La mulți ani profesorului universitar Grigore Bivol!
- 1 просмотр
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” adresează felicitări cordiale profesorului Grigore Bivol, doctor în ştiinţe medicale, fost şef al Catedrei medicina de familie, care astăzi, 20 noiembrie, marchează onorabila vârstă de 80 de ani.
Profesorul Bivol reprezintă cel mai elocvent model de devotament față de profesie și Alma Mater, unde a parcurs, timp de peste cinci decenii, toate treptele de dezvoltare profesională – de la asistent, conferențiar și profesor universitar până la șef al Catedrei de boli interne, fondator și șef al Catedrei de medicină de familie, prodecan al Facultății de Medicină Generală și director al Departamentului de Practică Generală și Asistența Medicală Primară.
Una dintre cele mai frumoase realizări ale Domniei Sale în sistemul de educație medicală a fost fondarea primului Centru de Medicină de Familie „Pro San” în anul 2000, în colaborare cu managerii instituțiilor medico-sanitare publice, care a fost și prima bază clinică de formare a medicilor de familie prin rezidențiat și specializare primară. De asemenea, a optat pentru formarea bazelor de instruire prin rezidențiat în Bălți, Orhei și Cahul.
Un aport substanțial îi revine în procesul de organizare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, precum și la elaborarea, în premieră, a planurilor de studii şi a programelor analitice pentru specialitatea „Medicina de familie”, conform standardelor organismelor internaționale de sănătate. Este unul dintre primii experți care s-au preocupat de studierea şi cercetarea conceptului de acordare a asistenţei medicale primare prin medicina de familie, contribuind la organizarea, dezvoltarea şi perfecţionarea acestui sistem în Republica Moldova.
Ținem să remarcăm și vasta activitate clinică a domnlui Grigore Bivol - prin tratarea bolnavilor, ședințe consultative și organizarea conferințelor clinico-morfologice, fiind un model de empatie, răbdare, tact și corectitudine în relațiile cu subalternii, medicii rezidenți și cu pacienții.
Pe parcursul activității, s-a dedicat plenar și activității de cercetare în domeniul gastrologiei, susținând teza de doctor în științe medicale și cea de doctor habilitat, publicând circa 160 de lucrări științifice, fiind autor a unui manual, 5 compendii, 3 indicaţii metodice și 3 brevete de invenție. A ghidat, în calitate de conducător științific, elaborarea și susținerea a 4 teze de doctor în științe medicale.
Pentru contribuția substanțială în dezvoltarea sistemului de asistență medicală primară din Republica Moldova și devotament în profesie, a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și este laureat al Galei Premiilor în Sănătate, ediția 2019.
Cu acest frumos prilej aniversar, Vă exprimăm alese sentimente de profundă recunoștință și apreciere pentru dăruirea de sine și consacrarea Dumneavoastră profesiei și USMF „Nicolae Testemițanu”, contribuția substanțială la dezvoltarea învățământului superior medical și a cercetării în domeniul științelor medicale, și formarea medicilor specialiști de înaltă calificare. Vă dorim să Vă bucurați de energie și o stare de spirit pozitivă, bunăstare și împliniri alături de oamenii dragi.
La mulți ani viguroși!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii