In memoriam: Profesorul Valeriu Ghereg – 70 de ani de la naștere
- 165 просмотров
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova aduce un omagiu regretatului profesor universitar Valeriu Ghereg, renumit anesteziolog-reanimatolog, doctor habilitat în științe medicale, ilustru savant și talentat pedagog. Astăzi se împlinesc 70 de ani de la nașterea distinsului profesor - liderul incontestabil al anesteziologilor din Republica Moldova.
S-a născut la 14 martie 1953 în satul Hîrcești, raionul Ungheni, într-o familie de pedagogi, iar studiile le-a urmat în Școala Medie din satul Pârjota, raionul Rîșcani. În anul 1970 este admis la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (în prezent USMF „Nicolae Testemițanu”), Facultatea Medicină Generală, pe care-l absolveşte cu menţiune în 1976. Pe tot parcursul anilor de studii a îmbinat armonios învăţătura exemplară cu o participare activă în viaţa socială a Institutului în calitate de preşedinte al Comisiei Academice a Asociaţiei Studenţeşti. A participat activ în lucrul cercurilor ştiinţifice.
Tânărul absolvent s-a specializat în domeniul anestezie și terapie intensivă, efectuând inițial studii la internatură la Spitalul Clinic Republican din Chișinău, iar ulterior (între anii 1977-1981) activează în calitate de medic-anesteziolog – reanimatolog. Din anul 1981 și-a continuat studiile postuniversitare prin doctorat în domeniul anesteziologiei şi reanimatologiei la renumitul Institut de Chirurgie Cardio-Vasculară „A.N. Bakulev” a Academiei de Științe din Moscova (URSS). Aici, în anul 1984 susține teza de doctor în științe medicale, abordând tema: Influența ventilației artificiale cu presiune pozitivă la expirație asupra sistemului cardiovascular la pacienții după corecție radicală a tetradei Fallot. În același an își începe activitatea în calitate de asistent la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2 a Facultății de Medicină Generală și, ulterior, la Catedra de chirurgie generală. În anul 1993 obține titlul de conferențiar universitar și este numit în funcția de șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2, pe care o conduce până la finele vieții, în anul 2005. În anul 1999 obține titlul de doctor habilitat în științe medicale, iar în anul 2002 devine profesor universitar.
Moștenirea științifico-didactică a distinsului savant este una extrem de valoroasă: peste 200 de lucrări științifico-didactice, 3 manuale, 12 indicații metodice, a ghidat 14 doctori și doctori habilitați în științe medicale. Este deținătorul a trei brevete de invenții și a opt indicații metodice. Distinsul profesor a fost întotdeauna alături de discipolii săi, pe care i-a îndrumat și le-a împărtășit din spectrul larg al cunoștințelor sale.
Pe parcursul celor 24 de ani de activitate în universitatea noastră, profesorul Valeriu Ghereg a manifestat deosebite calități personale și profesionale. Contribuția Domniei Sale la dezvoltarea specialității, a serviciului și comunității de anesteziologie și terapie intensivă, a Catedrei de anesteziologie și reanimatologie, ce-i poartă cu demnitate numele, este de neprețuit. În calitate de șef de catedră și cadru didactic a participat la elaborarea programelor de studii pentru studenți, precum și pentru medicii rezidenți de la specialitatea „Anestezie și terapie intensivă”, respectiv pentru chirurgi, traumatologi ortopezi, obstetricieni-ginecologi și medici ORL-iști. Sub îndrumarea Domniei Sale, a început procesul de automatizare și computerizare al procesului didactic, de stabilire a diagnosticului, de tratament și cel de cercetări științifice. Au fost procurate manechine și mulaje pentru dezvoltarea abilităților specifice sistemului de reanimare.
Pentru activitate fructuoasă și realizări științifice remarcabile i-a fost conferită Medalia „Meritul Civic”.
Pedagog de excepție și cercetător erudit, reprezentant al elitei medicale din țară, profesorul Valeriu Ghereg a lăsat în urmă o școală puternică și consolidată de specialiști anesteziologi-reanimatologi cu valoroase tradiții academice și de cercetare, care îi dezvoltă ideile și aspirațiile. Domnia Sa a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut un Om de o rară cumsecădenie, un model de muncă titanică, erudiție și verticalitate, profesionalism și corectitudine.
Profesorul Valeriu Ghereg s-a stins din viață la 24 februarie 2005.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii