 1995 obține titlul științifico-didactic de conferențiar universitar la Catedra de psihiatrie și neurochirurgie, fiind responsabil de activitatea curativă la Clinica Neurologie, Neurochirurgie și Genetică Medicală, amplasată în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 3 „Sfânta Treime" din Chișinău. Activitatea multilaterală a doctorului Boris Scurtu i-a permis să devină un medic neurolog de categorie superioară, fiind apreciat de pacienți, colegi, studenți și medici cursanți.
Pe parcursul activitățiii sale didactice, științifice și metodice la catedră, a semnat circa 140 de publicații științifice în reviste naționale și internaționale de specialitate. A editat mai multe recomandări metodice pentru studenți și medici, este coautor al monografiei „Neurooftalmologia”.
De asemenea, s-a implicat în activități de responsabilitate socială, exercitând perioade îndelungate funcțiile de președinte al Societății de Cruce Roșie de pe lângă Facultatea de Perfecționare a Medicilor a Institutului și secretar al Societății Neurologilor din Moldova.
Doctorul Scurtu a fost și un sportiv de performanță, care a participat la competiții naționale și internaționale, devenind multiplu campion al Republicii Moldova la lupte greco-romane. Pentru performanțele înregistrate, i-a fost conferit titlul de maestru în sport al Uniunii Sovietice la lupte greco-romane.
Pentru merite deosebite în activitate, conferențiarul universitar Boris Scurtu a fost apreciat cu Medalia comemorativă „Nicolae Testemiţanu” și Diploma de Onoare a USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Conferențiarul universitar Boris Scurtu a muncit cu abnegație și a fost fidel profesiei, a iubit oamenii și le-a slujit dezinteresat și cu dăruire de sine. A fost un pedagog de vocație, un neurolog renumit, un om cu inimă mare și de o bunătate rară.
Numele conferențiarului Boris Scurtu va rămâne în istoria Catedrei de neurologie nr. 2 și a Universității, va trăi în memoria a zeci de generații de medici neurologi pe care i-a format continuu, discipolilor și colegilor de breaslă, și a miilor de pacienți cărora le-a salvat viața.
Suntem alături de familia îndurerată, căreia îi exprimăm condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.
Adio și odihnește-te în pace, drag coleg!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii