Leonid Cobâleanschi

Leonid Cobâleanschi – personalitate notorie a medicinei autohtone

Published: 29.10.2024

 

leonid cobâleanschiAstăzi, cu prilejul a 85 de ani de la naștere, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova comemorează profesorul Leonid Cobâleanschi – ilustru savant, un titan al medicinei autohtone, fost rector și șef al Catedrei de fiziopatologie, Om Emerit al Republicii Moldova, Laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România – Omul care a scris un capitol esențial în istoria Almei Mater.

Leonid Cobâleanschi s-a născut la 29 octombrie 1939 în satul Baraboi, raionul Rîşcani (actualmente raionul Dondușeni), într-o familie de ţărani. După absolvirea Școlii Medii din satul natal și a Colegiului de Medicină din or. Soroca (1958), activează ca felcer în satele Moşeni, Hiliuţi și Baraboi. 

În 1963 îşi continuă studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. După absolvire, în 1969, a fost admis la studii de doctorat la Catedra de fiziopatologie. Doi ani mai târziu, susţine teza de doctor în științe medicale cu tema „Metabolismul aminoacizilor în traumă”, conducător științific fiindu-i profesorul Andrei Zorchin. Datorită capacităților analitice și perseverenței sale, a reușit să desfăşoare o activitate amplă de cercetare având ca subiect şocul traumatic, extinzând şi aprofundând, în mod consecvent, cercetările ştiinţifice referitor la traumatismele grave, conform unui program bine elaborat, continuat ulterior de către discipolii săi. 

Își începe cariera didactică la aceeaşi catedră, inițial în calitate de asistent (1971), apoi ca lector superior (1972) și conferențiar (1977). Concomitent, exercită şi alte funcţii, inclusiv cea de prodecan al Facultăţii de Medicină Generală, demonstrând disciplină și responsabilitate. În anul 1979 începe studiile de postdoctorat, iar peste șase ani susține teza de doctor habilitat în științe medicale cu tema „Mecanismele lizozomale în Crush sindrom”.

Din anul 1986 până în 1994 a deţinut funcţia de rector al Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu”, menținând și promovând tradiţiile  instituţiei și contribuind semnificativ la dezvoltarea instituției în toate domeniile de activitate. A fost preocupat atât de îmbunătățirea procesului de instruire al studenților, cât și de dezvoltarea programelor de formare postuniversitară a specialiștilor medici și farmaciști. A contribuit semnificativ la perfecționarea continuă a cadrelor medicale, didactice și științifice, promovând inovația în educație și asigurându-se că Universitatea poate răspunde necesităților sistemului de sănătate. O dovadă elocventă este faptul că, în această perioadă, în instituție au fost susținute 54 de teze de doctor habilitat în științe medicale și 150 de teze de doctor. Rectorul Leonid Cobâleanschi a avut un aport substanțial și la consolidarea patrimoniului universitar, construind un cămin pentru studenți, două – pentru doctoranzi, două blocuri de locuit pentru cadrele didactice și un bloc didactic modern, unde au fost amplasate mai multe catedre fundamentale. 

Concomitent, din 1989, a coordonat şi activitatea Catedrei de fiziopatologie în calitate de șef de catedră, desfășurând și o amplă activitate în domeniul didactic şi ştiinţific. Membrii  catedrei au efectuat, la comanda de stat, cercetări la tema „Procesele metabolice din organe și țesuturi în traumele grave reproduse prin comprimarea îndelungată a țesuturilor moi”. În acest sens, a fost elaborat un studiu complex al produșilor de peroxidare a lipidelor și hidrolazelor în hipoxia hupobarică asupra evoluției Crush sindromului; cercetarea sistemului antioxidant în comprimarea îndelungată a țesuturilor moi până și după administrarea L-tirozinei etc. De asemenea, a fost studiat fenomenul efectului oxihiperbariei (OHB) asupra modificărilor metabolismului glucidic, precum și cercetarea influenței poliorganice a OHB asupra intensității reacțiilor de peroxidare a lipidelor, a activității enzimelor antioxidante și proceselor lizozomale în comprimarea îndelungată a țesuturilor moi. Totodată, s-a efectuat un studiu complex al proceselor bioenergetice în trauma gravă pe fundalul OHB. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice ale profesorului Leonid Cobâleanschi şi ale discipolilor săi au fost înalt apreciate în ţară şi peste hotare. Aceste lucrări au contribuit la elucidarea noilor aspecte patogenetice ale afecţiunilor traumatice şi au stat la baza elaborării unor metode inovative de tratament prin oxihiperbarie.

Pe parcursul activităţii profesionale a publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice, inclusiv două monografii, un dicţionar fiziologic explicativ și un compendiu de lucrări practice. Sub îndrumarea sa în calitate de conducător științific au fost susținute şapte teze de doctor în științe medicale și trei de doctor habilitat. 

În anul 1989 profesorului Leonid Cobâleanschi i-a fost decernat Premiul de Stat în domeniul știinţei şi tehnicii, pentru realizări remarcabile în studiul șocului traumatic, iar în 1991 i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit” al Republicii Moldova, pentru realizările obţinute în ştiinţă, în instruirea şi educarea cadrelor medicale.

Leonid Cobâleanschi a fost o personalitate notorie care s-a consacrat totalmente educației și științelor medicale, de aici și performanțele pe care le-a obținut, respectul și reputația de care se bucura printre colegii de breaslă și discipoli, grație cunoștințelor și experienței sale vaste, munca sa titanică definind în prezent valorile Almei Mater. 

Profesorul universitar Leonid Cobâleanschi va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut și a posterității ca un savant notoriu, pedagog prin vocație, manager de excepție și om cu calități morale ireproșabile. Astăzi, Blocul didactic nr. 1 îi poartă numele, iar pe Aleea savanților și medicilor iluștri se înaltă bustul renumitului profesor.

Leonid Cobâleanschi s-a stins prematur din viață la 8 decembrie 1994.

Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
Leonid Cobâleanschi
usmf
Catedra de patologie
in memoriam
Leonid Cobâleanschi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii