Boris Perlin ar fi împlinit astăzi 105 ani
- 64 просмотра
Boris Perlin, renumit specialist în anatomia omului, doctor habilitat în științe medicale, profesor şi Om Emerit, ar fi împlinit astăzi 105 ani.
S-a născut la 25 august 1912 în oraşul Dnipropetrovsk, Ucraina, într-o familie de muncitori. În anul 1936 este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din orașul natal. Din cauza războiului, în 1941 Boris Perlin, împreună cu părinții, a fost evacuat în or. Sverdlovsk, unde își continuă studiile la Institutul de Medicină din această localitate. În anii de studenție, tânărul medicinist a lucrat ca laborant la Catedra de anatomie a omului.
După absolvirea Institutului, în 1943, și-a început activitatea profesională în funcția de asistent la aceeași catedră, avansând până la specialist reputat în domeniu, recunoscut și peste hotarele țării.
În 1944 Boris Perlin se transferă la Institutul de Stat de Medicină din Kislovodsk în calitate de asistent la catedra similară, sub conducerea renumitului profesor anatomist A. Lavrentiev. Odată cu transferul Institutului de Medicină din Kislovodsk la Chișinău, Boris Perlin participă, împreună cu A. Lavrentiev, la fondarea Catedrei de anatomie a omului, pe care a condus-o din 1959 până în 1987.
În anul 1954 Boris Perlin susţine teza de doctor în științe medicale, cu tema „Participarea nervului vag la inervația segmentului ileocecal al intestinului”, devenind, astfel, primul doctor în științe medicale în domeniul anatomiei omului din Moldova. În 1957 obține titlul de conferențiar, iar în 1959 Boris Perlin este numit șef al Catedrei de anatomie a omului. Alături de colegii săi a efectuat multiple cercetări ştiinţifice privind stabilirea legităţilor morfologice de inervaţie periferică a structurilor conjunctivale şi a vaselor sangvine. A implementat, pentru prima dată, metoda macro-microscopică de disecţie fină a articolelor anatomice prin colorarea selectivă a acestora cu reactivul Schiff. Cercetările sale ştiinţifice au fost înalt apreciate la simpozioanele ştiinţifice de profil.
În anul 1968 susţine teza de doctor habilitat în științe medicale, iar un an mai târziu devine profesor. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în peste 100 de lucrări ştiinţifice, două monografii, două culegeri, un ghid de disecții și altul în domeniul angioneurologiei ș.a. Sub conducerea profesorului Boris Perlin au fost elaborate şi susţinute 14 teze de doctor în științe medicale și patru teze de doctor habilitat.
La iniţiativa Domniei Sale a fost reorganizat și dezvoltat Muzeul de anatomie, care, în prezent, dispune de o valoroasă colecție de articole anatomice, fiind mândria Universității noastre și unul dintre puținele muzee de acest fel în Europa. Acesta are un rol important în propagarea cunoştinţelor despre anatomia omului la diferite etape ale ontogenezei prenatale şi postnatale.
Profesorul Perlin, timp de mai mulţi ani, a fost preşedintele Societăţii ştiinţifice a anatomiştilor, histologilor şi embriologilor din Moldova. Fiind un savant ilustru în domeniul morfologiei şi un pedagog înzestrat cu înalte calităţi umane, Domnia Sa a contribuit la instruirea şi formarea a numeroase generaţii de medici din republică, mulţi dintre aceştia devenind specialişti renumiți pe arena internațională.
Pentru activitate fructuoasă și realizări științifice de rezonanță, i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit în știință” și decorat cu mai multe distincții de stat.
Profesorul Boris Perlin a trecut în neființă la 23 septembrie 1995.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii