Gheorghe Țîbîrnă

Un ultim omagiu profesorului universitar Gheorghe Țîbîrnă – fondator al școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului

Publicat: 13.06.2022

 

gheorghe țîbîrnăUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, sistemul autohton de sănătate și comunitatea academică a pierdut o personalitate notorie – profesorul universitar Gheorghe Țîbîrnă, doctor habilitat în științe medicale, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ilustru savant și iscusit chirurg – fondator al școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului.

S-a născut la 16 februarie 1944 în satul Sîngereii-Vechi, actualmente raionul Sîngerei. În 1967 absolvă Facultatea de Stomatologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), unde ulterior își continuă studiile în ordinatura clinică la specialitatea Chirurgie oro-maxilo-facială, timp de doi ani.  

A urmat aspirantura la Institutul de Patologie Experimentală și Terapie a Cancerului a Academiei de Științe Medicale a URSS din Moscova (astăzi – Centrul Național de Cercetări Medicale în Oncologie „N.N. Blokhin” a Ministerului Sănătății din Federația Rusă). Aici realizează primul său studiu ştiinţific „Aplicarea suturilor mecanice pentru reabilitarea defectelor faringelui după laringectomie în cancer laringian efectuate cu aparate speciale УКЛ-60, СБ-2 – СБ-3, СМТ-1”. În anul 1973  susține teza de doctor și obține titlul de doctor în științe medicale. Disertația s-a axat pe studierea metodei chirurgicale a celor mai răspândite tumori ale laringelui, utilizarea aparatelor mecanice de sutură a defectelor faringelui extirpat din cauza leziunilor canceroase, elaborarea indicaţiilor şi identificarea contraindicaţiilor.  

Revenind în țară, și-a început activitatea în calitate de cercetător ştiinţific (1972-1975) la Institutul Oncologic din Chişinău, apoi – cercetător ştiinţific superior (1975-1977), unde a pus bazele unei noi direcţii științifico-practice în republică – chirurgia cancerului capului şi gâtului. 

În anul 1977, cunoştinţele şi abilitățile chirurgicale dobândite în doctorantură îi permite să organizeze și să deschidă Secția de chirurgie a tumorilor capului şi gâtului, în cadrul Institutului Oncologic cu 40 de paturi, pe care o conduce până în anul 2019.

Cercetările științifice realizate i-au permis acumularea, în premieră, a datelor statistice privind indicii ce țin de morbiditate şi cele mai răspândite neoplasme în regiunea capului şi gâtului, în special a pielii, buzei inferioare, laringelui, mucoasei organelor cavităţii bucale, a glandei parotide și tiroide. Concomitent, elucidează cauza principală a acestor maladii netratate – adresarea tardivă a bolnavilor la instituţiile medicale şi diagnosticarea dificilă. Ulterior investighează şi perfecţionează metodele tratării radicale chirurgicale a celor mai răspândite forme tumorale în regiunea capului şi gâtului. Printre elaborările aplicate, cu o eficacitate sporită şi înalt apreciate de către specialiştii de breaslă, merită a fi menţionate:

– noi metode ale operaţiilor extinse şi combinate, cu indicaţii și contraindicații medicale pentru efectuarea uneia sau alteia variante de intervenție chirurgicală;

– un nou complex de măsuri profilactice şi tratament, ce au redus considerabil riscul complicațiilor operaţiilor extinse şi combinate şi perioada de spitalizare;

– o nouă metodă de tratament chirurgical al pacienţilor extrem de gravi cu cancer localizat la rădăcina limbii, ce permite extirparea radicală a tumorii şi reabilitarea rapidă a bolnavilor;

– metodica de reabilitare plastică a defectelor ţesuturilor în urma operaţiilor extinse şi combinate cu lambouri cutanate;

– un nou tip eficient de plastică a faringoezofagostomului după operaţii laringotomice extinse şi combinate cu utilizarea în calitate de material plastic a lambourilor cervical, delto-pectoral ş.a.

Metodologiile originale aplicate în studii i-au permis să obţină date ştiinţifice valoroase şi să elaboreze noi metode de tratament chirurgical şi de reabilitare medicală a pacienților cu tumori maligne. Complexul de tehnici de profilaxie şi tratament elaborate de doctorul Gheorghe Ţîbîrnă au contribuit la diminuarea riscului operaţiilor chirurgicale extinse şi combinate ale cancerului din regiunea capului şi gâtului (până la 9%), şi recuperării plastice a defectelor ţesuturilor după operaţii extinse, ce constituie o nouă etapă în dezvoltarea oncologiei în țara noastră. Această problemă de sănătate a abordat-o și în teza de doctor habilitat în științe medicale cu titlul „Tratamentul cancerului local-avansat al regiunii cap și gât”, pe care o susține cu succes în anul 1984, la Institutul de Cercetări în Oncologie Clinică a AȘM din URSS (astăzi – Centrul Național de Cercetări Medicale în Oncologie „N.N. Blokhin” din Federația Rusă).

Grație cunoștințelor vaste și experienței în domeniul profesat, calităților excepționale de organizator, în anul 1990 este numit în funcţia de director al Institutului Oncologic. Timp de cinci ani cât s-a aflat la conducere, desfăşoară o amplă activitate de consolidare a serviciului oncologic în ţara noastră. În această perioadă a fost finisată construcţia Blocului chirurgical, ulterior dat în exploatare şi dotat cu aparataj modern. Astfel, Institutul Oncologic din Chișinău devine renumit ca unul dintre cele mai bine utilate instituții de profil. Între anii 1995-2017 exercită funcția de vicedirector pe ştiinţă la Institutul Oncologic, unde creează noi direcții de cercetare în domeniu, contribuind la îmbunătățirea asistenței medicale a pacienților oncologici și la sporirea imaginii instituționale. Activitatea științifică a fost axată pe organizarea serviciului oncologic, profilaxia primară și secundară a cancerului și pregătirea chirurgilor oncologi. Sub conducerea Domniei Sale a fost elaborată o nouă metodologie de profilaxie şi tratare a maladiilor oncologice prin aplicarea metodelor fizice în tratamentul bolnavilor cu tumori ale regiunii capului și gâtului și a metodei microchirurgicale în recuperarea postoperatorie a pacienților cu defecte majore posttumorale. Grație proiectelor inovaționale și eforturilor medicului chirurg Gheorghe Ţîbîrnă au fost elaborate şi implementate Programul naţional de combatere a bolilor oncologice şi Programul republican de diagnosticare precoce a stărilor pretumorale, care au fost aprobate de Guvernul Republicii Moldova în 1998. A fost conducător al proiectului instituţional „Optimizarea tratamentului multimodal al cancerului laringian în baza evidențierii particularităților clinicomorfoimunologice” (2015-2018) și șef al Laboratorului ştiinţific tumori cap şi gât şi microchirurgie la Institutul Oncologic.

Paralel cu activitatea clinică, managerială și științifică în cadrul Institutului Oncologic, doctorul Gheorghe Tîbîrnă și-a adus aportul la formarea cadrelor medicale pentru sistemul național de sănătate și la educația continuă a medicilor oncologi. Astfel, în anul 1976 este angajat în funcția de asistent la Catedra de oncologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, iar peste patru ani Comisia superioară de atestare a Consiliului de miniștri al URSS îi conferă titlul de cercetător științific superior. Între anii 1980-1990 a activat în funcția de conferențiar la Catedra de oncologie a ISMC. În perioada 1990-1995 îndeplinește funcția de şef al Catedrei de oncologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, contribuind la pregătirea medicilor în cadrul facultăților de Medicină și Stomatologie. În anul 1992 i se conferă titlul de profesor universitar la specialitatea Oncologie, ulterior desfășurându-și activitatea multilaterală la Catedra de oncologie și, în ultimii ani, la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”. Profesorul Gheorghe Țîbîrnă este considerat fondatorul disciplinei Tumorile capului și gâtului, care a contribuit la formarea a zeci de generații de medici specialiști, care astăzi continuă tradițiile școlii oncologice bazate pe soluționarea suferinței pacienților oncologici, indiferent de complexitate, și aprecierea posibilităților de recuperare a acestora.

Este autor a peste 600 de lucrări: monografii, articole științifice, materiale didactice, protocoale clinice, inovații și brevete de invenție ș.a. Profesorul universitar Gheorghe Ţîbîrnă a transmis vasta sa experienţă specialiștilor tineri, elaborând și editând manuale, ghiduri și instrucţiuni metodice, printre care: Ghid de oncologie (2003), Клиническая онкология (2005), protocolul clinic naţional Cancerul cavităţii bucale (2012), atlasul Chirurgia oncologică în imagini, ce sunt considerate cărţi de referință pentru medicii oncologi. Printre cele mai importante publicaţii se numără și monografia Criochirurgia în oncologie axată pe descrierea metodelor specifice utilizate, dar şi prezentarea unei variante îmbunătățite a metodei date, ce poate fi aplicată în condiţii de ambulator. Domnia Sa a participat activ la numeroase manifestări științifice și expoziții internaționale de inventică atât în țară, cât și peste hotare, fiind menționat cu diverse premii și distincții. Sub conducerea prof. Gh. Țîbîrnă  au fost susţinute 11 teze de doctor şi șase de doctor habilitat în științe medicale. 

Odată cu înființarea în 1993 a Secţiei Știinţe Medicale în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, peste un an a fost ales membru corespondent, iar în 2007 – membru titular al AȘM. Academicianul Gheorghe Țîbîrnă a fost membru al Colegiului de redacție, secretar responsabil (2005-2009), redactor-șef (2009-2019) și în ultimii ani – redactor onorific al revistei științifico-practice „Buletinul Academiei de Științe a Moldovei. Științe Medicale”, contribuind la dezvoltarea științelor medicale și la promovarea lucrărilor ştiinţifice ale cercetătorilor-medici din Republica Moldova.

În perioada 1997-2006 a fost specialistul principal medic-oncolog al Ministerului Sănătății și membru al Comisiei superioare de atestare a Republicii Moldova (2002-2007). 

În 1999 fondează Academia de Științe Medicale din Moldova și Societatea de Chirurgie Oncologică Cap și Gât (2012), pe care le conduce până la sfârșitul vieții. 

Domnia Sa a îndeplinit și alte funcții de responsabilitate socială, printre care președinte al: Comitetului sindical al angajaților Institutului Oncologic (1978-1990), Societății Științifico-Practice a Oncologilor din Republica Moldova, Societății de Prevenire a Cancerului (1995-2022); membru al: Societății Ruse de Oncologie Clinică (1980-2022), Comitetului Ligii Medicilor din Republica Moldova, Uniunii Medicale Balcanice (1991-2022), Asociației Europene pentru Cercetarea Cancerului (1992-2022), Societății Americane pentru Cap și Gât (1994-2022); membru de onoare al Academiei Medicale Române (2018-2022). 

Analizând particularităţile anatomice ale zonei faringolaringelui şi bazându-se pe practica chirurgicală acumulată de către echipa de medici specialiști ai Departamentului științific Chirurgia tumorilor capului şi gâtului, condus de academicianul Gheorghe Ţîbîrnă, a fost elaborată instalaţia de sutură curbulentă a defectului faringoesofagian. Anterior s-au făcut mai multe încercări de a construi instalaţii de sutură curbulentă, dar acestea nu s-au finalizat cu succes. Scopul cercetării a fost aplicarea şi studierea unei noi metode mecanice de suturare a defectului faringelui şi esofagului cervical după laringectomii. Pentru elaborarea şi implementarea instalaţiei ISF-80 și ciclul de lucrări „Noi tehnologii în combaterea cancerului”, acad. Gheorghe Ţîbîrnă i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (2008).

Pentru rezultate remarcabile în activitatea sa ştiințifică, didactică și clinică, ilustrul savant și iscusitul chirurg a fost apreciat cu cele mai înalte titluri onorifice și distincţii de stat: „Om Emerit” (2000), „Gloria Muncii” (2004), „Ordinul Republicii” (2011), medaliile „Nicolae Testemițanu” (2006), „Dimitrie Cantemir” și Nicolae Milescu Spătaru (2014),  Meritul științific clasa a II-a (2019), Premiul Guvernului RM „Inventator remarcabil” (2021).

Academicianul Gheorghe Ţîbîrnă face parte din celebra dinastie de medici Ţîbîrnă – înalt apreciată şi respectată de societate: fratele său – regretatul profesor universitar Constantin Ţîbîrnă, doctor  habilitat în științe medicale, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei – somitate naţională în domeniul chirurgiei reconstructive; regretatul profesor universitar – renumitul terapeut Ion Ţîbîrnă, feciorii acestuia Adrian şi Vasile – ambii medici; soţia academicianului Gheorghe Ţîbîrnă – Raisa Ţîbîrnă (Sandu) – medic-psiholog, feciorul Andrei Ţîbîrnă şi fiica Viorica Varodi, doctori în științe medicale. 

Plecarea în eternitate a talentatului doctor și savant Gheorghe Țîbîrnă reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru comunitatea medicală și academică a țării noastre. Domnia Sa a devenit un simbol al chirurgiei oncologice naționale, înscriind o filă de aur în istoria învățământului superior medical și a sistemului de sănătate din Republica Moldova. Amintirea profesorului va rămâne veșnic vie în memoria discipolilor, colegilor, prietenilor și a pacienților, a actualelor și viitoarelor generații de chirurgi oncologi.

 Dumnezeu să-l odihnească în pace!

GH. Țîbîrnă
GH. Țîbîrnă
Gheorghe Țîbîrnă
GH. Țîbîrnă
GH. Țîbîrnă
Gheorghe Țîbîrnă
necrolog
Gheorghe Țîbîrnă
in memoriam
simbol al chirurgiei oncologice
fondator al școlii științifice de chirurgie oncologică a regiunii capului și gâtului.

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii