La mulți ani profesorului Nicolae Ghidirim!
- 2609 просмотров
Cu prilejul consemnării venerabilei vârste de 80 de ani, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” exprimă sentimente de profund respect și înaltă apreciere distinsului profesor Nicolae Ghidirim, profesor universitar la Catedra de oncologie, dorindu-i sănătate, pace și liniște sufletească, energie și noi forțe creatoare.
A pornit în explorarea medicinei în anul 1960, devenind student la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (actualmente Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova). După absolvire, a urmat specializarea primară la Catedra de ortopedie şi traumatologie, iar în perioada 1968-1971 a continuat studiile prin doctorat la Catedra chirurgie şi anesteziologie a Institutului de Medicină nr. 2 „Nicolai Pirogov” din Moscova (Rusia).
S-a aprofundat în studiul științific, efectuând stagii în domeniul proctologiei în oraşul Harkov (Ucraina), în chirurgia abdominală şi chirurgia septică cu laser – la Moscova (Rusia), în chirurgia oncologică – la Cluj-Napoca, România, precum și în oncologia chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie – la Angers, Franţa. În anul 1972, rezultatele cercetărilor au fost prezentate prin susţinerea tezei de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Evaluarea stării funcționale a rinichilor la pacienții cu cancer gastric în perioada pre și postoperatorie”.
Cunoștințele obținute le-a implementat la revenirea în țară, când s-a integrat în Secţia de gastropulmonologie a Institutului Oncologic din Moldova în calitate de colaborator științific superior, efectuând multiple operaţii în domeniul oncologiei tractului digestiv superior. În 1975 a fost transferat în calitate de chirurg în Secţia de chirurgie a Spitalului Cancelariei de Stat al Guvernului Republicii Moldova, iar între anii 1982-1989 a fost şef al Secţiei de chirurgie septică. Din 1989 a activat în calitate de asistent universitar și șef de studii la Catedra de hematologie, oncologie și terapie de campanie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, ulterior – conferenţiar universitar (1991-2008) și profesor universitar (2009-prezent). În anul 2008 a susținut teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Actualități în epidemiologia, etiopatogeneza, diagnosticul, tratamentul şi profilaxia tumorilor maligne. Tratamentul complicațiilor cancerului gastric”.
Printr-un ordin al ministrului sănătății a fost numit director al laboratoarelor de Gastrologie și Urologie, iar din 2007 până în 2019 a exercitat funcția de conducător științific al Laboratorului științific de Chirurgie Gastrică și Toracică în cadrul Institutului Oncologic, contribuind la instituirea unor relații fructuoase de colaborare cu un şir de instituţii științifice din Bucureşti, Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, Minsk ș.a.. A fost conducătorul proiectului instituţional „Evaluarea particularităţilor de diagnostic laparoscopic şi a operaţiilor miniinvazive în maladiile hematologice”, implementat în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Pe parcursul activităţii a acumulat un palmares științific relevant, fiind autorul a peste 100 de lucrări științifice și didactice, inclusiv două monografii, un manual, două compendii, un dicţionar explicativ de oncologie, cinci îndrumări metodice ș.a. Este un făclier desăvârșit care transmite acest tezaur generațiilor viitoare, datorită faptului că a ghidat numeroși medici-rezidenţi la specialitatea Oncologie și a fost conducător a 9 teze de doctor în ştiinţe medicale.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea sistemului de ocrotire a sănătății a devenit Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul ştiinţei şi tehnicii (2008), a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2012) și apreciat cu Medalia comemorativă „Nicolae Testemiţanu” .
Stimate Domnule Profesor, sunteți expresia devotamentului ireproșabil profesiei de medic și responsabilității față de pacienți, fapt pentru care Vă asigurăm de înaltă prețuire și recunoștință. Vă dorim multă sănătate, inspirație și noi realizări, bunăstare și împliniri alături de oamenii dragi sufletului.
La mulți ani viguroși!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii