Un ultim omagiu profesorului Gheorghe Ciobanu - reformator al medicinei de urgență în Republica Moldova

Publicat: 15.03.2022

Gheorghe Ciobanu

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova trăiește pierderea incomensurabilă a unei personalități din domeniul medicinei autohtone – profesorul universitar Gheorghe Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, fondator și șef al Catedrei de urgențe medicale, unul dintre reformatorii serviciului de asistenţă medicală urgentă din Republica Moldova și managerii Centrului Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă (în prezent Institutul de Medicină Urgentă), pe care l-a condus timp de 24 de ani. 

S-a născut la 29 august 1951 în satul Hîncești, raionul Fălești, în familia Olgăi și a lui Chiril Ciobanu, fiind al treilea copil dintre cei șase. Primele studii le-a făcut la Gimnaziul din satul natal, apoi la Școala Medie din satul Călinești. În 1968, susține cu succes examenele de admitere la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, fiind înmatriculat la Facultatea de Medicină Generală, absolvind cu mențiune în 1974. Efectuează internatura în Secția de urologie a Spitalului Republican din Bălți în calitate de medic intern urolog. Ulterior, între anii 1975-1979, activează ca medic urolog, avansând până la funcția de medic-șef al spitalelor de circumscripție din satele Catranîc și Glinjeni ale raionului Fălești. 

Din anul 1979 până în 1984 și-a continuat studiile în ordinatura clinică specială și aspirantură în Chirurgie la Catedra de chirurgie a Institutului de Medicină din oraşul Harkov, Ucraina. În 1983 susține, înainte de termen, teza de doctor în științe medicale cu tema „Dinamica indicatorilor reactivităţii imunologice a organismului la pacienţii cu peritonită în funcţie de stadiul maladiei şi gradul de extindere a procesului în abdomen”. Graţie capacităţilor profesionale şi organizatorice deosebite pe care le-a manifestat pe parcursul studiilor, în 1984 Gheorghe Ciobanu a fost numit în funcția de medic-şef al Spitalului Clinic Orăşenesc Central din raionul Cervonozavodsk și angajat ca asistent universitar, prin cumul, la Institutul de Medicină din Harkov, unde a activat până în anul 1991.

Experiența de 12 ani în calitate de tânăr cercetător și manager al instituției medico-sanitare din Harkov a constituit baza activității ulterioare și a contribuit esențial la formarea sa profesională și la realizarea aspirațiilor de viitor. În perioada 1989-1990 face studii de masterat în Medicina socială şi sănătatea publică, absolvind Cursul Internațional în Administrarea Sănătății Publice (sub egida Organizației Mondiale a Sănătății), în orașul Moscova,  unde susține teza ,,Organizarea și dezvoltarea serviciului imunologic în sistemul de sănătate al URSS”. 

În perioada de independenţă, schimbările sociale şi economice din Republica Moldova au accentuat necesitatea reformării serviciului de asistenţă medicală urgentă (AMU). Revenit în țară și având o experiență vastă în soluționarea problemelor de profil și dorința de a aplica bunele practici preluate din străinătate, doctorul Gheorghe Ciobanu contribuie la înlăturarea carențelor din sistem. Astfel, din luna iulie 1991 este angajat în funcția de medic-șef al Spitalului Clinic de Urgență din Chișinău și asistent universitar la Catedra de chirurgie a Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”. În același an, a fost dat în exploatare Blocul operator cu 12 săli de operaţie, în instituția medicală fiind realizată prima operație de artroplastie totală de șold. Totodată, în cadrul instituției medico-sanitare a fost amplasată Catedra de anesteziologie și reanimatologie a Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic, peste un an – Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiade”, iar în 1993 – Cursul de specializare și perfecționare în endoscopie și diagnostic ultrasonor. În anul 1994 au fost efectuate, pentru prima dată, 12 intervenții chirurgicale laparoscopice.  Aceasta a impus revizuirea și racordarea structurii la necesitățile medicinei de urgență și ale procesului de instruire medicală universitară și postuniversitară. Au fost organizate servicii şi secţii paraclinice pentru fortificarea capacităţilor de diagnosticare şi tratament: Serviciul ambulator de traumatologie şi ortopedie, care întrunea 4 secţii, Secţia de ultrasonografie (1991), Secţia de diagnostic funcţional (1992), Secţia de endoscopie (1992), Serviciul imagistic (1996), Tomografie computerizată (1997) şi Investigaţii angiografice (2005). 

În anul 1993, în baza ordinului ministrului sănătății și a ordinului rectorului Universității privind fondarea Catedrei de urgențe medicale în cadrul Facultății de Perfecționare a Medicilor, Gheorghe Ciobanu organizează subdiviziunea de profil și este numit în funcția de șef de catedră, prin cumul. A depus un efort considerabil în vederea îmbunătățirii învățământului superior medical prin inițierea cursurilor de instruire universitară și de perfecționare continuă a medicilor de urgență, precum și inițierea programului de rezidențiat în Medicina de urgență (1997). A pus accent pe formarea continuă a specialiştilor din cadrul catedrei prin dezvoltarea competențelor profesionale, oferindu-le suport în procesul didactic, clinic și de cercetare. Atenția și grija dumnealui pentru studenții și medicii-rezidenți, pe care îi îndruma cu dragoste şi exigenţă, denotă abilităţile unui profesor de vocaţie. În calitate de șef al catedrei a reușit, cu înalt profesionalism și entuziasm, să promoveze Alma Mater atât în țară, cât și peste hotare, să stabilească relații de colaborare cu instituții similare din alte țări, dezvoltând proiecte de anvergură și consolidând sistemul național de sănătate. 

În anul 2005, Spitalul Clinic de Urgență a fost reorganizat în Centrul Național Practico-Științific de Medicină Urgentă (CNȘPMU). Cu susţinerea USAID, în cadrul instituției a fost creat Centrul regional de formare continuă a cadrelor din domeniul medicinei de urgenţă. În 2014 CNȘPMU a fost redenumit în Institutul de Medicină Urgentă. În perioada 2005-2015 Gheorghe Ciobanu a exercitat funcția de director, reușind să reformeze serviciul prespitalicesc de urgență în Republica Moldova – de la sistemul sovietic de organizare la cerințele și rigorile țărilor comunității europene.

Fiind mereu preocupat de dezvoltarea serviciului autohton de asistenţă medicală urgentă, a efectuat cercetări ştiinţifice importante, ce i-au servit ca punct de reper pentru elaborarea tezei de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Evaluarea clinico-epidemiologică şi managementul strategiilor urgenţelor medico-chirurgicale în Republica Moldova”, susţinută în anul 2001 la specialităţile Chirurgie şi Medicină socială şi management. Rezultatele științifice au stat la baza elaborării programelor naționale și de stat ale asistenței medicale de urgență în țara noastră. În anul 2011 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor universitar. 

Activitatea științifică a cercetătorului Gheorghe Ciobanu a fost transpusă în peste 536 de lucrări științifice și didactice, 6 monografii, 5 manuale, 18 ghiduri şi indicaţii metodice, 12 brevete de invenție și 16 certificate de autor. Lucrările sale științifice au fost înalt apreciate la diverse saloane și expoziții internaționale, fiind menționate cu 3 Grand Prize, 32 de medalii de aur, 14 medalii de argint, 6 de bronz și trei diplome de excelență. Graţie perseverenței și capacităților sale excepționale, profesorul Gheorghe Ciobanu a devenit un savant ilustru în ţară, dar şi peste hotare. Ca dovadă serveşte conferirea Premiului Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) ,,Savantul Anului 2012” pentru ciclul de lucrări ,,Urgențe medico-chirurgicale și impactul lor asupra sănătății oamenilor”. În 2019, devine laureat al concursului republican ,,Cel mai bun raționalizator al anului”, organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și de Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor din Republica Moldova.

 Pe parcursul întregii sale cariere profesionale, doctorul Gheorghe Ciobanu și-a armonizat cu măiestrie etapele devenirii, mizând pe calitățile care i-au definit natura: sârguința, înțelepciunea, omenia, inteligența și demnitatea. Astfel, i-au fost încredinţate responsabilităţi şi sarcini de mare răspundere, pe care a reuşit să le exercite în mod excelent. A fost membru al: Senatului USMF ,,Nicolae Testemițanu,  Asambleei Generale a AȘM, Consiliului de experți al Ministerului Sănătății al RM, Consiliului științific al Consorțiului Școlii Doctorale în domeniul Științelor Medicale a USMF „Nicolae Testemițanu”, Societății Europene de Medicină de Urgență, Consiliului European de Resuscitare, Societății Europene de Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, Academiei de Științe Medicale din Moldova; membru de onoare al Consiliului Național Român de Resuscitare; redactor al revistei Archives of the Balkan Medical Union și membru al colegiilor de redacţie ale revistelor: „Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Ştiinţe Medicale)”, „Curierul Medical”, The Moldovan Medical Journal. Totodată, a exercitat funcția de președinte al: Comisiei de specialitate în Medicina de urgență prespitalicească a Ministerului Sănătății, Filialei Uniunii Medicale Balcanice din Republica Moldova, Societăţii Știinţifico-Practice de Medicină de Urgenţă şi Catastrofe din RM, Comisiei de atestare a medicilor de urgență din RM; și vicepreședinte al seminarelor științifice de profil Anesteziologie și terapie intensivă și Urgențe medicale.

Pentru merite remarcabile în domeniul sănătății publice i-a fost conferit titlul onorific ,,Eminent al Ocrotirii Sănătății” și decorat cu ,,Ordinul de Onoare”, medaliile ,,B.M. Behterev”, ,,N.I. Pirogov”, Marea Medalie a Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa și Medalia „Dimitrie Cantemir” a AȘM.

Profesorul Gheorghe Ciobanu a fost o fire senină, sensibilă, oricând dispus de a veni în ajutorul suferinzilor. Datorită spiritului său analitic, competenței și calităților sufletești deosebite a fost apreciat și respectat de colegi, discipoli, pacienți și întreaga comunitate medicală. Va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut un exemplu de manager și pedagog iscusit, un reformator al serviciilor de asistență medicală urgentă și al sistemului de sănătate din țară, un model de sacrificiu și devotament profesiei de medic, de profesionalism și responsabilitate în formarea medicilor.

Suntem alături de familia îndurerată. Adio, drag coleg și prieten! Pace și lumină veșnică!

Gheorghe Ciobanu
usmf
necrolog
Gheorghe Ciobanu
profesor
Institutul de Medicină Urgentă
doctor habilitat în științe medicale
asistenţă medicală urgentă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii