La mulți ani academicienei Eva Gudumac!
- 773 просмотра
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vine cu un buchet de sincere felicitări, mulți ani sănătoși și binecuvântați, pace și liniște sufletească pentru Distinsa Doamnă Academiciană Eva Gudumac, cu prilejul consemnării, în data de 6 mai curent, a vârstei onorabile de 80 de ani.
Această aniversare onorabilă constituie un moment de apreciere a activității profesionale, precum şi a perseverenţei şi a responsabilităţii de care dă dovadă în exercitarea profesiunii nobile de medic, profesor și savant. Prin tot ce a realizat în cei 55 de ani de activitate prodigioasă la Alma Mater și în sistemul de sănătate, numele profesorului Eva Gudumac este recunoscut prin măiestria chirurgicală și pedagogică. Este parte a generației de aur a USMF „Nicolae Testemițanu” – făuritor de valori și tradiții universitare, contribuind la dezvoltarea și modernizarea continuă a învățământului superior medical, a științelor medicale și a sistemului național de sănătate.
Plină de energie creatoare și mereu dispusă de a completa palmaresul de realizări remarcabile înregistrate de-a lungul carierei profesionale, a reușit să devină un nume de referință în medicina practică și știința autohtonă, în special în domeniul chirurgiei pediatrice.
Funcțiile notabile şi titlurile științifico-didactice de doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, decan al Facultății de Pediatrie, șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” (1986-2017), profesor consultant, cercetător științific principal în Laboratorul de infecții chirurgicale la copii, academiciană a Academiei de Științe a Moldovei, deputat în Parlamentul Republicii Moldova – demonstrează, în mod elocvent, calitățile excepționale de leader, gratitudinea și respectul comunității universitare, a celei științifice și medicale, precum și a instituțiilor statului. Însăși personalitatea Domniei Sale denotă responsabilitate, verticalitate, dragoste de țară, dorință arzătoare de a ajuta semenii, esențialul fiind – salvarea vieții copiilor.
Activitate ştiinţifică a fost reflectată în circa 400 de lucrări publicate, inclusiv două monografii şi un manual, care au abordat întreaga problematică a chirurgiei pediatrice. De asemenea, a participat la numeroase reuniuni ştiinţifice şi congrese din ţară şi din străinătate, în prezent fiind membru al Asociaţiei Chirurgilor Pediatri din România, membru al Uniunii Europene a Asociaţiilor Chirurgilor Pediatri, redactor-şef al revistei Anale ştiinţifice ale Asociaţiei Chirurgilor Pediatri Universitari ș.a.
Grație talentului înnăscut, tenacității, dăruirii de sine și aspirației de afirmare, a parcurs calea cercetării continue și a perfecțiunii, atingând contururile unui chirurg iscusit, savant eminent, pedagog consacrat și, nu în ultimă instanță, ale unui Om realizat atât în plan profesional, cât și personal.
Suntem profund recunoscători pentru contribuția substanțială la dezvoltarea învățământului superior medical, precum și la sporirea calității asistenței medicale acordată micilor pacienți în țara noastră. Pentru merite deosebite în activitate, a fost înalt apreciată cu distincția de stat „Ordinul Republicii”, titlul onorific „Om Emerit” al Republicii Moldova, Ordinul „Bogdan Întemeietorul” și medaliile „Nicolae Testemiţanu” și „60 de ani ai Academiei de Științe a Moldovei”.
În numele Senatului universitar, exprimăm înaltă considerație și gratitudine pentru devotamentul, profesionalismul și responsabilitatea doamnei academiciene Eva Gudumac în formarea a zeci de generații de medici specialiști. Îi dorim bucurii, aprecieri și respectul colegilor, discipolilor, dar și al pacienților.
La mulți ani în bunăstare și împliniri alături de oamenii dragi!
Rector Emil Ceban,
profesor universitar, dr. hab. șt. med.
Președintele Comitetului Sindical
al angajaților USMF „Nicolae Testemițanu”
Sergiu Berliba, conferențiar universitar, dr. șt. med.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii